Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 19. JUNIJ 2004, ŠTEVILKA 12, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Počitnice. Življenje bo utripalo drugače, ležerno bomo zadihali, svetla jutra pa nas bodo vabila na dolge sprehode v naravo. V zadnjih predpočitniških Šolskih razgledih (naslednji izidejo takoj po počitnicah, 4. septembra 2004) se lahko še preden odidete na oddih z nami potopite v globine morja, med bitja, pisana in nenavadna, ljubka in strašljiva ... V prostih poletnih dneh se naužijte svežine in naberite moči za nov začetek. Spustite na plan navihanost in skrite iskrice, ki vse leto potrpežljivo čakajo pod plaščem utirjenosti.

AKADEMSKI OBETI
Značilno je, da Ljubljana, ki je ob Mariboru edino uradno univerzitetno mesto, svoji univerzi ponuja neprimerno manjšo podporo, kot jo svojemu visokemu in višjemu šolstvu omogočajo druga mesta. Le-tem se razkošje študija v domačem okolju in vse drugo, kar univerzitetno središče ponuja svojemu mestu, ne zdi tako samoumevno, kot to drži za Ljubljano. Primorske univerze prav gotovo še dolgo ne bi bilo, če je tri obalne občine ne bi kar se da podprle, enako velja tudi za druga središča. V Ljubljani je mesto v zadnjih letih univerzo "pitalo" predvsem z neizpolnjenimi obljubami. Kliknite in preberite, kakšne novosti se to jesen obetajo na slovenski akademski sceni!

SLOVENŠČINA V VISOKEM ŠOLSTVU
Na posameznih slovenskih fakultetah je angleščina kar nadomestila slovenščino ne le kot jezik teoretskega in primerjalnega gradiva, temveč celo kot učni jezik, najpogosteje na podiplomskem študiju, zlasti pa v diplomskih nalogah. Če bodo posamezni deli programa potekali samo v tujem jeziku, se bodo pospešeno zgubljali deli strokovnega jezika. Avtorica zapisa Ne zavrzimo doseženega Majda Potrata poudarja, da je bila raba slovenščine v izobraževanju in znanosti izjemnega pomena pri oblikovanju narodne identitete in utrjevanju avtonomnosti. Meni, da je jezikovno preklapljanje v tuji jezik, o čemer je veliko slišati, kvečjemu vmesna stopnja, ki lahko pelje v postopen izbris znanstvene in strokovne slovenščine. Kliknite za več!

POČITNICE PO SVETU
Na Švedskem se šolska vrata zaprejo že desetega junija. Ravnatelji nekaterih šol z veliko strahu čakajo zadnji šolski dan, saj učenci precej nenavadno praznujejo začetek počitnic. "Spravijo se" na šolo, ki so si jo med letom izbrali za svojo "sovražnico", tam zamašijo stranišča, počečkajo zidove ali razbijejo okenska stekla. Prejšnje leto so stockholmske šole utrpele desetmilijonsko škodo zaradi razbitih stekel ob koncu leta. Pred nekaj dnevi je švedsko javnost pretresla še vest, da so trije šestnajstletniki pripravljali poboj v eni izmed šol v Malmöju ... Kako pričakujejo počitnice na nikoli prevročem severu Evrope, na celini pod južno zvezdo in v deželi, razpeti med morjem in puščavo? Več o tem preberite na pisanih straneh naše predpočitniške številke!! Pogovarjali smo se z našo rojakinjo Mihaelo Hojnik, pedagoško vodjo v zasebnem vrtcu v Stockholmu, Kate Collier s tehniške univerze v Sydneyju in Blanko Kegl, likovno pedagoginjo in ravnateljico vrtca v Dahabu na Sinaju.

V PRESTOLNICI EVROPE
Skupna akcija našega časnika in TWina je zelo uspela. Naročniki Šolskih razgledov, ki so se med 3. in 6. junijem letos po izjemno ugodni ceni odpravili v prestolnico Evrope, so bili s potovanjem zelo zadovoljni. Del vtisov sta strnili potnici Barbara Lavrič Ravbar in Alenka Žagar Adanič. Polistajte po svežih ŠR in se odpravite z njima na potep!

UČITELJICA NA MORJU
"Poleti bi bil učitelj, pozimi zidar. Ves čas bi imel počitnice, pa še dobro plačo bi vlekel." Barbara Cirman pravi, da zanjo res ni lepšega kot biti poleti učiteljica in preživeti počitnice na jadranju. Odkar ve zase, je bila "nora" na morje in z veseljem se takoj po končni konferenci odpravi na Vihro. Življenje na barki in z njo ji je dalo novo energijo. Pravi, da ji dnevi in noči, prebiti na njej, odpravijo vse skrbi, ki jih prinese šolsko leto. Novo leto začne kot prerojena. Preskusite njen recept!!!

NE PREZRITE!!!

Svizove strani

Še zadnjič pred počitnicami je z vami Sviz s stalnimi rubrikami. V pravni pisarni lahko berete o pravni zaščiti starejših delavcev, v središče je postavljen novi pravilnik o nadaljnjem izobraževanju in usposabljanju strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju. Preberite še predstavitev območnega odbora Podravja, uvodnik o Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju in konferenčne stolpce.

Tehniška založba Slovenije

Tehniška založba Slovenije na naših straneh predstavlja najnovejše učno gradivo, Odbor za podeljevanje nagrad RS na področju šolstva pri Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport objavlja javni razpis nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2004, Pedagoška fakulteta Koper pa razpis za vpis v študijske programe izpopolnjevanja za vpis v študijske programe izpopolnjevanja v študijskem letu 2004/2005. Na naših straneh lahko najdete tudi razpise za prosta delovna mesta, CŠOD jih objavlja kar nekaj. Poglejte!!!

NE SPREGLEJTE NAŠEGA NATEČAJA!!!!!!

Počitnice so pred nami. Že tradicionalnega fotonatečaja Fotografija poletja tokrat nismo posebej razpisali, seveda pa bomo vaših fotografij vseeno veseli. Pregledali jih bomo skupaj z že starima znancema - mojstrom fotografije Janezom Pukšičem in fotografom Nikom Slano, odgovornim urednikom Športa mladih - in izbrali najzanimivejše in najkakovostnejše. Če bo "bera dobra", bomo s fotografijami opremili tudi naš časnik in tako z njimi razveselili tudi vas, dragi bralci, avtorje objavljenih fotografij pa z majicami Šolskih razgledov.

Naš "poletni natečaj" je tokrat nekoliko drugačen. Od vas pričakujemo besedila - pišite, kaj je tisto, od česar si želite v prihajajočih se počitnicah odpočiti in kaj je tisto, za kar si želite nabrati moči. Lahko se razpišete o svojem strokovnem področju ali pa vzamete pod drobnogled svoje življenje nasploh, lahko ste resni ali humorni, zagrenjeni ali sončni ... Morate pa pohiteti!! Vaše prispevke pričakujemo do letošnjega 1. julija. Takoj jih bomo skrbno pregledali in tri med njimi nagradili - pri izboru nam bo pomagal doktor socioloških znanosti, pesnik in esejist Aleš Debeljak. In nagrade? Odgovor na to vprašanje vas čaka na zadnji strani naše nove številke.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Slika