Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 25. MAJ 2002, ŠTEVILKA 10, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Tomo Šetor je po osnovnem poklicu likovni pedagog, pred nekaj leti pa se je odločil tudi za študij socialne pedagogike. Likovno ustvarjanje je eno od njegovih mnogih "umetniških" dejavnosti, s katerimi se ukvarja ob strokovnem delu. Sodeloval je že na več skupinskih razstavah, imel je tudi samostojno, tokrat nas na straneh Šolskih razgledov vabi med svoje likovne izdelke iz svojega zgodnjega ustvarjalnega obdobja. Zadnja leta ga privlačijo zlasti računalniške možnosti ekspresivnega izražanja (digitalna fotografija, film). Predelava čustvenih vtisov iz vsakodnevnega življenja v razne umetniške jezike bo ostal njegov način življenja, je prepričan Tomo Šetor, zaposlen kot svetovalni delavec v dveh mariborskih vrtcih.

PLOČEVINASTA PLAT ŠTUDENTSKE REVŠČINE
Ali ste se kdaj ozrli po parkiriščih okrog naših fakultet? Gotovo niste spregledali, da so ta do roba natlačena z avtomobili, s katerimi so se na predavanja pripeljali študentje. Večinoma so to avtomobili cenejših znamk in starejši letnic, a med njimi je tudi razmeroma veliko takih, ki oznanjajo globoko denarnico in predvsem veliko radodarnost staršev teh voznikov ... - Opaža naša redna kolumnistka Jasna Kontler Salamon in ugotavlja, da je to bogastvo pločevine v očitnem nasprotju s podatki o životarjenju naših študentov. "Ne dvomim v podatke o tem, da marsikateri študent varčuje pri vsakdanjih obrokih, a zdi se mi - čeprav s tem tvegam študentsko zamero -, da prenekateri raje skoraj strada, da si le lahko privošči avtomobil. Prav zanimiva bi utegnila biti anketa o tem, koliko tisti študent, ki premore avtomobil, v povprečju na mesec porabi za nakup leposlovnih knjig ali za kakšno drugo kulturno dobrino in koliko nameni pločevini ..." Celotno razmišljanje lahko preberete v Šolskih razgledih.

Druga slika

OKOLJSKA VZGOJA
"V naravo z glavo" je priljubljeno geslo Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Čeprav zveni še tako lepo, se je v pogovoru z direktorjem centra Jelkom Grosom izkazalo, da je za okoljsko vzgojo, kakršno želijo z novim programom uveljaviti v svojih devetnajstih domovih, premalo samo glava, pa naj je v njej še toliko dragocene učenosti. Za to, da si pripravljen naravo varovati, je poleg znanja iz naravoslovja in družboslovja potrebno tudi srce. Njegovo razmišljanje je v zapis ujela Breda Senčar. Želite vedeti več o tem? Snovanju ekodomov? Kliknite! Ali vzemite v roke naš časnik.

PEDAGOGIKA ZA GIMNAZIJCE
Strokovni svet RS za splošno izobraževanje je januarja letos sprejel predlog učnega načrta za izbirni predmet pedagogika v gimnazijskih programih.

Temeljni namen pedagogike je širiti razgledanost intelektualca, prihodnjega vzgojitelja, starša in vsakogar, ki dela z ljudmi, ter oblikovati posameznika, ki zna prisluhniti sočloveku, je odprt za sodobna družbena vprašanja in se zaveda različnosti človeške populacije ter je sposoben kritično pristopiti do pedagoške literature. O tem piše snovateljica učnega načrta za predmet Nina Levstik iz Gimnazije Ledina Ljubljna. Preberite!

DVOLIČNE OBLJUBE BOGATIH
V mehiškem Monterreyju je bila od 18. do 22. marca mednarodna konferenca držav članic OZN o finančnem razvoju. Sprejeli so dokument, imenovan Monterreyjsko soglasje. V njem so države poudarile, da je vsaka od njih najprej odgovorna za svoj gospodarski in socialni razvoj. To stališče se nedvomno zdi logično in smiselno, ker pa ga številne bogate države pojmujejo zelo enostransko in postaja njihova prevladujoča filozofija preživetja, se v globalnih družbeno-ekonomskih odnosih kot posledica gospodarskega imperializma pokaže v drugačni luči. Kako "dvolično" je začrtana razvojna pomoč revnim državam piše Boris Lipužič. Več v našem časniku.

PREDŠOLSKA VZGOJA
Na strani predšolska vzgoja je Sonja Rutar s Pedagoškega inštituta Ljubljana v prispevku Maskota obišče družino opisala program Korak za korakom. Diana Blažič iz Vrtca Jadvige Golež Maribor v članku Lahko noč, meseček pripoveduje, kako sta s pomočnico vzgojiteljice z različnimi dejavnostmi spodbudili otroke, da gredo laže k počitku; v zapisu Pravljica kot mehak plašč pa spregovori o knjižni vzgoji v vrtcu. V nizu krajših zapisov pa so svoje izkušnje predstavile še Vesna Verdev iz Vrtca Polzela, Irma Dimnik iz Vrtca Pedenjped Ljubljana (enota Zalog), Marija Koglar iz Vrtca Murenčki pri Osnovni šoli Davorina Jenka v Cerkljah in Ana Cesar iz Vrtca Zarja Celje. Preberite v Šolskih razgledih.

O ČLOVEŠKIH VREDNOTAH
Darja Vtič Tršinar je v zapisu Razumeš, ko poskusiš opisala, kako je bilo na seminarju Evropski projekt izobraževanja o človeških vrednotah, ki ga je vodil dr. Francesco Polenghi iz Milana. Ta priznani komunikolog že 15 let deluje v okviru organizacije Aves na področju vzgoje človeških vrednot v šolah. Brezplačno izvaja delavnice v najrazličnejših vzgojno-izobraževalnih zavodih po vsem svetu. Ste radovedni, kaj je njegovo temeljno sporočilo? Prelistajte naš časnik.

RAZPISI ZA PROSTA DELOVNA MESTA
V Šolskih razgledih lahko najdete številne razpise šol za posamezna delovna mesta! Kako že gre misel ... če imate cilj, najdete tudi pot!

JAVNI RAZPIS NAGRAD REPUBLIKE SLOVENIJE NA PODOČJU ŠOLSTVA ZA LETO 2002

PREDSTAVLJA SE OSNOVNA ŠOLA VRANSKO (logo OŠ Vransko)

Osnovna šola Vransko

ANDRAGOŠKA POLETNA ŠOLA - OD 4. DO 6. JUNIJA

Andragoška poletna šola

LIKOVNA PRIJATELJEVANJA
Šolski razgledi so tokrat prvič sodelovali s svojo predstavnico na tradicionalni likovni koloniji, ki so jo že osmič zgledno pripravili v Slovenskih Konjicah. Kako je bilo na koloniji, si preberite v našem časniku.

Moj strokovni svetovalec, moj strokovni spremljevalec

POTEPANJE PO PARIZU IN LONDONU
Med prvomajskimi prazniki sta na brezplačno potepanje po francoski in britanski metropoli odšla dva naša naročnika: Boleslav Daugul, osnovnošolski učitelj geografije, in Anica Mernik, lani upokojena učiteljica. Preberite si kratka utrinka iz njune poti na osmi strani Šolskih razgledov.

Šolski razgledi

TwinVse naročnike (fizične osebe), stare in nove, pa obveščamo, da lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstoten popust. To je posebna ugodnost, ki jo ponujajo samo Šolski razgledi.

 

Založba ObzorjaPrav tako vam omogočamo 10-odstoten popust za knjige, ki jih izdaja Založba Obzorja. Pokličite po telefonu 02 250 65 32 (Založba Obzorja, služba prodaje knjig, Turnerjeva 17, Maribor).

Popust pri TWinu in Obzorjih lahko uveljavljate s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.