Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 6. JUNIJ 2002, ŠTEVILKA 11, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

To številko Šolskih razgledov smo posuli s cvetjem z bližnjih travnikov.

VISOKOŠOLSKA PRENOVA S FIGO V ŽEPU
Na zadnji seji senata ljubljanske univerze so senatorji z neverjetno ležernostjo (da ne uporabimo izraza "pišmevuhovsko") obravnavali pobude za tiste spremembe visokošolske zakonodaje, ki naj bi šele omogočile uresničitev Bolonjske deklaracije. Jasna Kontler Salamon ugotavlja, da so se senatorji strinjali, da je treba prenoviti visokošolsko zakonodajo, vendar naj bi to izpeljali tako, da bi hkrati ustregli vsem tistim, ki želijo ohraniti obstoječi študijski model. Po zamisli evropskega visokošolskega usklajevanja, ki naj bi do konca tega desetletja tudi ustvarilo t. i. visokošolski prostor, naj bi visoko šolstvo izobraževalo bolj intenzivno, da bi bilo mogoče realno doseči osnovno univerzitetno izobrazbo že pri 21 ali 22 letih. Kliknite ... Ali več o tem v Šolskih razgledih.

SISTEM PLAČ V JAVNEM SEKTORJU
Sprejeti Zakon o sistemu plač v javnem sektorju že lep čas buri javnost. Na Šolskih razgledih smo pripravili omizje o vsebini in pomenu tega zakona. "Soočili" so se ministrica za šolstvo, znanost in šport dr. Lucija Čok, vodja Urada za sistem plač v javnem sektorju Igor Klinar, državni sekretar na šolskem ministrstvu Herman Tomažič, pravni svetovalec istega ministrstva Dino Bauk in glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja in znanosti Branimir Štrukelj. Kliknite in preberite nekaj njihovih misli. Zapis omizja (vodila ga je Breda Senčar) pa lahko najdete v našem časniku.

ŠOLSKA INŠPEKCIJA
Inšpektorica za šolstvo, nekdanja strokovna delavka v vzgojno-izobraževalnem procesu, osvetljuje svojo delovno izkušnjo. Šola in inšpekcija imata včasih tudi ustvarjalne odnose, povsem drugače pa se odzivajo učitelji in ravnatelji v zavodih, kjer inšpekcija ugotovi več včasih celo grobih kršitev predpisov - ti se na obisk pripravijo z napadalno držo in aroganco. Preberite v Šolskih razgledih.

"TUMASTI" NAJ OSTANEJO DOMA
Naša stalna kolumnistka Tereza Žerdin tokrat razmišlja o učiteljih, ki ob različnih priložnostih svetujejo ali celo ukažejo nekaterim učencem, naj ostanejo doma, denimo, nemirnemu učencu, da ne gre na izlet. Po eni strani sočustvujemo z otrokom, po drugi se strinjamo, da je učitelju/ici težko prevzeti odgovornosti za takega nemirneža. So tudi nekdaj ostajali doma nemirni učenci? Avtorica ugotavlja, da so bili takrat bolj moteči "tumasti". Preberite iskre misli v našem časniku.

POBUDE IN ODMEVI
Na članek Izpopolnjevanje z zamudo (ŠR št. 9, 11. maja 2002) se je s svojim komentarjem odzvala Mojca Čepič s Pedagoške fakultete Ljubljana. V njem predstavlja pogled, kako je s predmetom naravoslovje oz. izpopolnjevanjem učiteljev za poučevanje tega predmeta.

Dušan Nečak, predsednik RPK za zgodovino, pa opozarja, da je bilo v članku Janeza Globočnika - Od krpastega k tematskemu (ŠR št. 9, 11. maja 2002) - navedenih preveč površnih in strokovno neutemeljenih trditev. Odgovarja nanje, a ob tem zatrjuje, da ne začenja javne polemike ...

Druga slika

ODZIVANJA
V tokratni prilogi Odzivanja lahko najdete pedagoške izkušnje, delo, projekte ... naslednjih avtorjev: Elizabeta Žnidaršič z Osnovne šole Riharda Jakopiča Ljubljana, Olga Kolar z Osnovne šole Oskarja Kovačiča Ljubljana - Podružnična šola Rudnik, Mateja Praprotnik Lesjak z Osnovne šole Polhov Gradec, Irena Lenart s Prve osnovne šole Slovenj Gradec, Kristina Božič z Gimnazije Bežigrad Ljubljana, Janez Konkolič z Osnovne šole Puconci, Savina Bohak z Osnovne šole Gorica Velenje in drugih.

Moj strokovni svetovalec, moj strokovni spremljevalec

RAZPISI
... prostih delovnih mest v različnih slovenskih šolah. Prelistajte Šolske razglede.

Tretja slika

Šolski razgledi

TwinVse naročnike (fizične osebe), stare in nove, pa obveščamo, da lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstoten popust. To je posebna ugodnost, ki jo ponujajo samo Šolski razgledi.

 

Založba ObzorjaPrav tako vam omogočamo 10-odstoten popust za knjige, ki jih izdaja Založba Obzorja. Pokličite po telefonu 02 250 65 32 (Založba Obzorja, služba prodaje knjig, Turnerjeva 17, Maribor).

Popust pri TWinu in Obzorjih lahko uveljavljate s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.