Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 6. MAJ 2006, ŠTEVILKA 9, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

"Prišla si, tak pride zlat oblak na večerno nebo; popotnik je komaj ustavil korak in komaj zadivilo se je oko, že zagrne ga v črne koprene mrak." Ni samo glasba ljubica tega popotnika skozi življenje, ki je vedno odprt za lepo in dobro in poln ustvarjalne moči, pač pa tudi njegovo oko skozi fotografski objektiv lovi nepozabne trenutke iz narave. Prof. Lovro Sodja že desetletje poje v zboru ljubljanske opere in pleše v operno-baletnem ansamblu, poleg tega je že desetletja profesor flavte v glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani, spodbujevalec in dolgoletni predsednik zveze društev glasbenih pedagogov, pobudnik nagrade Frana Gerbiča, soustanovitelj TEMSIG-a - glasbenih tekmovanj za mladino in do nedavno njegov sekretar, dve desetletji učitelj in organizator slovenske glasbene šole na Koroškem in dobitnik avstrijske državne nagrade za to zaslužno delo ter avtor knjige Mojih dvajset glasbenih let na Koroškem. Nekaj fotografij, ki jih je med številnimi popotovanji po gorskih vrhovih zbral glasbenik, objavljamo tudi v tokratnih Šolskih razgledih.

ODZIVI NA NOVI PRAVILNIK O UČBENIKIH
Naj učbenik ostane nepopisan? Če sodimo po prispevkih, objavljenih v Šolskih razgledih, bi lahko rekli, da se večina strokovnjakov s predlaganim pravilnikom ne strinja. Kako razmišljata o spremembi dr. Boža Krakar Vogel in Rok Kvaternik, si preberite na tretji strani tokratne številke. Šestnajst strokovnjakov za področje osnovnošolskega izobraževanja s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani pa je napisalo tudi odprto pismo ministru dr. Milanu Zveru. >>Klik!!!<<

OB SVETOVNEM DNEVU ROMOV
Jasno je, zakaj otroci Romov v Novem mestu niso mogli v šolo. Njihovi starši namreč predstavljajo tisto polovico romskega prebivalstva, ki so jo oblasti Republike Slovenije leta 1992 izbrisale iz registra stalnih prebivalcev. O tem razmišlja Medard Kržišnik in nas hkrati opozarja na doktorja Briana Beltona, ki sam zase pravi, da je cigan, sicer pa je avtor zelo odmevnega dela Questioning Gypsy Identity. V knjigi se zavzema za pozitivno vrednotenje ciganske identitete, za katero pravi, da je kompleksna, da je ne oblikujeta le tradicija in dednost ... >>Klik!!!<<

MOTNJE HRANJENJA
Življenje piše številne presunljive zgodbe, ki so vsekakor še bolj pretresljive, če se zavedamo, da so to zgodbe naše mladine, naših najstnikov. Kako pomagati, ko ima otrok anoreksijo, bulimijo ali drugo obliko motnje hranjenja. Kakšna je vloga staršev? Kako naj deluje šolsko okolje? Je dovolj sporočilo: "Ni tako pomembno, ali imaš 5 kilogramov več ali manj. Pomembno je, da iščeš srečo. V sebi. V svojih darovih, v dobrih delih. Nič bolj srečna nisi, če si suha ..." Tako je sporočila 14-letnica, ozdravljena anoreksije. Več o tem v prispevku mag. Damjane Podkrajšek, dr. med. specialistke šolske medicine Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. >>Klik!!!<<

SPREMEMBE INKLUZIVNEGA IZOBRAŽEVANJA
Več desetletna praksa je dokazala, da je učinkovita, pravočasna strokovna pomoč v izobraževalnem procesu eden najzanesljivejših preventivnih dejavnikov pred izključevanjem otrok. Po novem pravilniku so zopet izključeni: kot neenakovredni posamezniki v redni osnovni šoli ali kot učenci segregiranih oblik izobraževanja. Zaskrbljenost glede sprememb v novem pravilniku izraža specialna pedagoginja Jana Martinšek z osnovne šole Tabor Logatec, pridružujejo se ji tudi zaskrbljeni starši otrok s posebnimi potrebami. Njihovo pismo preberite v Šolskih razgledih. >>Klik!!!<<

Razgledovci, POZOR !

CŠOD

Center šolskih in obšolskih dejavnosti objavlja razpis aktivnih počitnic v domovih CŠOD. Prijave sprejemajo do zapolnitve zmogljivosti. Pohitite!

Svizove strani

Ne prezrite Svizovih strani, ki vas med drugim opozarjajo tudi na predlog sprememb in dopolnitev Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Odzivanja

Z vami so spet ODZIVANJA, v katerih vam kolegi predstavljajo zanimive utrinke iz vse Slovenije!!!

Objavljamo tudi nove razpise za delovna mesta. Vabimo vas, da si jih ogledate v Šolskih razgledih.

Šol za ravnatelje

Ne prezrite tudi razpisa za vpis v program Šola za ravnatelje in opravljanje ravnateljskega vpisa za prihodnje šolsko leto! Prijavite se lahko do 22. maja letos.

Ne pozabite pregledati knjižnih novosti založbe Pivec. Predstavlja vam raznovrstno učno gradivo!

Še posebno mamljiva je ponudba agencije Twin! Udeležencem državnega tekmovanja v znanju angleščine ponuja mamljiv popust pri izletih v Veliko Britanijo in jezikovnih tečajih! Več v ŠR!

ČESTITAMO!!!

Veseli nas, da ste se tako množično odzvali na nagradno vprašanje iz prejšnjih Šolskih razgledov. Vsi ste tudi pravilno odgovorili: režiser Puccinijeve opere LA BOHÈME je Vinko Möderndorfer.

Naši nagrajenci, tokrat pravzaprav same nagrajenke - Danica Sedevčič iz Litije, Maruša Teran iz Kranja in Marija Farkaš iz Kobilja - so ob operni predstavi uživale včeraj.

Za vse, ki bi si jo še radi ogledali, pa bo na odru SNG Opera in balet Ljubljana na programu spet 22. maja ob 19.30. Vabljeni!

Vas zanima delo v časopisnem uredništvu?

Bi radi soustvarjali naše/vaše Šolske razglede?

Javite se nam in napišite kaj o sebi.

Predvidevamo, da ste zelo spretni v rabi jezika in računalnika.

Šolski razgledi, Poljanski nasip 28, Ljubljana *
e-pošta: solski.razgl@siol.net

 

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija