Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 24. MAJ 2003, ŠTEVILKA 10, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Likovni prijatelji
V mestu cvetja, vina in prijateljev, med skrivnostno Konjiško goro in zlatimi griči vinorodnih Škalc, je bilo spet nepozabno. Slovenske Konjice so gostile IX. likovna prijateljevanja. Umetniki so se prepustili ustvarjanju in druženju z domačini. Med udeleženci je bila tudi letos akademska slikarka Anka Košmrl Hribar (predlagali smo jo Šolski razgledi). Anka, tudi profesorica matematike (dolga leta je poučevala ta predmet na ljubljanski Plečnikovi gimnaziji), je zadnja leta povsem namenila likovnemu ustvarjanju. Z barvami in oblikami odstira nove razsežnosti dialoga, v simboliki njenih del se odslikavata lepota in zahtevnost. Upodablja čarobne trenutke, netenje isker in plamen ognjevitosti, ki prebuja našo spečo notranjo moč.

Ob Anki so v prijaznem mestu ob Dravinji ustvarjali še Ivana Andrić Todić, Andreja Blimen, Boni Čeh, Bogdan Čobal, Jože Denko, Martina Fajt Koritnik, Andrej Herman, Andrej Pavlič, Janez Pirnat in Branko Simčič. Z nekaterimi deli se predstavljajo tudi v tokratnih Šolskih razgledih. Slikali, kiparili in družili so se tudi v majicah Šolskih razgledov.

ŠOLNINE ZA ŠTUDENTE?
Jasna Kontler Salamon se je tokrat razpisala o visokošolskih šolninah, ki jih zagovarja tudi rektor Univerze v Ljubljani, dr. Jože Mencinger. Do zdaj se je o njih že večkrat govorilo, toda Slovenski študenti so se vselej izredno burno in tudi izredno enotno nastopali proti vsakršni šolnini za redni dodiplomski študij. Torat se še niso oglasili? Kaj se bo zgodilo? Vas zanima več? Preberite v ŠR!

NACIONALNI PREIZKUSI ZNANJA
Naša novinarka je ugotavljala, kako otroci in starši sprejemajo preizkuse, kako vplivajo na pouk, kakšne spremembe so vpeljali v primerjavi z lani,... Letos še niso obvezni, toda kljub temu se je zanje odločila večina učencev. "Morda prav zaradi prostovoljnosti," ugotavlja dr. Cveta Razdevšek Pučko, "Učenci z udeležbo ne tvegajo ničesar, lahko samo pridobijo. Želijo tudi preveriti svoje znanje na preizkusu, ki učencem in njihovim staršem ter učiteljem omogoča primerjavo z nacionalnimi dosežki. Prav neobveznost omogoča, da se udejani načelo preverjam se in ne preverjajo me." Več v ŠR!

Prva slika

ROMUNIJA: MRZLE UČILNICE, DOLGOČASEN POUK
Učiteljici Alenka Cizel in Lucija Kevo z nami delita izkušnje iz Romunije. ... Prvo presenečenje sva doživeli že v letalu. Pod nama se je odpirala siva pokrajina, sicer polna gozdov, a brez zelene barve, kakršne smo vajeni na naših travnikih. Po pristanku sva doživeli topel sprejem naše romunske gostiteljice učiteljice in njenega soproga, prav tako učitelja na isti šoli ... Seveda naju je zanimalo vse, kar je povezano z vzgojo in izobraževanjem. A tu sva doživeli negativna presenečenja ... Kliknite in preberite več!

POKLICNA MATURA - ANGLEŠKI JEZIK
Alenka Divjak se sprašuje ali naj bodo v strokovnem in poklicnem šolstvu pri angleščini bolj zastopane splošne teme ali jezik stroke. Meni še, da je največji problem poklicne mature brez dvoma ocenjevanje krajšega in daljšega sestavka (druga izpitna pola). Kljub podrobnim navodilom o ocenjevanju posameznih segmentov, kot so vsebinska ustreznost, jezikovna natančnost, besedišče in register, oblika in vezljivost, prihaja med učitelji do (pre)velikih razhajanj v ocenah. Podrobneje se seznanite s ŠR!

NEVROLINGVISTIČNO PROGRAMIRANJE
Dr. Mona Vogl
, nemška strokovnjakinja za nevrolingvistično programiranje, med drugim pravi, naj bi učitelj ugotovil, na kakšen način je vsak učenec poseben. Tako bi mu laže svetoval, kako naj se bolj učinkovito uči. Nekdo, denimo, sedi in razmišlja o svoji težavi, drugi teče okrog in ob tem razmišlja, tretji bo gledal sliko ... Učitelj naj olajša učenje ...

ODNOSI
Nives Ličen
, priznana strokovnjakinja, nas seznanja s pomenom čustvene pismenosti za dobre družinske odnose. Olga Paušič je zaskrbljena učiteljica, ki razmišlja o vzgoji v prijazni šoli in kaotičnemu položaju v njej. Darja Štrucl pa ugotavlja, da moramo najprej osvoboditi učitelje, če želimo bolj svobodne učence. Skrbi jo tudi preobremenjenost in utrujenost učiteljev ob koncu šolskega leta. Preberite!

Pozor!

CŠOD

CŠOD je razpisal vsebine aktivnih poletnih počitnic v njihovih domovih! Mladim bodo s številnimi dejavnostmi razgibali prosti čas.

Tudi v tej številki ne prezrite številnih razpisov za delovna mesta. Izkušnje pri iskanju službe lahko delite tudi na našem forumu!

Vzgojno varstveni zavod Kekec

Predstavlja se vam Vzgojno varstveni zavod Kekec Grosuplje in z vami deli dragocene izkušnje z vpeljevanjem kurikuluma!

SVIZ

Ne prezrite tudi novih Svizovih strani! Pišejo o dodatnih govorilnih urah, o spremembi zakona o vrtcih, obveščajo vas o novostih in dogodkih in še marsikaj! Pokukajte v ŠR!

Akcija!

Postanite razgledovci čimprej! Zakaj? Do konca šolskega leta vam bomo pošiljali časnik brezplačno (to številko in prihodnji dve).Vsem, ki se boste naročili na časnik do konca letošnjega maja, bomo poslali platnene torbice z napisom Šolski razgledi.

Šolski razgledi

Upoštevali vas bomo tudi pri nagradnem žrebanju 1. septembra letos: izžrebali bomo deset naročnikov in jim prihodnje šolsko leto, torej 2003/2004, pošiljali Šolske razglede brezplačno!

Druga slika