Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 21. MAJ 2005, ŠTEVILKA 10, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Šolske razglede smo tokrat okrasili s slikami dr. Adriane Rejc, docentke na Katedri za management ljubljanske Ekonomske fakultete. Strokovnjakinja nenehno pluje med akademskim in umetniškim svetom. Ustvarja tenkočutne portrete, podobe, ki na platnu še enkrat zaživijo in pripovedujejo svojo zgodbo. Naj se dotaknejo tudi vas.

POZNATE KAKEGA FIZIKA?

Svetovno leto fizike 2005 je praznik in priložnost, da javnosti predstavimo najbolj zanimive plati fizike, a tudi obveza za premislek o družbeni vlogi te temeljne znanosti, piše Primož Ziherl. Ni dvoma, da fizikalna odkritja močno vplivajo na človeštvo: toplotni stroji so omogočili industrijsko revolucijo, ki je privedla do obveznega osnovnega šolstva ter naposled do splošne volilne pravice. Kako skozi informacijsko tehnologijo polprevodniki spreminjajo naša življenja celo na zelo intimni ravni, je odveč opisovati. Kje je danes fizika v Sloveniji? >>Kliknite<< in preberite več!

UMIRJENO PO RAZBURKANEM MORJU
Na teh rektorskih volitvah očitno ni vnaprejšnjega favorita, kot je bil to rektor dr. Jože Mencinger na prejšnjih, ocenjuje naša stalna dopisnica Jasna Kontler - Salamon. Takrat celo ni bilo nobenega junaka, ki bi se kot kandidat pomeril z njim. Ob domnevno izenačenem boju postajajo vse pomembnejše volilne obljube in tako so kandidati v minulih dneh tudi sami obiskovali svoje volivce, menda celo tako prizadevno, da so ob uradnem soočenju predstavili svoje programe precej prazni dvorani - na ljubljanski pravni fakulteti tega očitno niso pričakovali in so za ta volilni shod rezervirali največjo dvorano. >>Klik!<<

OD PRITISKOV DO KORUPCIJE
Glede sprememb zakona je tudi Združenje ravnateljev osnovnih in glasbenih šol sprejelo nekaj stališč na skupščini, ki se je je udeležilo 350 ravnateljev. Podpredsednik združenja Zmago Barič s sežanske osnovne šole je povzel, da ravnatelji nasprotujejo ukinitvi NPZ po prvem triletju zaradi dobrih izkušenj tistih šol, ki so jih že kdaj izpeljale. Predlagali so, da se preskuse popreprosti in skrajša ustni del - tako bi jih lahko izpeljali v zdajšnji obliki. O spremembah zakona o osnovni šoli smo se pogovorili še z nekaterimi drugimi strokovnjaki. V ŠR preberite, kaj so nam povedali.

IMENOVANJE RAVNATELJEV - V ROKAH POLITIKE
Poslanstvo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je splošno znano. Poučevati in vzgajati. Vsak učitelj se pri svojem vsakodnevnem delu srečuje z mnogimi težavami. Pogosto se ob le-teh počutimo nemočni in zdi se nam, da porabimo veliko preveč energije in časa za stvari, ki v šolo sploh ne spadajo. Menim, da je ena od teh tudi politika, piše Tanja Blaznik - Cvetko, ki je že deset let psihologinja na manjši osnovni šoli zunaj domačega kraja. A tokrat se je oglasila tudi kot mati šoloobveznih otrok, ki je spremljala postopek imenovanja ravnatelja na osnovni šoli v kraju, kjer živi. >>Klik!<<

OPEKE IDENTITETE SVETOVALNE DELAVKE V VRTCU
Bilo je pred nekaj leti, ko je bila Nataša Durjava še zaposlena kot svetovalna delavka v vrtcu, a spomin je svež. "Svetovalne delavke v vrtcu ste same krive, če ste nerazpoznavne," ji je dejal gospod z ministrstva za šolstvo. Ni ga vprašala, zakaj tako meni; sama je takrat mislila nasprotno (kot svetovalna delavka udeležena v vseh mogočih aktivih, projektih, društvih ...). A njegovo mnenje jo je spodbudilo k razmišljanju. Morda je tudi sama kriva in soodgovorna za to, kar ljudje čutijo, mislijo in predpostavljajo o svetovalnem delu v vrtcu. Zdelo se ji je, da je morebiti kot svetovalna delavka v vrtcu res premalo razpoznavna v stroki. Tega si ni želela; kvečjemu nasprotno! Spraševala se je, ali je to res? Zakaj je tako? >>Kliknite<< in preberite več!

Razgledovci, pozor!!!

Odzivanja

Spet so z vami ODZIVANJA! Predstavljajo vam šolske in zunajšolske utrinke od vsepovsod!

CŠOD

Ne prezrite priloge CŠOD, v kateri objavljamo razpis aktivnih počitnic za prihajajoče poletje!

Tokrat se vam predstavljajo tudi založbe Obzorja, Debora, Rokus in Mladinska knjiga. Preverite - morda vam ponujajo prav tisto, kar iščete. V ŠR preberite tudi, kaj zanimivega se bo dogajalo na letošnji Hevreki!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

 

Fotografija