Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 20. MAJ 2006, ŠTEVILKA 10, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

V likovni svet je vstopila šele pred nekaj leti. Tedaj je Zdenka Erjavec, sicer bibliotekarka na Zavodu RS za šolstvo v Ljubljani, povsem naključno dobila v roke slikarske pripomočke. Nevsiljiva spodbuda, prijetno ozračje in lepa narava so ji pomagali, da je premagala zadrego in se prepustila ustvarjanju. Znanje je nabirala tudi v likovni šoli, ki deluje v Šentvidu. Sčasoma so jo začela zanimati dela impresionistov - obiskala je tudi nekaj njihovih razstav v Italiji. Z velikim veseljem se je potepala po Provansi, kjer so živeli in ustvarjali Van Gogh, Cezanne, Renoir. Ob spoznavanju tega okolja je začela drugače dojemati svet. Narava ponuja toliko zanimivih motivov, ki bi jih želela ujeti na platno. Njena barvna raznolikost jo napolnjuje z radostjo in hrepenenjem. Potem pogosto le obsedi pred risarskim stojalom in ne ve, kako začeti. Kot da se boji oskruniti podobo, ki jo je tako izvrstno ustvarila narava. Toda barve na paleti jo zmeraj znova vabijo in izzivajo. Njene slike vam predstavljamo v tokratnih Šolskih razgledih.

STRESNA PRENOVA
Vsi, ki so se v življenju veliko selili, vedo, da je selitev z vsem, kar jo spremlja, eden največjih stresov. Zato je verjetno dovolj jasno, kaj naj bi pomenilo, če primerjamo sedanje stanje v slovenskem visokem šolstvu z velikim pospravljanjem pred izselitvijo zdajšnjih študijev in vselitvijo novih bolonjskih programov. Za poglabljanje visokošolskega stresa ob tem zadnje čase vneto skrbijo tako rekoč vsi - vodstvo univerz, vlada, študenti, visokošolsko ministrstvo, svet za visoko šolstvo in predvsem njegov predsednik dr. Peter Jambrek, ki želi vladi narekovati besedilo novele zakona o visokem šolstvu. Tako razmišlja o prihodnosti učiteljskega poklica naša sodelavka Jasna Kontler Salamon. >>Klik!!!<<

MLADI PROTI PRIVATIZACIJI ŠOLSTVA
Prihodnost mladih se vse bolj zaostruje. Dijake skrbi napovedana privatizacija šolstva, za katero se zavzema Svetovna trgovinska organizacija (WTO) s šolskim delom direktive GATS. Zaradi šolnin si veliko mladih ne bo moglo privoščiti nadaljnjega šolanja. O tem so med 12. in 15. majem letos na mednarodnem srečanju v Ljubljani govorili tudi predstavniki dijaških organizacij iz Estonije, Finske, Danske, Nemčije, Avstrije, Italije, Makedonije in Slovenije. Kritični so bili do šol, ki so že dolgo zasebne. Posebno pozornost so namenili načrtovani privatizaciji javnih šol, nasprotovali so tudi pojmovanju izobraževanja kot storitvene dejavnosti. Preberite v ŠR!

POT Z DNA
Osnovna šola Hollington (Hollington Primary School) v Angliji stoji v siromašni soseski Hastingsa - mesta, ki leži ob južni angleški obali zelo blizu mondenega Brightona. Učenci, ki jo obiskujejo, so stari od tri do enajst let. Kar 64 odstotkov jih ima le enega od staršev. Mnogi med slednjimi so nezaposleni. Obilica socialnih težav, ki se zdijo nerešljive, se je zrcalila tudi v delu same šole. Strokovni delavci sčasoma niso bili več kos učencem. Ti so se vedli vsak dan slabše. Šola je zgubljala ugled in nazadnje celo zaslovela po svojih slabostih. Noben učitelj si ni želel delati tam ... Toda ... Razmere so se v zelo kratkem času zelo spremenile. Kako se je zadeve lotila dejala Andrea Charman, ki je postala ravnateljica zloglasne šole kmalu po tem, ko jo je inšpekcija uvrstila najnižje na lestvici? >>Klik!!!<<

V VIETNAMU JE ŠOLSTVO DRAGA REČ
"Če hočete v šolo v Vietnamu, morate vse plačati. Vlada ne zmore zagotoviti denarja za šolanje vseh," je povedala triindvajsetletna diplomantka literature in angleščine Quyinh Huong Franz. Revni imajo slabše možnosti izobraževanja. Po obvezni osnovni šoli, ki traja od šestega do enajstega leta, lahko starši vpišejo otroke na poklicne šole. V teh šolah, ki tudi niso brezplačne, lahko enajstletniki pridobijo spretnosti za takojšnjo zaposlitev. Postanejo lahko pleskarji, zidarji, krojači, šivilje, kuharji ... Otroke, ki jih izobražuje le življenje, vidimo na ulicah kot prodajalce razglednic, sadja, pijač in hrane. Turistom, denimo, ponujajo ananas na peščenih plažah obmorskih krajev. Tako je tudi v mestecu Hoi An v srednjem Vietnamu, od koder prihaja Bo Cau - tako jo kličejo ljubkovalno .... . Oblasti v Vietnamu bi se morale učiti od evropskih vlad, kako poskrbeti za mlade in njihovo prihodnost. >>Kliknite<< in preberite več!

PREDŠOLSKA VZGOJA
"K pisanju me je spodbudila želja, da bi starši otrok v prvem starostnem obdobju več sodelovali pri vseh dejavnostih, ki jih ponujam kot vzgojiteljica. Kljub trudu in različnim pobudam že več let ugotavljam, da ni večjega odziva staršev. Premalo se zavedajo, kako pomembno je sodelovati z vrtcem in strokovnimi delavci." Tako piše vzgojiteljica Stanka Tofil iz Vrtca Semedela Koper. In ... vendar je našla vez z njimi. Na drugem koncu Slovenije - v Vrtcu Velenje, enota Lučka - pa so spoznavali Avstralijo, življenje Aboriginov in ljubke koale. O tem Bojana Ocepek. V prispevku Od Grofovih vod do sirarnic pa boste zvedeli več o prvih turističnih korakih najmlajših.

ZAČINJENA SLOVENŠČINA
Slovenščina je marsikateremu šolarju trn v peti, še posebno gimnazijcem. A tudi ure materinščine so lahko pogosto prisrčne, če ne celo zabavne. Če je učitelj le količkaj veder, zavzet in ima smisel za humor. S štajerskega konca se je vse do našega uredništva razširil glas o prav taki učiteljici. Je sicer zahtevna, kar je gotovo prav, a tudi zelo - lahko bi rekli - navdihnjena za komične situacije ... >>Klik!<<

POGOVORNI KOTIČEK - SKUPAJ DO REŠITEV
V naši novi rubriki - vpeljali smo jo v prejšnji številki Šolskih razgledov - skušamo skupaj reševati vsakdanje dileme. Radi bi objavljali vprašanja in dvome, s katerimi se učitelji srečujete ob vsakdanjem delu v šoli. Vabljeni k prijateljskemu pogovoru o temah, ki jih bomo v našem časniku objavljali po vaših predlogih. Skupaj bomo prav gotovo odkrili boljše rešitve! Tokrat se je na razmišljanje Dušice Kunaver v prejšnji številki ŠR odzvala Natalija Pokovec, ki razglablja o dilemi, ali naj otroci vstanejo, ko učitelj vstopi v razred ... Kaj pravite, kaj meni avtorica? Preberite v Šolskih razgledih!

NE PREZRITE !!!

Županova jama praznuje osemdesetletnico. Oznamovali jo bodo z osrednjo prireditvijo 27. maja letos, izdali pa so tudi posebno knjigo Županova jama, čudežni svet brez sonca.

Zavod Republike Slovenije za šolstvo

50-letnico pa obhaja tudi Zavod RS za šolstvo. V Šolskih razgledih mu namenjamo posebno stran in vas vabimo na njegove številne prireditve.

Triada Software

Ne spreglejte informacij o računalniškem programu INFOLIT - izdelalo ga je podjetje Triada d.o.o. - namenjen pa je urejanju učbeniškega sklada v osnovnih in srednjih šolah.

Prav na nekdanji dan mladosti, 25. mala letos, pa vabi na svojo skupščino in omizje Aktualna merila za vpis v srednje šole Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije.

Novosti, zlasti učbeniške, predstavljajo tudi založbe IZOLIT, Mladinska knjiga in DZS.

Ne prezrite tudi razpisov za delovna mesta in posebnega razpisa Založbe Rokus za Ustvarjalnega učitelja.

LONDON VABI - TUDI VAS!

Kdaj ste bili nazadnje v Londonu? Morda tam sploh še niste bili?

Potujte v eno tistih evropskih in svetovnih prestolnic, ki jo je treba obiskati, jo doživeti in se ji prepustiti ...

Še včeraj oddaljene dežele postajajo vse bolj dostopne. Ryanair, Easyjet, Wizzair ... to so letalski prevozniki, ki nam približujejo svet. Z malo spretnosti in sreče lahko kupite letalske vozovnice po nenavadno ugodni ceni.

Kaj pa bivanje? V otoški prestolnici so cene nočitev vrtoglave, a vendar ... Kdor išče, ta najde! Za vas, razgledovci in tisti, ki še to boste (in tudi tisti, ki z nami le simpatizirate J ) smo izbrskali nekaj odličnih možnosti!!!

Ugodnosti SAMO za razgledovce !!!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija