Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIX, 7. JUNIJ 2008, ŠTEVILKA 11, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Bliža se konec šolskega leta in s tem ob spričevalih tudi čas priznanj in pohval. Učenci in dijaki ji prejemajo za različne dosežke – ob lepem končnem uspehu, za bralno značko, uspešna tekmovanja iz znanja … Seveda so ti dogodki še slovesnejši, če so pohvale in priznanja lepo oblikovana. Irina Luganič, likovna pedagoginja na Osnovni šoli Poljčane, jih izdeluje z največjim veseljem. Tudi tako namreč izraža svojo ustvarjalnost, ljubezen do dela in otrok. Izjemno jo radosti, da lahko opravlja tako čudovit poklic in da lahko otrokom, šoli in drugim ponudi še nekaj več. Irina Luganič je slikarka, učiteljica in tudi pesnica (njena mentorica je naša nekdanja urednica Neža Maurer). V Šolskih razgledih smo jo že predstavili. Tedaj, pred približno šestimi leti, ste spoznali njene slike. Tokrat pa smo časnik okrasili s pohvalami in priznanji. Gotovo bi si jih namreč zaslužili tudi mnogi med vami.

NIKOLI KONČANA ZGODBA

Hongkong ima enega najkakovostnejših šolskih sistemov na svetu. Seveda se poraja vprašanje, po katerih rešitvah male države bi se Slovenci sploh lahko zgledovali. Ne le, da ima njihovo šolstvo povsem drugačno tradicijo, tudi način življenja, odnos do dela in pogledi na obremenitev šolarjev se precej razlikujejo. Ko je nedavno Slovenijo na povabilo Zavoda RS za šolstvo obiskal priznani strokovnjak prof. dr. Nicholas Sun-Keung Pang s Pedagoške fakultete kitajske univerze v Hongkongu, nam je razkril kar nekaj zanimivih podrobnosti … »Klik!«

BREZKONČNA TRANZICIJA

Skoraj vsak dan prebiramo vesti o dogodkih iz katere od afriških držav ali drugih dežel »tretjega sveta« na spodnjem delu lestvice razvitosti z najnižjim BDP. Oznako tretji svet je za revnejši del našega planeta izumila tako imenovana mednarodna skupnost razvitih in odločujočih iz prvega dela sveta, ki si lasti pravico, da razsoja in odloča o življenju in usodi vseh Zemljanov. Že skromnejši poznavalec lahko prepozna vzroke nasilja z iztrebljanjem posameznih etničnih skupin … Več o tem Boris Lipužič v novi številki ŠR.

ESFAHAN

Težko poveš, da si videl največje znamenitosti Irana, če nisi preživel vsaj nekaj sončnih dni v enem najslikovitejših iranskih zgodovinskih krajev, v čudovitem mestu sredi oaze – Esfahanu. Leži v široki dolini na pobočjih gorovja Zagros ob reki Zayandehrud. Zahvaljujoč reki v Esfahanu kljub temu, da leži v oazi, ni pomanjkanja vlage in vode, številni vrtovi, zelenice, parki krasijo znamenito mesto, ki je že dolgo na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Esfahan je skorajda tako star kot iranska zgodovina – vsaj 2.500 let. Našo stalno dopisnico Olgo Paušič je povsem očaral. »Kliknite« in se pustite očarati tudi vi!

KAM SMO PRIŠLI

Na eni od pedagoških konferenc nas je obiskala zavarovalniška agentka in nam predstavila zavarovanje učiteljeve odgovornosti, piše Sonja Šafran iz Osnovne šole in vrtca Apače. Povedala je, da se od učiteljev in vzgojiteljev pričakuje in zahteva, da poleg skrbi za intelektualni in moralni razvoj otrok poskrbimo tudi za varnost mladih med poukom, odmorom ali na izletu. Torej: učitelj je v sklopu svoje službe in stroke dolžan pripraviti pouk in ga izpeljevati tako, da se učence kljub dejavnostim, ki same po sebi niso brez nevarnosti, obvaruje pred različnimi poškodbami. Kljub temu pa se zgodi, da se učenci poškodujejo. Tako je vse več tudi odškodninskih zahtevkov. Preberite več v ŠR!

KAJ JE NAROBE

Znane so številne prenove našega šolstva, piše mag. Marjan Čufer. Tokrat se ne usmerja na zdajšnje, ki še niso povsem dorečene in kot ima vtis, nikakor ne tako zgrešene, kot jih skušajo prikazati nekateri. Predvsem ima občutek, da so mišljene dobronamerno. Tokrat piše o reformah šolstva nasploh. Zdi se mu, da le malokdo gleda na stvari široko. Že ko je sam hodil v gimnazijo, je imel občutek, da profesorji neradi vidijo čez svoj plot in da vsak misli, da je njegov predmet najpomembnejši. »Klik!«

PIŠEMO ŠE O …

Podajte se z nami in s Klasom na nebesna potepanja! Tokrat pogledamo proti središču naše Galaksije in tudi ven iz nje – proti Andromedi …

V prejšnji številki ŠR smo vam predstavili le utrinke iz Festivala ustvarjalnosti in inovativnosti pri učenju. Tokrat o festivalu obširneje, tudi uvodnik smo namenili tej temi.

Ali veste morda, da se Slovenci poleg ločevanj, porojenih v preteklosti in razpihnjenih v sedanjosti, vse bolj ločujemo na pasovce in naramničarje? Ne verjamete? Prepričajte se v novi številki ŠR!

Razgledovci, NE PREZRITE!

Tudi tokrat objavljamo nekaj razpisov za prosta delovna mesta – za ravnatelje in učitelje.

Svizove strani

Ponovno so z vami Svizove strani – zadnjič v tem šolskem letu. Tudi tokrat vam predstavljajo marsikaj zanimivega in koristnega.

CŠOD

Center šolskih in obšolskih dejavnosti vam tokrat še posebno zabavno predstavlja dejavnosti v domu Kavka. Vas zanima, kam gre petelin? Poiščite odgovor v ŠR. Utegne vas presenetiti!

Seveda tudi založbe niso pozabile na vas. V novih ŠR vam novosti predstavljajo Mladinska knjiga, Državna založba Slovenije in Center Oxford.

Z varčevanjem za starost pri Kapitalski družbi boste lahko izpolnili svoja pričakovanja. Vaša starost bo tako varnejša.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!