Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 7. JUNIJ 2003, ŠTEVILKA 11, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Po dveh desetletjih predanega pedagoškega dela (poučevala je na osnovnih šolah v Podbočju in Kostanjevici na Krki) se je akademska slikarka Martina Koritnik Fajt iz Krškega odločila, da se bo posvetila le slikanju. Predvsem ustvarja olja in akvarele, njeni najpogostejši motiv je pokrajina, zlasti polja, vode ... Pravi, da najlaže ustvarja zjutraj, prepusti se navdihu in nima vnaprej oblikovanih zamisli. Čopič kar drsi ... A vendar v njenih delih zaznamo povezanost in nadaljevanje. Z nekaterimi smo pospetrili tudi to številko Šolskih razgledov.

Martina Koritnik Fajt se je maja udeležila že tradicionalnih likovnih prijateljevanj v Slovenskih Konjicah. Prijetno in gostoljubno mesto ob Dravinji jo je zelo očaralo - podobno kot slikarko Anko Hribar Košmerl, ki smo jo za udeležbo na likovni koloniji predlagali Šolski razgledi, in Andrejo Blimen, tudi iz učiteljskih krogov, ki je tokrat pripravila rubriko List iz dnevnika.

PREOBREMENJENOST UČENCEV LE MIT?
Tokrat vam predstavljamo nekatere izsledke prvih metodološko ustreznih evalvacij, ki so pokazali, da se nekatere novosti, npr. večja avtonomija učiteljev, nivojski pouk, timsko delo učiteljev, uresničujejo precej uspešno. Dr. Martin Kramar je poudaril, da evalvacije niso odkrile nič dramatičnega, nič tako slabega, kar bi zaviralo ali onemogočalo začrtani razvoj šolstva. Predsednik sveta dr. Janez Justin pa je posebej opozoril, da ugotovitve evalvacije nasprotujejo enemu najbolj razširjenih stereotipov v šolstvu, preobremenjenosti otrok. Poglejte v ŠR!

Šolski razgledi

V MOŠEJI
Robert Šupe in Matjaž Štih sta profesorja Gimnazije Novo mesto. Z vami delita poučne in prijetne trenutke, ki sta jih doživela na šolski ekskurziji. ... Pomislim, kako so šolske klopi ta dan sicer res samevale, a naučili smo se toliko novega ...Niša, namenjena duhovniku (imamu), ter prižnica (mimber) sta bogato okrašeni z arabeskami, na zidovih lahko vidimo citate iz korana v štukaturah, na dveh vrstah ploščic, narejenih iz modro glazirane fajanse, pa so zapisani daljši odlomki iz svete knjige islama. Polkrožni balkon iz snežno belega marmorja je namenjen le ženam in dekletom. Ob zunanjem zidu krasi mošejo vitek stolp (minaret, munara) z dvema galerijama za muezina. Kliknite!

ODZIVANJA
Spet smo prejeli veliko odmevov. Za celo prilogo jih je. Zdenka Virant iz Centra Dolfke Boštjančič v Dragi z vami deli pohodniško avanturo: " ... Kočo smo skušali skupaj vzdrževati. Vsak se je trudil po svoje. Za nekatere je bilo prav posebno doživetje kuriti peč. Enkrat smo se podali naokrog, da bi nabrali drva. ... Kako prijetno je bilo potem zvečer, ko smo na tla položili odeje in z varne razdalje opazovali ogenj." V tokratnih Odzivanjih objavljamo še vaše prispevke o pohajkovanju po Pohorju, o prigodah na morju, kmetiji, travniku in v gozdu. Spomnili ste se zemlje in vode, se sprostili, srečevali, razgibali in ustvarjali. Več v ŠR.

Druga slika

OCENE, OCENE...
Tereza Žerdin se je v rubriki Kje vas in nas šola žuli tokrat posvetila težavam z ocenami. ...Če je ocena pomembna za otroke in starše predvsem zaradi njihovega ugleda, je ocenjevanje za učitelje pomembno predvsem zaradi občutka pravičnosti. Radi bi bili pravični in mislijo, da morajo biti in da je to mogoče. Ta potreba je tudi poglavitni vir njihovih stisk, posebno takrat, ko se morajo odločiti med pozitivno in negativno oceno ter s tem tudi med otrokovim napredovanjem in ponavljanjem, ugotavlja naša stalna sodelavka. Včasih se odločijo tudi za kompromisno rešitev, da otrok napreduje z negativno oceno, ali pa ob pozitivni oceni prepričajo starše, da se sami odločijo za ponavljanje. Kliknite in preberite več!

POPOTNICA PELINA
Sonja Votolen kritično razmišlja o dvojnih merilih. Meni namreč, da dobre in slabe učence obravnavamo različno, kar se ji zdi krivično. "Nenapisano pravilo je, da sklepno prireditev vodijo učenci, ki so vsa leta blesteli. Včasih tudi niso blesteli v svojih manirah, a smo jih prezrli, ker so blesteli zlasti učno. In četudi so delali vedenjske napake, jih je po nekem nenapisanem človekovem odzivanju zlahka spregledati, saj so vendar mladi, razganja jih, nepravilnosti sodijo v to obdobje in kdaj pa kdaj se spozabijo. Vse to sodi k razumevanju zorenja, odraščanja, pubertete, a zgolj, ko gre za bleščeče po uspehu," je razočarana. Kliknite!

POZOR!

Pomladna sezona lova na zaposlitev še ni končana! Tudi v najnovejši številki Šolskih razgledov si oglejte številne oglase za prosta delovna mesta.

Nekatere ugodnosti imate samo razgledovci!

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Prijeten potep!

Še nimate svojih?

Tisti, ki še niste razgledovci, a to nameravate postati, storite to TAKOJ!

Zakaj? Do konca šolskega leta vam bomo pošiljali časnik brezplačno (to številko in prihodnjo). A to še ni vse ... Upoštevali vas bomo pri nagradnem žrebanju 1. septembra letos: izžrebali bomo deset naročnikov in jim prihodnje šolsko leto, torej 2003/2004, pošiljali Šolske razglede brezplačno!