Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 22. JUNIJ 2002, ŠTEVILKA 12, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Ste že slišali za društvo Morigenos? Pobudnik za ustanovitev je Tilen Genov - končuje tretji letnik Gimazije Jožeta Plečnika v Ljubljani -, ki so ga pred leti delfini očarali tako zelo, da se je odločil z njimi ukvarjati še drugače in jih ne le priložnostno občudovati. Članov društva je šest, navdušencev pa veliko več, saj so predavanja o delfinih v Jadranu (učna ura z diaprojekcijo in zvočnimi posnetki) zelo obiskana in odmevna. Poleg osnovno- in srednješolcev so jim radi prisluhnili celo najmlajši iz vrtcev.

Ste vedeli, da je v Kvarnerju registriranih približno 150 delfinov? Največ jih je v okolici Cresa in Lošinja. Že pet mesecev pa redno zahajajo tudi v slovensko morje, predvsem pred Piran in Izolo.

Društvo je pomladi pripravilo svojo prvo razstavo (v Galeriji Arteum na Trubarjevi ulici v Ljubljani) in nekaj fotografij - vse so Tilnove - objavljamo tokrat za vas. Da boste laže dočakali težko pričakovane počitniške dni - doma, v hribih, na potovanju, ob morju ... Morda srečate celo delfine ... ali se včlanite v društvo Morigenos - tel. 01 / 541 07 45 ali e-pošta: morigenos@email.si

DEVETLETNA DVOJEZIČNA OSNOVNA ŠOLA
V dvojezične osnovne šole se enakopravno vpisujejo učenci slovenske in madžarske narodnosti. Kot opismenjevalni jezik izberejo tistega, ki ga uporabljajo doma. Štefan Varga, ravnatelj Dvojezične osnovne šole Genterovci, opisuje, kako se devetletni program uresničuje tudi v dvojezičnih šolah. Individualizirana in notranje direfencirana šola je zlasti pomembna tam, kjer se skupaj izobražujejo učenci dveh narodnosti. O tem, kako poteka dvojezični pouk, kako bodo učitelji dosegali jezikovne cilje in preverjanju znanja z nacionalnimi preskusi znanja ... kliknite ali preberite v Šolskih razgledih.

MEDNARODNA ANDRAGOŠKA POLETNA ŠOLA
... Zdaj že tradicionalna andragoška šola v Ajdovščini je spodbudila kulturni in izobraževalni utrip lokalnega okolja (pred leti so začeli delovati študijski krožki, univerza za tretje življenjsko obdobje, skupina kmečkih žensk in podobno).

Letošnja (prva mednarodna) je pod naslovom Evropsko učno partnerstvo - izobraževanje odraslih in kultura za lokalni razvoj s predavanji in razpravami nagovorila udeležence (predvsem izobraževalce odraslih z ljudskih univerz), naj sodelujejo v mednarodnih projektih Evropske unije. Svoje izkušnje o sodelovanju v evropskih učnih projektih je predstavilo tudi osem tujcev - strokovnjakov s področja izobraževanja odraslih - iz Avstrije, Madžarske in Nemčije.

KJE VAS IN NAS ŠOLA ŽULI
Slovenske nogometne pravljice ni bilo konec s porazom na tekmi, končala se je zaradi spora v nogometni ekipi. Verjetno smo ta spor vsi Slovenci doživljali z žalostjo in grenkobo in se postavljali na eno ali drugo stran. O dogodku niso razpravljali le športni privrženci, temveč sleherna stara mama. Mene je pri vsem dogodku najbolj pretresel jezik, ker menim, da je prav jezik odigral pomembno vlogo. Tako razmišlja naša kolumnistka, strokovnjakinja Tereza Žerdin. Prelistajte naš časnik in preberite zanimive ugotovitve.

RAZISKAVA O PREŽIVLJANJU POLETNIH POČITNIC
Zaskrbljujoč je delež srednješolcev, ki gre med počitnicami spat po eni uri zjutraj. Veliko mladih ponočuje in vstaja po enajsti uri dopoldne; nočno življenje je način preživljanja prostega časa - je ena od ugotovitev raziskave Značilnosti preživljanja poletnih počitnic otrok in mladine v Sloveniji, ki jo je vodil mag. Gregor Jurak s Fakultete za šport Ljubljana. Pri osnovnošolcih je drugače. Vedno več se jih ukvarja s športom. Najraje kolesarijo, plavajo, igrajo nogomet in rolajo. Preberite več o ugotovitvah raziskave ter o tem, kako šport kot dejavnik socializacije začne izgubljati moč po dvanajstem letu ... v Šolskih razgledih.

HAIKU POEZIJA
Darinka Tihole z II. Osnovne šole Rogaška Slatina pripoveduje, kako so se z učenci letos že drugič udeležili tokrat sedmega tekmovanja otrok z vsega sveta v pisanju poezije haiku. Tema natečaja je Poiščimo in podelimo lepote svoje dežele. Ob tem razmišlja, kako napisati dobro haiku pesem. Tako, ki bo s čim manj besedami opisala tisto, kar pisec vidi in čuti. Kot, denimo, znan pesnik haikujev Taneda Santoka ne uporablja okrasnih pridevnikov - njegova pesem je izpiljena kot nabrušeno rezilo. Prelistajte naš časnik.

NAŠ NATEČAJ - FOTOGRAFIJA POLETJA
Do 20. avgusta pričakujemo vaše fotografije. Najboljše bomo objavili v Šolskih razgledih in jih nagradili. Prijetne počitnice, izostren pogled in mirno roko!

Druga slika

RAZPISI PROSTIH DELOVNIH MEST!!!

SPOŠTOVANI NAROČNIKI

do septembra se od vas poslavljamo. Želimo vam, da v prihodnjih tednih in mesecih uresničite in si izpolnite čim več vsega, za kar med šolskim letom ni bilo časa in možnosti. Vendar pa boste del tega časa prav vsi namenili tudi pripravam na novo šolsko leto, razmišljanjem, kako zboljšati in osvežiti svoje delo, kako strokovno in osebnostno napredovati in rasti. Želimo si, da bi vam tudi vnaprej stali ob strani. Še več: radi bi postali nepogrešljivi!

Vsem našim zvestim naročnikom, ki boste do 1. septembra pridobili vsaj še po dva nova naročnika (vsaj za dve leti), bomo poslali majice Šolskih razgledov. Novi naročniki naj torej ob svojih podatkih ne pozabijo dopisati ali sporočiti še vaših!

Šolski razgledi

TwinVse naročnike (fizične osebe), stare in nove, pa obveščamo, da lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstoten popust. To je posebna ugodnost, ki jo ponujajo samo Šolski razgledi.

 

Založba ObzorjaPrav tako vam omogočamo 10-odstoten popust za knjige, ki jih izdaja Založba Obzorja. Pokličite po telefonu 02 250 65 32 (Založba Obzorja, služba prodaje knjig, Turnerjeva 17, Maribor).

Popust pri TWinu in Obzorjih lahko uveljavljate s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.