Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LII, 9. JUNIJ 2001, ŠTEVILKA 11, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

KOMU PRIPADA PROSTOR POD (VISOKOŠOLSKIM) SONCEM?
Jasna Kontler Salamon v svoji stalni kolumni skozi anekdoto spretno polemizira o tem, kako se razlikujejo različni programi študija (višješolski, visokošolski na fakulteti ali visoki strokovni šoli) znotraj neke stroke. Štirje strokovnjaki primerjajo svojo izobrazbo, pri čemer vsakdo hvali prednosti svoje. Avtorica ugotavlja, da vsaka izobrazba pač služi svojemu namenu, predvsem pa je izredno odvisna od kakovosti izvajalcev in tudi prizadevnosti študentov samih. Kako se v hierarhičnem sistemu znajdejo višje šole, ki imajo le dobro petletno tradicijo? Komu resnično pripada prostor pod visokošolskim soncem?

DENARNO NADOMESTILO ZA KRIVICE
Ustavno sodišče je letos odpravilo posamezne določbe Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vrtcih ter osnovnem in srednjem šolstvu v plačilne razrede (ta je protiustavno omejeval napredovanje nekaterih delavcev). Tisti, katerim je bila ob prvi razvrstitvi (leta 1994 ali leta 1997) storjena krivica, lahko zdaj zahtevajo povračilo in spremembo njihove odločbe. Kdo lahko zahteva denarno povračilo in kako? O tem smo se pogovarjali z Alojzom Pluškom, državnim sekretarjem s šolskega ministrstva. Kliknite ali si preberite v Šolskih razgledih. Pohitite, če ste upravičeni do spremembe odločbe, lahko zahtevo oddate le do 16. junija letos.

PROSTOVOLJSTVO
Prostovoljno delo ni koristno samo za tiste, ki potrebujejo pomoč, temveč tudi za prostovoljce, ki tako spoznavajo probleme in hude življenjske preskušnje drugih. Kako so učenci in dijaki dejavni na tem področju in kaj jim prostovoljno delo pomeni, so svoje izkušnje in vtise zapisale učiteljice in profesorice z Gimnazije Bežigrad Ljubljana, Srednje zdravstvene šola Ljubljana, Osnovne šole Brinje Grosuplje, II. Osnovne šole Rogaška Slatina, Ekonomske šole Murska Sobota in Gimnazije Škofja Loka.

Prva slika

Marlene Zorjan je učiteljica umetnostne vzgoje na Srednji gostinski in turistični šoli Izola (te dni praznuje svojo 40-letnico in se predstavlja v tokratnih Šolskih razgledih) in na Osnovni šoli v Marezigah. S svojimi likovnimi deli je sodelovala že na več skupinskih razstavah in ex-temporih, lani pa je imela tudi samostojni razstavi.

Slikovita razgibanost, nenehno prepletanje oblik, toplih in hladnih barv. Podobe, vtisnjene v domišljijo, predstave s sprehodov po istrski pokrajini ... Prepričajte se.

DRUŽBE ZNANJA NE BO BREZ IZOBRAŽENIH UČITELJEV
Pomanjkanje učiteljev v osnovnih in srednjih šolah pesti tako nekatere zahodne države kot tudi najrevnejše države Afrike. Vzroki za takšne razmere v šolstvu so različni.

Boris Lipužič v svojem prispevku med drugim napiše, da so v posameznih državah ZDA in na Nizozemskem (zaradi premalo učiteljev) skrajšali število tedenskih šolskih dni od pet na štiri, v sili pa šole sprejemajo tudi neusposobljene osebe. Drugače je v Franciji in Nemčiji, kjer ne primanjkuje učiteljev, saj se rojeva manj otrok. Edino v Skandinaviji in Švici je učiteljski poklic bolj spoštovan, tam imajo učitelji tudi boljši gmotni položaj. Več o problematiki pomanjkanja učiteljev si preberite na straneh našega časnika.

MOTEČ NEMIR IN GANLJIVA POZORNOST
V redni rubriki Kje pa vas in nas šola žuli Tereza Žerdin predstavi svojo izkušnjo, kako je na ulici opazovala dečka, ki je nemirno pritiskal na tipko za ročno prižiganje semaforja za pešce. Ob njem so bili njegovi prijatelji s športnimi torbami in njihov spremljevalec. Ti so potrpežljivo čakali zeleno luč. Ko pa se je avtorica pri prečkanju ceste zaradi luknje opotekla, ji je priskočil na pomoč prav ta nemirni deček. Avtorica ugotavlja, da se otroci odzivajo tako, kot jim je glede na razvojno stopnjo njihove pozornosti najbliže. Ta pa gre od prijemanja preko gledanja k poslušanju. Pozornost nemirnega šolarja bomo najlaže pritegnili, kadar bo lahko stvari prijemal, in najteže, kadar bo moral le poslušati. Še več zanimivih misli v Šolskih razgledih.

Druga slika

PREDŠOLSKA VZGOJA
Na strani predšolska vzgoja so zbrani prispevki, in sicer: Jana Pirman opisuje, kako so v njihovem vrtcu v sklopu projekta Vodni detektiv pripravili srečanje z naslovom Ko se ptički ženijo. Na dan svetega Gregorja so obudili tradicionalno pošiljanje lučk po vodi. V prispevku Otroštvo in pravljica ista avtorica spregovori o predšolski bralni znački. Romana Štupar in Urša Vovk v prispevku Pred preskušnjo predstavita, kako vzgojiteljice in pomočnice skrbi, kako bo z delovnimi mesti. Število otrok v vrtcih se bo z uveljavitvijo devetletke občutno znižalo. Ali bo delo vzgojiteljice, ki naj bi delala z učiteljico, dovolj cenjeno? Je poklic vzgojiteljice dovolj predstavljen, da bodo šole upoštevale potrebo po njihovem delu?

Mirjam Šprohar predstavi desetletne izkušnje zasebnega katoliškega Miklavževega vrtca; Jožica Mirtič pa v prispevku S pravljico o življenju na gradu opiše, kako se je skupina Zlata ribica seznanila s tem, kako so nekoč ljudje živeli na gradu.

Srednja gostinska in turistična šola IzolaSREDNJA GOSTINSKA IN TURISTIČNA ŠOLA IZOLA
se ob 40-em jubileju predstavlja na straneh Šolskih razgledov.

RAZPISI
Iščete službo? V Šolskih razgledih je veliko razpisov za delovna mesta. Prelistajte!

SLUŽBA ZA PROGRAME EU
Predstavlja poročilo o delu koordinatorjev za mednarodno sodelovanje.

Založba ObzorjaZALOŽBA OBZORJA
v časniku predstavlja svoje učbenike.