Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIX, 10. MAJ 2008, ŠTEVILKA 9, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Slovenski vrtci so se sredi letošnjega aprila predstavili širši javnosti malo drugače. Domiselno. Na kulturnem dnevu, ki poteka vsaki dve leti, so se predstavili najustvarjalnejši med zaposlenimi – strokovni delavci in drugo osebje. Večina med njimi je ljubiteljskih umetnikov samoukov, nekateri so celo šolani. Na razstavi so prikazali vse mogoče likovne stvaritve, ročna dela in celo idrijsko čipko. Na prijetni svojevrstni prireditvi je zadonela tudi pesem. Oder so zasedli pevci solisti, zbori in inštrumentalno-vokalne skupine. Zbrane so očarali z bogatim in posrečenim izborom skladb. Utrinke »Klik!« s prireditve obširneje predstavljamo na 12. strani. Del likovne ustvarjalnosti razstavljalcev pa v tokratnih Šolskih razgledih tudi za vas …

NAJ BO PREGLEDNO

Pregledno preverjanje in ocenjevanje znanja je nujno in zelo pomembno na vseh ravneh izobraževanja. To med drugim pomeni, da lahko učitelj ocenjuje le preverljive standarde znanja. Tako so ugotovili udeleženci mednarodne znanstvene konference Vrednotenje in ocenjevanje v vzgoji in izobraževanju. Opozarjajo namreč, da zdajšnja zakonodaja ne zagotavlja preglednih meril in prav takega ocenjevanja. Menijo, da je treba na nacionalni ravni oblikovati jasne minimalne standarde znanja za vse osnovnošolske in srednješolske predmete … »Klik!«

… ALI DRUGI TUJI JEZIK?

Starša šolarja slovenske devetletke v Slovenski Istri sta napisala odprto pismo ministru za šolstvo in šport. Skušata ga seznaniti s problemom, s katerim se spoprijemajo na njihovem območju v zvezi s poukom italijanskega jezika, ki je pri njih predpisan kot t. i. jezik okolja in se ga otroci učijo dve uri na teden. Želita si, da bi se minister poglobil v problematiko in sprožil ustrezne vzvode, da se premaknejo te pereče zadeve z mrtve točke in se zboljšajo razmere za učenje italijanskega jezika na slovenskih šolah v Slovenski Istri. Preberite v ŠR!

REVOLUCIJAJAJA ...

Pojem revolucija je bilo nedavno zelo pogosto slišati, ko so domači in tuji strokovnjaki na Brdu pri Kranju razpravljali, kako se naj šola odzove na družbene izzive in kako naj spodbuja inovativnost in ustvarjalnost. Šolsko ministrstvo je namreč ob podpori Evropske komisije o tej temi pripravilo konferenco, s katero je želelo vsebinsko obogatiti predsedovanje Slovenije svetu EU. Skoraj vsi govorci so se sicer strinjali, da bo treba evropske izobraževalne sisteme temeljito prevetriti. A slišati je bilo tudi opozorilo, da ne bo odveč previdnost pri rabi besede revolucija, ko gre za izobraževanje – ne bi si je namreč želeli na ulici namesto tam, kjer jo potrebujemo … Kaj o tem meni eden najbolj zaželenih svetovalcev ter predsednik Fundacije za ekonomske trende Jeremy Rifkin? »Klik!«

KAJ PA ŠOLNIKI?

Minister Gregor Virant je dejal: »Nič nedopustnega in nepravilnega ne bi zagrešili, če bi se v socialnem dialogu plačna razmerja spremenila nekoliko v škodo učiteljev. Ti so bili v minulih letih v boljšem položaju kot drugi, saj so po letu 2002 plače naraščale edino v vzgoji in izobraževanju; ponekod drugod v javnem sektorju so celo realno padale.« … Profesorica razrednega pouka Darja Sodnik se je zamislila nad to trditvijo, saj je prepričana, da s takimi izjavami jemljejo učiteljem vso veljavo in ugled v širši javnosti. Več v ŠR!

ZOPER NASILJE

Odnos mladih do homofobije je odvisen od šolskega ozračja, vrste šole in, seveda, od njihove splošne izobrazbe. Med pomembnejšimi dejavniki je odprtost šole za mednarodna dogajanja, seveda pa je tudi pomembno, koliko so odprti učitelji. Tako Romana Frankovič, predstavnica Amnesty International Slovenije, ki je skupaj s sodelavko Majo Pan o tej temi ozaveščala mlade na Zavodu za usposabljanje invalidne mladine Kamnik. Predstavljata izkušnje o tem, kako se na delavnice odzivajo dijaki in profesorji, koliko to temo sploh obravnavajo v šoli … Saj res: ste že kdaj slišali za učiteljico, ki je pri nareku izgovorila besedo lezbijka? »Klik!«

 

NE PREZRITE!

Svizove strani

Sviz je spet z nami/vami. Tokrat vas glede na bližajoči se konec šolskega leta ter zadnje spremembe Zakona o delovnih razmerjih poleg aktualnih dogodkov ponovno seznanja s postopkom redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov.

Šola za ravnatelje

Šola za ravnatelje objavlja razpis za vpis v program Šola za ravnatelje in opravljanje ravnateljskega izpita za šolsko leto 2008/2009, od 21. do 23. maja letos pa vabi na Festival ustvarjalnosti in inovativnosti pri učenju, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Več v ŠR.

CŠOD

CŠOD predstavlja dejavnosti Doma Vojsko, kjer učenci uživajo v neokrnjeni naravi, kolesarijo, raziskujejo potok Gačnik, obiščejo Partizansko tiskarno Slovenije, lahko pa zavihajo tudi rokave in izdelajo okusne žlikrofe … Več v ŠR.

Založbe so tudi tokrat pripravile kar nekaj zanimivosti. Center Oxford predstavlja preizkušeno, preverjeno in zaupanja vredno serijo Project, DZS slovensko slikanico Klobuk gospoda Konstantina in druge novosti, Založba Izolit pa novi delovni zvezek Od igre do branja, namenjen prvošolcem.

POZOR!

Kako razviti vsestransko učno gradivo, s pomočjo katerega bodo osnovnošolski učenci odkrili temeljni koncept ekologije in ob ustreznih izkušnjah spoznali, kako krožijo hranila v naravi in tudi to, kako lahko izrabimo odpadno vodo kot vir energije? Na svežih straneh Šolskih razgledov podjetje za aplikativno ekologijo Limnos razkriva odgovor …

Zakaj ne bi poskrbeli za svojo dejavno starost že zdaj? S Kapitalsko družbo boste lahko izpolnili pričakovanja in vaša starost bo tako varnejša in prijetna.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!