Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 22. MAJ 2004, ŠTEVILKA 10, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Zvonko Pušnik, profesor likovne umetnosti, najraje ustvarja v modrem, blizu pa so mu predvsem abstraktni motivi. Zelo rad tudi kipari in ustvarja zlasti iz lesa, gline in mavca, čeprav je za diplomo na Pedagoški fakulteti v Mariboru izbral fotografijo. Poučuje na osnovni šoli v Zrečah, a v minulih dneh bi ga tam zaman iskali - udeležil se je namreč X. likovnih prijateljevanj, že tradicionalne likovne kolonije v Slovenskih Konjicah (od 19. do 22. maja letos). Lani in predlani smo iz uredništva Šolskih razgledov med konjiške umetnike napotili akademsko kiparko Anko Hribar Košmerl (dolga leta je tudi poučevala matematiko na Plečnikovi gimnaziji v Ljubljani), letos pa je "naš" umetnik, ki ga z nekaj njegovimi deli predstavljamo v tej številki našega časnika. Od srede in do danes je v Slovenskih Konjicah ustvarjal skupaj z Martino Fajt Koritnik, Narcisom Kantardžićem, Bonijem Čehom, Andrejem Hermanom, Janezom Pirnatom, Bogdanom Čobalom, Stanetom Jarmom, Marijo Prelog, Rudijem Španzlom in Zvestom Apolloniem.

DIJAŠKI DOMOVI
Društvo vzgojiteljev dijaških domov Slovenije je 9. aprila letos v Dijaškem domu Celje, kjer je tudi sedež Skupnosti dijaških domov Slovenije, pripravilo šesti strokovni posvet, namenjen razmišljanjem vzgojiteljev o vzgojno-izobraževalnem delu v domovih in o njegovi razvojni perspektivi. Odzvali so se predvsem tisti, ki razmišljajo o iskanju novih poti in usmeritev v razvoju vzgojnega dela v domovih. Za vas smo strnili vsebino posveta; pri tem nam je pomagala Danica Starkl, vodja Področne skupine za dijaške domove na Zavodu RS za šolstvo. Klik! Pogovorili smo se tudi s predsednikom Skupnosti dijaških domov Slovenije Zdenkom Rožmanom, ki nam je zaupal, kakšne težave tarejo dijaške domove. A o tem več v ŠR!

POUČEVANJE GATSBYJA
Za esej na letošnji maturi sta predvideni dve deli, in sicer drama Pygmalion (letos zadnjič) ter roman Veliki Gatsby. Na Gimnaziji Novo mesto, kjer poučuje mag. Janez Gorenc, so se dogovorili, da najprej predelajo Gatsbyja, šele potem Pygmaliona. V četrtih letnikih imajo na voljo dodatno uro angleščine na teden, ki naj bi jo porabili za pouk književnosti. Sam se je odločil, da književnosti ne poučuje po eno uro vsak teden, kot je to počel sprva, pač pa strnjeno. Tako se lahko bolj posvetijo besedilu, vzporedna obdelava preostale snovi bi jih le motila ... Kliknite in preberite! Morda bodo profesorjeve bogate izkušnje pomagale tudi vam!

O EGOIZMU MED ČAKANJEM
Kadar čakamo, so minute dolge. Vlečejo se kot kurja čreva. Kadar čakamo, vidimo samo sebe, razkriva človeške slabosti naš stalni šaljivec Toni Gašperič. Samo mi čakamo. Mi čakamo najdlje in samo nam je grozno, ker moramo čakati, saj nam ne gre nič bolj na živce kot čakanje. Pa naj čakamo v trgovini, pri zdravniku, zobozdravniku, na cestninski postaji ali na hostijo pred oltarjem. Kadar čakamo, so počasni vsi tisti, na čigar storitve čakamo. Počasni so uradniki, počasni so dohtarji, počasne so medicinske sestre, počasni so natakarji, duhovniki, cariniki, policaji, počasni so gasilci. Ti slednji sploh pridejo vedno takrat, ko je že prepozno. Vsi so cepljeni proti hitrosti ... Klik!

DISLEKSIJA POD VRBO
Disleksični otrok in disleksični odrasli opazujeta, sklepata, se učita drugače. Imata svoj učni slog. Imata svoje strategije tako pri učenju kot sredi življenja. V informacijski družbi začenjamo ceniti drugačnost, izvirnost, posebno znanje. Vse to mnogi disleksiki dosežejo, saj se učijo na zelo samosvoje načine. Ali učitelji prepoznamo posebne zmožnosti svojih učencev in študentov? Ali razumemo njihov učni slog? Ali delodajalci znamo uporabiti njihove posebne sposobnosti? Kdo je in kdo ni disleksik, kako se disleksik uči, kako razmišlja, kako se obnaša, kakšne občutke ima? Kliknite in preberite z zanimivo anekdoto začinjen zapis dr. Dušane Findeisen. Gotovo si boste zaželeli izvedeti še več o disleksiji, zato pokličite na Šolske razglede in se prijavite na predavanje svetovno znane profesorice ...

Šolski razgledi vam ponujajo še več!

Če boste prelistali časnik, se vam oko morda ustavi na prispevku Suzane Bitenc Peharc, ki vam predstavlja, kako uradno dokazati znanje tujih jezikov in pojasnjuje, kako smo to počeli do zdaj in kakšne spremembe so na obzorju. Mag. Nataša Intihar Klančar ima izkušnje, kako le s ščepcem domišljije popestriti ure angleščine in jih narediti zabavne. Ludvik Nemec je vzel v bran devetletko. Kot ravnatelju osnovne šole, ki si prizadeva za boljšo, učinkovitejšo osnovno šolo, mu ni vseeno, da se v letu frontalnega prehoda vsepovprek kritizira devetletno osnovno šolo. Prizadeti so tudi strokovni delavci (učitelji), ...Zanimivo! Preberete lahko še, kako doživlja devetletko Ksenija Leskovšek Korber, mama drugošolke, in kako o slabi popotnici dijakom razmišlja Robert Šupe ...

PRILOŽNOST SAMO ZA RAZGLEDOVCE!

Twin
Šolski razgledi

TWin vas od 3. do 6. junija letos vabi v prestolnico Evrope. Vas in vse, ki boste naročniki postali ZDAJ, bo v Bruselj popeljal po izjemni ceni - le za 14.100 tolarjev. Pohitite!

X. Likovna prijateljevanja

Pozor!!!

Slovenske Konjice bodo od 19. do 22. maja letos gostile že X. likovna prijateljevanja, ki so postala tradicionalno druženje umetnikov. Želimo jim veliko ustvarjalnega duha, domišljije, dobrega razpoloženja in nenazadnje zabave - predvsem našemu predstavniku Zvonku Pušniku ...

V četrtek, 27. maja ob 10. uri vas vabimo na predavanje Disleksija pri odraslih profesorice Helen Charlotte Sunderland z londonske South Bank University, ki bo potekalo na Filozofski fakulteti v Ljubljani! Pričakujemo vas! Še prej pokličite nas ...

Ne prezrite!!!

CŠODCŠOD tokrat objavlja razpis aktivnih počitnic. Ponujajo vam obilo zanimivih dejavnosti, od Robinzonovih počitnic do tečaja angleščine v naravi!

Sviz

Preglejte tudi Svizove strani s stalnimi rubrikami. Gotovo boste našli odgovor na kakšno vprašanje, zanimivost ali pa koristen napotek!

Tudi v tej številki Šolskih razgledov objavljamo razpise za delovna mesta! Morda pa vas bo zanimal razpis študijskega programa za spoponjevanje učiteljev Pedagoške fakultete v Ljubljani. Preverite!

Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Obilo popotniških užitkov!

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer in Podmornica!

Slika