Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 18. JUNIJ 2005, ŠTEVILKA 12, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Specialna pedagoginja z Vzgojno-izobraževalnega zavoda Frana Milčinskega Smlednik Gabrijela Grosar Zupan se v prostem času rada ukvarja z računalniško grafiko in ilustracijami. Ustvarjanju se lahko še posebno preda med počitnicami, ko ima več časa zase. Tudi lani ni mirovala - sproščene morske utrinke je prenesla na papir. Uvod v prihajajoče poletje naj polepšajo tudi vam.

ODPRAVLJANJE KADROVSKIH FEVDOV
V minulih letih je imela Jasna Kontler-Salamon nič kolikokrat priložnost poslušati značilno zgodbo asistentov na naših univerzah. Začela se je zmeraj enako - odličnega diplomanta (ali nekoliko redkeje diplomantko) je profesor(ica) povabil(a), naj svoj podiplomski študij poveže z asistentskim delom pri njegovem (njenem) predmetu. Večkrat so bili to tisti, ki so že med študijem delali pri tem profesorju kot demonstranti. Študent(ka) je nato doštudiral(a), dosegel(la) doktorat, napredoval(a) v habilitaciji, skušal(a) v vsem ustreči profesorju(ici) in potrpežljivo čakal(a), da le-ta izprazni svoje mesto. >>Klik!!!<<

AVTONOMIJA UČITELJEV
Avtonomija je ena osrednjih tem šolske politike evropskih držav. Tudi pri nas naj bi bil učitelj - še posebno v prenovljeni osnovni šoli - avtonomen strokovnjak. Le tako naj bi bilo mogoče zagotoviti kakovosten pouk in tudi znanje. A vprašanje je, koliko se to načelo uresničuje v praksi. Po odmevih učiteljev bi lahko sklepali, da je pri nas učiteljeva avtonomija še leporečje in ne resničnost. In kaj bo šolsko ministrstvo ukrenilo glede tega? Kaj najbolj krni učiteljevo avtonomijo in kako jo vzpostaviti? O tem smo povprašali državno sekretarko na ministrstvu za šolstvo dr. Magdaleno Alenko Šverc. >>Kliknite<< in preberite več!

MODRO NEBO PRIHODNOSTI
V pravem morju instant rešitev, receptov in modernih lagodnih poti, pobranih nekje med mobilcem in daljincem, postajajo prodorne ideje varni pristani našega bivanja. Tisto nekaj več, kar nosijo s seboj in s čimer bogatijo vse, ki dihajo z gimnazijo, moramo negovati. Za vsako ceno, ne glede na odnos države do znanja in predvsem do nadarjenih dijakov, piše tokrat Marko Špolad. Na mladih svet stoji, a tudi mladi morajo na nečem stati. Zavedanje, da nadpovprečnost ni nepotreben strošek, temveč velika priložnost, le počasi prodira v zavest odgovornih. Je že tako, da so nekonformistični pogledi in mednarodni uspehi mladih marsikomu, ki vanje ne verjame, trn v peti.>>Klik!<<

DRUGE ANGLEŠČINE
Jezik se pospešeno spreminja, zato so potrebe po novih izdajah slovarjev (predvsem za tujce) vse večje, piše Alenka Razboršek. Nove izdaje zajemajo nove besede iz drugih kultur, "drugih angleščin", in tudi besede, ki so nastale zaradi hitro spreminjajočega se načina življenja (npr. viagra, kanjoning ...). Patricka Goldsmitha, svetovalca pri Oxford University Press, je povprašala, kdo odloča, katera beseda bo ostala v rabi in jo je zato treba umestiti v slovar, in katera je le muha enodnevnica. Odgovor je bil presenetljiv: učitelji. Več v ŠR!

OH, TA MATEMATIKA
Jožica Frigelj z Osnovne šole Ketteja in Murna Ljubljana že dvajset let poučuje na razredni stopnji in zelo rada si laska, da so imeli njeni učenci vedno radi matematiko. Vsako leto je ob koncu šolskega leta izpeljala anketo, v kateri je učence vprašala tudi po priljubljenosti posameznega predmeta. V več kot 85 odstotkih odgovorov je matematika zasedla na lestvici prvo mesto (kot najbolj priljubljen predmet) ali vsaj drugo. >>Klik!<< in preberite!

 

ZA UREDNIŠTVA ŠOLSKIH RAZGLEDOV VAM ŽELIMO BREZSKRBNE, RAZGIBANE IN NEPOZABNE POČITNICE! PRIHODNJA ŠTEVILKA ČASNIKA IZIDE 3. SEPTEMBRA LETOS.

Razgledovci, pozor!!!

Ne prezrite razpisov za delovna mesta! V stalni rubriki CŠOD preberite, katere od njihovih poletnih dejavnosti so najbolj priljubljene, na katere se je še mogoče prijaviti ...

Pisalo v roke in ... nad KRIŽANKO - v ŠR, seveda!!!

Šolski razgledi

Med tistimi, ki nam boste do 6. julija letos poslali pravilne rešitve križanke - zadošča pravilno izpisano geslo -, bomo izžrebali tri reševalce in jih nagradili. Nagrade za vas nam tokrat podarja Zavod za šport Slovenije.

Zavod za šport

Prvo nagrajeni bo prejel kolesarski priročnik Gorazda Penka Človek na biciklu. Ljubiteljskim kolesarjem bo v veliko pomoč, saj na kratko in jedrnato opisuje vse, kar morate vedeti o varnem in zdravem poganjanju pedal.

Druga nagrada je kot naročena za vse ljubitelje morskih globin. Srečni izbranec bo namreč prejel knjigo Mateta Dolenca Potapljanje na vdih & podvodni ribolov. Tretja nagrada je sprehod skozi igre v knjigi Rajka Šugmana Hura, igrajmo se v prostem času. To je svojevrstno delo pri ohranjanju slovenske kulturno-športne dediščine.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Fotografija