Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 3. JUNIJ 2006, ŠTEVILKA 11, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Kadar listam knjige o starih plakatih, zro name nasmejane, razkošne in sanjave gospodične. Takrat vedno znova pomislim na zgodbo o dedku Dušanu, gospodični in plakatu.

Dedek Dušan je bil duhovit in razgledan človek, prijatelj dobre knjige, pa tudi izvrsten risar, ki je čutil odpor do vsakršne izumetničenosti. Prigoda sega v pozna trideseta leta, v čase ko je bil še študent. Bilo je na poletno nedeljo, godba je igrala, pari so se vrteli in kozarci so trkali. Dedek Dušan ni bil vešč plesalec, pa se je kljub temu rad zavrtel, če ga je imel malo pod kapo. Tako je naneslo, da je nekaj poskočnih viž odplesal z dekletom iz predmestja, ki se je bila za veselico temeljito nališpala. Ni si mogel kaj, da ne bi hudomušno pripomnil: Gospodična, vi ste lepi kot plakat!

Na vso srečo je mladenka primerjavo vzela kot kompliment in dedka Dušana nagradila s hvaležnim nasmeškom.

S to prisrčno zgodbo je Meta Kordiš popestrila svoj prvenec, ki ga je naslovila Gospodična, vi ste lepi kot plakat. Sprva je nastal kot diplomsko delo. V knjigi (izdala jo je Filozofska fakulteta) nas prek lepakov popelje v Ljubljano med obema vojnama, med tedanje prebivalce, ki nam jih prikaže pri vsakdanjih opravkih in razvedrilu, ko radovedno sledijo modernim dosežkom ... Z izbranimi plakati smo obarvali tudi te Šolske razglede.

DISLEKSIJA
Javnost se še zmeraj ne zaveda kompleksnosti problematike disleksije. Pri nas je še vedno živa predstava, da naj bi disleksija pestila predvsem otroke. Ne zavedamo se, da se izraža v različnih človekovih življenskih obdobjih različno. Ob vstopu v osnovno šolo se mora učenec z disleksijo spoprijeti z velikimi učnimi težavami. Dolgo se mora privajati branju. Bere lahko z okenčkom, obrača lahko črke (s, z, b, d) in številke. Sprijazniti se mora tudi z nižjimi intelektualnimi dosežki, a njegov razvoj se ne konča med šestim in enajstim letom. Postane lahko uspešen poslovnež, politik, umetnik, znanstvenik ali kaj drugega. Kako premagovati težave odraslih z branjem in pisanjem na delkovnih mestih? Kako se na težave odziva šolski sistem? Več v ŠR!

GLOBALIZACIJA V ŠOLSTVU
Značilnosti doktrine neoliberalističnega fundamentalizma v izobraževalni dejavnosti so Šolski razgledi predstavili in razčlenjevali že ob koncu devetdesetih let preteklega stoletja. Posamezne pojavne oblike te doktrine so se postopno uveljavljale v reformah izobraževalnih politik nekaterih najrazvitejših držav (v ZDA, Avstraliji, Novi Zelandiji ), nekoliko pozneje so začele prodirati tudi v Evropo, razmišlja tokrat Boris Lipužič. Zaradi izvora so jih imenovali anglosaški model izobraževalnih reform za razliko od skandinavskega, ki temelji na vlogi socialne države v zagotavljanju enakih možnosti izobraževanja za vse. Kaj bo povzročila neoliberalistična doktrina v izobraževanju? Katere razvojne in vsebinske dileme poraja globalizacijski proces? Preberite v ŠR!

LIST IZ DNEVNIKA
"Hrup z ulice se polega. Še dežuje, pogledam na uro, pripravim se za odhod domov. Na hodniku srečam skupino maturantov, ki prepisujejo razpored maturitetnih izpitov. Med njimi odločno stoji maturantka s prisrčnim dojenčkom in obema zaželim srečno, uspešno maturo. Pomislim, da je zdaj dan lepši," piše Anton Grosek, ravnatelj Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana. "Spustim se na Plečnikov trg. Premaga me radovednost. Zavijem mimo Maxija do Trga republike mimo manjših skupin dobro opremljenih policistov do študentov, ki se počasi razhajajo. Najbolj zagreti še vedno glasno vzklikajo študentske zahteve." >>Kliknite<< in pokukajte v ravnateljev dan! Ob utrinkih vsakdana vam razgalja tudi kritičen pogled na aktualna vprašanja srednjega šolstva!

KASANDRA - TRIJEZIČNA PRAVLJICA
Dugo palu živlahi andi djek vejš andi djik tikno kheruru djik romani familija. ... Te romske besede - prevedemo jih lahko takole: nekoč je ob robu temnega gozda v majhni, iz vej spleteni kolibi živela revna romska družina - so napolnile avlo ljubljanske Filozofske fakultete. Z njimi se začne trijezična romska pravljica Kasandra - objavljena je v slovenskem, romskem in madžarskem jeziku -, ki so jo napisali od sedem do dvanajst let stari otroci iz prekmurskega romskega naselja Kamenci. Kako je pravljica nastala? Zakaj je še posebno pomembna? >>Klik!!!!<<

USODNI TRKI RISB
Zakaj je mogoče nekoga z risbo zelo užaliti, ga sprovocirati do neslutenih razsežnosti ali pa - zakaj lahko z njo potrkamo na njegovo dobroto, ga nasmejemo, družbeno angažiramo?

Je potemtakem potrebna ali celo nujna širša likovna ozaveščenost posameznika in družbe, ki naj ne bo rezervirana le za umetnike, likovne kritike in nekaj razgledanih izbrancev, ki obiskujejo likovne razstave? To je le nekaj vprašanj o katerih razglablja Majda Bergoč Stegel, profesorica umetnostne zgodovine iz Postojne. Meni, da gre pri ozaveščenosti za likovnost za tisti del človekove osebnosti, ki je bolj stvar občutka kot intelekta. >>Kliknite<< in preberite več!

RAZGLEDOVCI, pozor!

Pedagoške fakultete

Vse tri pedagoške fakultete objavljajo razpise za vpis v študijske programe izpopolnjevanja! Prelistajte ŠR, morda je kateri od programov nalašč za vas!

Svizove strani

Tudi Sviz je spet z vami. V prilogi je ponovno poskrbel, da boste na tekočem s sindikalnim dogajanjem. Ne prezrite niti razpisov za delovna mesta!

Triada software

Ste že spoznali novi program podjetja Triada, ki vam bo olajšal upravljanje šolskega učbeniškega sklada? Še ne? Več informacij lahko najdete v ŠR, na spletni strani http://www.triada.si ali pa jih pokličete po telefonu 031 707 200, 01 510 85 43. Tudi pišete jim lahko na naslov info@triada.si

Johnson Diversey

Bliža se konec šolskega leta in s tem tudi čas vsesplošnega čiščenja šolskih prostorov. Morda vam podjetje JohnsonDiversey lahko ponudi prav to, kar potrebujete. In pri tem poskrbi še, da ne boste preveč obremenjevali okolja!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornic.

Fotografija