Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 5. JUNIJ 2004, ŠTEVILKA 11, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Če bi ded naš ne
grešil, bi mu na veke bilo
živeti, starosti ne pre-
jeti, nikoli skr-
bi imeti, ne solznega
telesa, temveč na ve-
ke bi mu bilo živeti ...

Iz II. Brižinskega spomenika

Slovenska pisana beseda že več kot tisoč let soustvarja evropsko kulturo. Štiri najstarejše izvirne dokumente v slovenskem jeziku - Brižinske spomenike, Celovški rokopis, Stiški rokopis in Čedadski rokopis - si lahko do 20. junija letos ogledate v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani na razstavi Rojstni list slovenske kulture. Ne zamudite!

ŠOLA V NARAVI
Leta 1963 se je športni pedagog Jože Beslagič iz Ljubljane med šolskim letom odločil, da učence odpelje na smučanje in morje. Načrte je uresničil s pomočjo Društva prijateljev mladine in tako zaoral ledino šole v naravi. Posnemati so ga začeli na drugih ljubljanskih šolah in kmalu se je razširila po vsej Sloveniji. Z novo šolsko zakonodajo (1996) je postala del razširjenega programa devetletke. Šola jo je dolžna pripraviti znotraj šolskega koledarja, učenci pa se je udeležijo prostovoljno. Kliknite in preberite, kaj je pokazala prva analiza šole v naravi in kako se je lotevajo nekatere šole!

DISLEKSIJA
... Ker mu v šoli ne gre, je velikokrat razočaran in nesrečen. Ko pride domov, pa začne ustvarjati. Zelo ga zanima tehnika, dober je pri matematiki (ne gre mu le serija nazaj) in odličen pri fiziki, saj samostojno odkriva fizikalna načela. Brez težav je iz nekaj plastike in žic sestavil sesalnik za prah, ki je deloval. Pri šestih letih je narisal načrt delovanja vodnega stolpa. Nihče ga ni o tem poučil, le videl ga je. Tega in poznejše tehnične načrte je pregledal strokovnjak (univerzitetni profesor) ...

V prejšnji številki smo vas povabili na predavanje britanske strokovnjakinje za disleksijo. Udeležili smo se ga tudi mi in spremljali še konferenco, namenjeno tej temi. Klik! Srž dogodka predstavljamo tudi vam!

Fotografija

Na pomoč pri sklepnih pripravah na konferenco smo z veseljem priskočili tudi v našem uredništvu. Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je namreč, žal, sodelovanje brez pravočasnega opozorila povsem odpovedalo. To je težko razumljivo, še zlasti zato, ker so člane projekta v vseh drugih državah gostiteljicah sprejela ministrstva in jih seznanila s prakso, prizadevanji in zakonodajo na tem področju. Udeleženci konference so se pri nas vseeno dobro počutili. Pohvalili so izgled našega časopisa, uredništva in naše delo. Komaj so verjeli, da Šolski razgledi izhajajo le z minimalno podporo države in da so domala povsem na trgu, odvisni od naročnin in oglasov.

BEREMO
Tokrat celo stran namenjamo branju, bralnim dogodkom, knjižnicam ... Osnovno šolo Šentvid v Ljubljani je obiskal pravljičar Franci Rogač, nenavaden človek, z nenavadno življenjsko zgodbo, ki je, čeprav težka, v njem prebudila najboljše. O dogodku poroča Simona Vuzem. Kako povezati zgodbico o slončku Elmerju in sladokusno presenečanje vam predstavlja Tatjana Kuhl, ki je z dogodkom razveselila drugošolce Osnovne šole Črešnjevec.

Helena Murgelj z Osnovne šole Šmihel v Novem mestu piše, kako so obeležili konec tekmovanja za bralno značko, Zvonka Cigoj z Osnovne šole Kanal opisuje, kako so povečali in posodobili knjižnico in kako spremembe vplivajo na obisk ter počutje otrok, Mojca Prebil Podpečan z Osnovne šole Ljubečna pa razmišlja o vlogi knjižničarja in literature, ki otroke popelje v vesolje zakladov ... Lucija Magajna z Osnovne šole Livada meni, da bi moralo ministrstvo za šolstvo spremeniti normativ za knjižničarja, saj je brez izobraženega knjižničarja, ki lahko kakovostno pomaga učencem, ves denar premalo. Kliknite in preberite več!

ODZIVANJA
Spet je z vami naša stalna priloga Odzivanja, v kateri skušamo zajeti šolski utrip. Vojka Tušek letos v prvem razredu devetletke poučuje šestletnike in z vami deli izkušnje o igri, delu v kotičkih, pravljicah itd. Mojca Pavlin poroča o skrbi za okolje, Daniela Ribizel predstavlja, kako so gospodinjstvo izpeljali kot tehniške dneve, Erika Anzelc Intihar opisuje umetni vodni krog, ki so ga osnovnošolci spoznavali na naravoslovnem dnevu, pozdrav iz Moskve in Sankt Petreburga vam pošilja Ines Vozelj, Sonja Breznik Apostolovič piše o pomladnem dnevu v Evropi, Marija Vidic razkriva skrivnosti klekljanja, Ivan Sužnik je razpoložen za poezijo ... Prelistajte ŠR in preberite te in še mnoge druge utrinke s šol po vsej Sloveniji!

To pa še ni vse!
Preberite, kako o novem visokošolskem zakonu in "magistrih s tekočega traku" razmišlja naša stalna sodelavka Jasna Kontler Salamon. Lidija Šobe Nemec si želi, da se baloni pričakovanja, napolnjeni s predstavami in pričakovanji o novi skupnosti, ne bi razblinili kot milni mehurčki. Boris Lipužič razkriva skrivnosti uspeha finskega šolstva, Alenka Kralj pa se je lotila slabosti opisnih ocen. V članku Alenke Divjak preberite, kaj ima poklicna matura skupnega s pristankom na mesecu, Borut Stražar razmišlja o šolski inšpekciji in o neprimernih učiteljih, ki bi jih bilo treba prijeti za roge in ne za rep, Vida Svoljšak Rojko obravnava osip v srednjih šolah ... Ne prezrite naših stalnih rubrik. List iz dnevnika je tokrat še posebno zanimiv. Klik!

Pozor!

Pedagoška fakulteta v Mariboru in Pedagoška fakulteta v Ljubljani objavljata razpis za vpis v različne študijske programe za izpopolnjevanje v študijskem letu 2004/2005.

DZS

Zavod za šport

Ne prezrite tudi razpisov za delovna mesta in novosti, ki vam jih predstavljata naša zvesta spremljevalca Zavod za šport in Državna založba Slovenije! Morda boste našli prav tisto, kar si želite.

Twin
Šolski razgledi

V teh dneh kar nekaj naših naročnikov spoznava institucije Evropske unije. Potepajo se med renesančnimi stavbami v Bruslju, si mesto ogledujejo z zavidljive višine, se sprehajajo po parku Evropa v malem ... Na potepanje so se odpravili s TWinom po izjemno nizki ceni (14.100 tolarjev). Samo zato, ker so NAROČNIKI ŠR. In vi? Že imate SVOJ izvod časnika?

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.