Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 21. JUNIJ 2003, ŠTEVILKA 12, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Pogled nazaj, na dobro opravljeno, pripomore, da bo med počitnicami še lepše. V uredništvu Šolskih razgledov pa si želimo, da vas med prebiranjem te številke prevzame tudi pogled z neba na naš planet. Znani francoski fotograf Yann Arthus - Bertrand je preletel vse celine sveta, da bi za zmeraj zapisal na fotografski papir podobo planeta, ki zaradi onesnaževanja, prenaseljenosti in uničevanja neogibno izginja. Izbrane fotografije je strnil v knjigi Zemlja (opremljene so z zemljevidi in izčrpnimi podatki, spremlja jih še dvanajst esejev, svetovna uspešnica pa je izšla že v 14 jezikih, lani tudi v slovenščini pri založbi Rokus). Ob vrhunskih posnetkih naj se spočije oko. Prelepe podobe naj vas pospremijo v čim bolj brezskrbne poletne dni.

PREMALO STROGI?
S pravilniki učitelji in ravnatelji niso zadovoljni. Pravijo, da preveč poudarjajo pravice učencev in dijakov (ti to s pridom izkoriščajo), premalo pa njihove dolžnosti. Menijo, da nimajo dovolj pooblastil, ki bi jim omogočala uspešno reševati disciplinske težave in nemoten pouk. Ob mnogih oblikah pedagoškega spopolnjevanja pogrešajo več smernic in navodil za pravilno ravnanje v kočljivih situacijah. Poleg tega želijo pravilnike, ki bi omogočali šolam več svobode. Tako bi lahko vsaka prilagodila pravila svojim potrebam in značilnostim. Vendar še ne vemo, ali se bo ta namera uresničila. O pravilnikih smo se pogovorili z dvema zavzetima ravnateljema in z državno sekretarko za osnovno šolstvo. Kliknite in preberite!

RAZVIJATI MOČNA PODROČJA
Mira Grušovnik je učiteljica četrtega razreda. Že nekaj let ima pri rednem pouku tudi učence s posebnimi potrebami. Poudarja, da je zelo pomembno vzpostaviti pozitivno komunikacijo med otroki s težavami in drugimi, da se oboji naučijo strpnosti, spoštovanja in sprejemanja drugačnosti. To dosegajo po različnih poteh. Najprimernejše so razredne ure, kjer se s socialnimi in družabnimi igrami, igrami vlog ter ustrezno mladinsko literaturo pogovarjajo o odnosih med ljudmi. Sodeluje tudi šolska psihologinja, ki skrbi za razvijanje občutka lastne vrednosti, prepoznavanje in nadzor negativnih čustev. Vas zanima več? Klik!

SVIZOVE STRANI
Na tokratnih Svizovih straneh lahko berete o zdaj zelo aktualnem dopolnjevanju učne obveznosti, o ugotovitvah učiteljskih sindikatov na Evropskem forumu o izobraževanju in spoznate nekatere poglede rektorjev obeh univerz o podobi univerzitetnega učitelja in šolninah. Poleg stalnih rubrik ne prezrite prispevka o tegobah poklicnega izobraževanja v Kranju, kjer so "najprej prenehali z izobraževanjem v gumarstvu. Sledili so poklici s področja obutve. Že nekaj let je, kar nismo vpisali konfekcijskih tehnikov in zadnji dve leti tudi nobenega oddelka šivilj. Šolsko ministrstvo nam je pred sedmimi leti ponudilo izobraževanje frizerjev, ki ga kot edini poklic še ohranjamo, druge poklice nam je zaradi premalo prijavljenih kandidatov ukinilo. Šola je pred tem, da se ukine, saj ne izvajamo nobenega poklica več, ki je sestavni del imena šole." Poglejte v ŠR!

MAVRIČNI POGOVOR
Marko Špolad, učitelj matematike na Gimnaziji Škofja Loka, vas spodbuja, da pojdite med otroke in bodite srečni. Sam se spominja preteklosti, izkušenj in premleva o današnjih vrednotah, ki jih spretno vpleta v pouk matematike. So stvari, ki se spremenijo. Deset let ... Dovolj, da se nas sanje in vizije naveličajo. Mi pa, malo zrelejši maturanti z odločnejšimi postavami in zelo redko lepimi lasmi, ostanemo. Nekoč preveč razigrani in po vseh normah neprilagojeni najstniki smo postali zdravniki, učitelji, doktorji ... Ni slabo za "zgubljeno" generacijo. Človek za hip postane sentimentalen. Stoži se mu po legendarnih žurih Pankrtov, ki so viharili naše že tako čustveno razburkane mlade duše." Kliknite!

IZOSTAJANJE OD POUKA
Ob koncu šolskega leta je morda čas, da nekatere probleme, s katerimi se učitelji spoprijemamo v svoji praksi, obravnavamo tudi s pomočjo filozofije. Eden teh je izostajanje od pouka. Andrej Adam se sprašuje, ali je problem sploh rešljiv in ali lahko rešitve utemeljimo? Utemeljitve lahko razdelimo v dve množici: v prvo sodijo stališča, da so kazni bodisi nesmiselne ali vsaj neučinkovite in bi morali ukrepati kako drugače, v drugo pa zavzemanja, da je treba izostajanje od pouka kaznovati. Več v ŠR!

Pozor!!!

Vsi, ki iščete zaposlitev, preglejte razpise v Šolskih razgledih. Še vedno jih je veliko. Ni še konec s pomladanskim pisanjem prošenj in z razgovori.

Ne spreglejte NATEČAJA ZA FOTOGRAFIJO POLETJA!!!

Vse naše naročnike (izjemoma tudi tiste, ki to še niste, a boste) vabimo, da nam v prihodnjih tednih pošljete svoje fotografije o lepotah vsakdana. Skušajte ujeti v fotografski objektiv najlepše, kar zaznava vaše oko, kar čutite. Vas bo navdihnila narava? Morda ljubezen, bližina, nežnost? Pesem, dom ali celo delo? Kdo ve.

Za več informacij pokukajte v ŠR!

Druga slika

Nepogrešljivi ste tudi poleti

Razgledovci, ne pozabite na naše spletne strani, zlasti na forum, tudi med šolskimi počitnicami. Morda bo v prihodnjih tednih še več časa za razmišljanje, strokovne debate, četudi dopustniško začinjene. Skratka, pričakujemo vas!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Popust pri Twinu lahko uveljavljate s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Še nimate svojih?

Tisti, ki še niste razgledovci, a to nameravate postati, storite to takoj! Zakaj? Upoštevali vas bomo pri nagradnem žrebanju 1.septembra letos: izžrebali bomo deset naročnikov in jim prihodnje šolsko leto, torej 2003/2004, pošiljali Šolske razglede brezplačno!

Šolski razgledi