Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIX, 21. JUNIJ 2008, ŠTEVILKA 12, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Ššššš … Prisluhnimo za trenutek srcu. Očarljivemu utripu svobode in poletju. Prisluhnimo labodom, kraljevskim baletnikom, ki z očmi zaobjamejo skoraj pol sveta hkrati, nekdanjim grdim račkom.

Prisluhnimo tudi drugim pticam, ujetim v fotografski objektiv Jane Pungartnik, zagrizene planinke, ljubiteljske fotografinje in študentke prevajalstva (francoščine in angleščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani), ki že leta veliko in vestno prevaja, najraje vsebine, povezane z naravo. Narava jo vedno znova navdihuje, kadar ji je hudo, pa ji pomaga, da spet zagleda sonce. Jana se je s fotoaparatom spoprijateljila že zelo mlada in tudi že nekajkrat razstavljala. Na fotografijah, ki so nastajale zadnjo jesen in zimo na Dravi ter v okolici Maribora, je ujela mladostniško vihravost in odraslo mirnost. Ovekovečila je skrivnost, iz katere se odpirajo čudovita obzorja … Izziv sožitja.

Nekaj njenih fotografij smo razsuli po tokratnih Šolskih razgledih. Morda vas bodo spodbudile, da poletite. Poletju, življenju naproti!

Dragi obiskovalci, tudi tokratna številka Šolskih razgledov ponuja kar nekaj zanimivih STROKOVNIH POGLEDOV. Med njimi so

KAJ POČNETE Z MOJO MATERINŠČINO?

Mojca Belak ogorčeno sprašuje, zakaj naši otroci v nedogled z različnimi črtami označujejo stavčne člene, na prafaktorje razstavljajo povedi, po umetniških besedilih lovijo leve in desne prilastke, vzročna in utemeljevalna priredja in podobno solato, če ob koncu šolanja niso sposobni napisati ene same strani besedila brez krepkih napak? Kdo je odgovoren za to, da njihova materinščina tako zelo šepa? »Klik!«

TEK ČEZ OVIRE

Dr. Marija Kavkler in dr. Lidija Magajna menita, da so šole dolžne pripraviti poseben program za otroke, ki težje napredujejo. Izkazalo se je namreč, da niti polovica strokovnih delavcev na šolah ni prepričana, da bi potrebovala celovit koncept dela s temi otroki … Več v ŠR!

NEZAUPNICA UČITELJEM

Profesorica Vera Orešnik pristavlja svoje mnenje o delovnem času učiteljev. Zagovorniki osemurne navzočnosti na delovnem mestu namreč trdijo, da učitelji delajo premalo. Skoraj na vsaki šoli se je do zdaj uveljavil sistem nekakšnega doprinosa … »Klik!«

A poleg strokovnosti in šolskih novosti smo v predpočitniške Šolske razglede vnesli tudi POLETNI PRIDIH. Obarvali smo jih z zanimivimi LJUDMI, UTRINKI, s POTOVANJI …

SAPANA pravi: »Ko sem spoznala svojega krušnega očeta, sploh nisem vedela, kje je Slovenija. Srečala sva se v najpomembnejšem hinduističnem mestu Pashupati. Za turiste je to mesto med drugim zanimivo tudi zato, ker si lahko ogledajo sežiganje mrtvih in ta obred tudi fotografirajo. Tam sem se preživljala s prodajo nakita in sanjala o tem, da bi hodila v šolo.« ESMA pa:»Nekoč sem bila kot kakšna kino predstava. Dogajalo se je, da sem ob sobotah in nedeljah pogosto pela na matineji, na popoldanski predstavi in še zvečer. Na leto sem naštela več kot štiristo nastopov.« Več v ŠR!

MODRA ODLOČITEV

Zvedela sem, da ima moja petčlanska družina možnost preživeti štiri mesece v nemškem Kaiserslauternu. Sem pripravljena sprejeti izziv? Kaj o začasni selitvi v tuje okolje menijo moji trije osnovnošolci? Bi lahko hodili v nemško šolo in – ali bi bilo to sploh smiselno? Kaj storiti v nasprotnem primeru? Kaj piše o daljši odsotnosti od pouka šolska zakonodaja? Kako je s šolanjem na domu? Kako bi se po vrnitvi domov znašli otroci v šoli? Torej – sem pripravljena sprejeti izziv? »Klik!«

LIST IZ DNEVNIKA

»Vrenje, energija in – navdušenje v nabito polni dvorani. Skupinica invalidnih študentov nas je strmela z odra v polno dvorano v mešanici olajšanja in vznemirjenja. Priznam, vsi moji občutki utrujenosti in dvoma, ki so žmurkali med vajami, med pripravami na predstavo, so – poniknili. Pred mojimi očmi le mozaik naših (resničnih, zelo resničnih!) zgodb, začinjenih s humorjem, s samoironijo,« pripoveduje Tea Černigoj ob krstu predstave Vse, kar ste hoteli vedeti o nas … »Klik!«

NE PREZRITE!

CMEPIUS

CŠOD

Cmepius vabi k sodelovanju v pobudi Evropsko jezikovno priznanje. Informacije, merila za izbor projektov in prijavni obrazec najdete na njihovi spletni strani. CŠOD se oglaša iz doma Breženka v Fiesi. Tam – med sredozemskimi drevesi – sta se nastanili šoli iz Prekmurja in Koroške … Zavod RS za šolstvo seznanja s posodabljanjem učnih načrtov, predstavlja svoje novosti, vsem šolnikom in njihovim ustanovam pa se zahvaljuje za sodelovanje.

Zavod RS za šolstvo

V naši stalni rubriki Med knjigami boste morda našli namig za poletno branje, založba Rokus predstavlja nove slovarje Pons za prihodnje šolsko leto. Na svežih straneh Šolskih razgledov boste našli kar nekaj voščil in zahval. Poglejte, kdo vse se je ob koncu šolskega leta spomnil na vas!

RAZGLEDOVCI, POZOR!

V tokratni številki Šolskih razgledov vas čaka nagradna križanka, ki smo jo na pragu poletja počitniško obarvali. Med razgledovci, ki nam boste do 3. julija letos poslali pravilne rešitve – zadošča pravilno izpisano geslo –, bomo izžrebali sedem reševalcev in jih nagradili. In kakšne nagrade smo vam namenili tokrat? Mamljive!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

 

Iz uredništva Šolskih razgledov vam želimo čim več brezskrbnih trenutkov in nepozabnih počitniških doživetij!Nasvidenje

6. septembra!

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!