Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 8. MAJ 2004, ŠTEVILKA 9, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Učiteljskemu poklicu se je predal zaradi energije in dinamičnosti, ki jo sproščajo mladi ljudje. A to ni bila njegova edina življenjska izbira. Pot ga je z doma med deželama Martina Krpana in Petra Klepca popeljala tja do Kvarnerja, nato na Štajersko, v Ljubljano in nazadnje v Izolo. Zamenjal je veliko poklicev, toda najljubšega hobija nikoli. K slikanju se zmeraj znova zateka - kljub času, ki mu med šolskimi klopmi kar izpuhteva.

Slike Antona Kovača, učitelja strežbe na Srednji gostinski in turistični šoli Izola, nam bodo popestrile prvo "evropsko" številko našega časnika.

VSEGA JE KRIVA DEVETLETKA
Vse besede, napisane in izrečene o devetletki - preobremenjenost, težke torbe, izbirni predmeti - so Sanjo Veličković pripravile k pisanju. Tako kot se moramo naučiti hoditi in govoriti, moramo obiskovati tudi osnovno šolo. Eni so pri tem bolj uspešni, drugi manj, toda tako je zmeraj v življenju. Imamo torej devetletko, živimo v demokratični državi. Krasno. Spet lahko ugotavljamo, kaj vse so drugi naredili narobe - to je eden od največjih uspehov naše nove države, da lahko povemo, kar mislimo. Žalostno pa je, da povemo in vidimo vedno samo tisto, kar hočemo in želimo sami. Pogosto pozabimo, da nismo sami na tem svetu, v tej državi, šoli, vrtcu, klubu. ... Pohvalimo to, kar je v redu. Pogovorimo se o stvareh, ki se nam zdijo pomanjkljive, in skupaj najdimo rešitev. Klik!

PRENOVA PROGRAMOV
Kot strela z jasnega je Ksenijo Suban Horvat presenetila novica, da bo pouk naravoslovja na poklicnih šolah potekal le še nekaj let kot samostojni predmet. Potem bodo naravoslovne vsebine zajete v strokovni predmet, ki ga bodo poučevali učitelji praktičnega pouka in s končano V. stopnjo izobrazbe. Sprva so zbrani obnemeli, nato pa so se začeli spraševati, ali ne gre morda za kakšno novo, za lase privlečeno zgodbico o Butalcih. Učitelji naravoslovnih predmetov namreč vedo, kako težko je abstraktne vsebine razložiti tako, da so razumljive, vendar ne preveč poenostavljene ... Preberite v ŠR!

MEDNARODNO
Slovenci že od nekdaj radi potujemo. Ne odkrivamo le bližnjih svetov, temveč tudi bolj oddaljene. Privlačijo nas druge kulture, drugi običaji. Zadnja leta zaznavamo, da je čedalje bolj pisano tudi na naših ulicah. Takoj pomislimo: tuji turisti v Ljubljani. Pa so res? Če niso, kje se lahko šolajo njihovi otroci? Pri nas je več tujih šol, predvsem ameriških, želelo ustanoviti podružnice, vendar so si premislile ... Raziskali smo, kakšne možnosti imajo. Več v ŠR!

NOČNI ŠOLSKI MARATON
V naši stalni rubriki List iz dnevnika ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič z vami deli nepozabne trenutke nočnega dogodka na njihovi šoli: "... Ob šestih zvečer začnejo prihajati prvi dijaki, ki so imeli vstopnice. Niso bili prvi: tisti, ki so ostali brez vstopnic, so bili v šoli že uro pred njimi. Ko začneta Slon in sadež ob 20. uri zabavati skoraj štiristo dijakov, se maraton začne. Sledi očarljiva plesna predstava Studia Arabela Luna, občinstvo navduši naše gledališče Gnosis z Bejbami. Neskončno uživam ob ustvarjalnosti naših dijakov. Ko se malo pred četrto uro zjutraj pojavi Vlado Kreslin, doseže navdušenje vrhunec. ... Opazujem dijake. Vneto pojejo z njim, prve ljubezni si izmenjujejo prve poljube, nekateri pa sanjajo svoje sanje. ..."

MOSTOVI MED RODOVI
Misel na sočloveka je vse redkejša vrednota, zato je prostovoljstvo zelo pomembno in dragoceno, piše Dušica Kunaver. Zelo malo ljudi se prostovoljno ukvarja z ostarelimi in osamljenimi. Premnogokrat je v zadnjih letih spoznala, kako hitro smo iz socialnih vod zaplavali v kruti kapitalizem, kjer je misel na sočloveka vse redkejša vrednota. Lani jo je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela iz Novega mesta povabilo, da je o slovenskih šegah predavala prostovoljcem, ki lajšajo samotne dni ostarelim. Dogodka ne bo pozabila. Pokukajte v ŠR in preberite, kaj jo je prevzelo.

TAKO MLADI IN TAKO IZPRIJENI
Mnogi mladi prestopniki, ki izpadejo iz šol in pristanejo na ulici, so končali šole, ki že zdaj ne vodijo nikamor, ker ne dajo dovolj razgledanosti za preživetje v informacijski družbi. Prestopništvo mladih je že v preteklosti motilo in strašilo odrasle in je zmeraj držalo zrcalo družbi odraslih. Kaj storiti? Postaviti mladim meje, vpeljati več pravil in reda, se ukvarjati z vzgojo ali mladim na stežaj odpreti vrata v kulturo, se sprašuje in išče odgovore dr. Dušana Findeisen. Kliknite in preberite, kako razmišlja o mladini, ki najde zavetje na ulici.

ŠOLA IN GIBANJE
V tokratni številki Šolskih razgledov celo stran namenjamo gibanju. Profesor športne vzgoje Janez Virk z ljubljanske Agencija za šport piše o obveznih in dragih, a neučinkovitih, tečajih plavanja. Kaj bi glede tega morale storiti šole, kako popraviti razmere? Kliknite in preberite!

Alenka Cizel iz Osnovne šole Artiče je namenila pozornost športnim dnevom, ki so za mnoge otroke koristno in nepozabno doživetje - a tudi ti so za mnoge starše predragi. O tem, zakaj je športna vzgoja nujna že v najzgodnejšem otroštvu, kako težko je nadoknaditi zamujeno, kako šport vpliva na celosten otrokov razvoj, piše profesor športne vzgoje na Osnovni šoli Antona Aškerca Velenje Ivan Kramperšek. Prelistajte ŠR, gotovo boste našli kaj zase.

NE PREZRITE!!!

Predstavljamo vam še veliko zanimivih prispevkov. Pogovarjali smo se s priljubljeno pesnico Nežo Maurer. Preberite, kaj nam je zaupala! Obiskali smo Bolnišnične olimpijske igre na pediatrični kliniki v Ljubljani. Kmalu bodo postale mednarodne! Vzdušje smo ujeli v objektiv. Oglejte si nadebudne tekmovalce, zmagovalci so bil za nas kar vsi, in njihove goste! Tereza Žerdin piše o vroči juhi prenove, drugi pisci se sprašujejo, kdo sploh ceni učiteljevo delo, nekateri so razočarani nad prenagljeno kritiko šolske prenove in še marsikaj. Skuhajte si kavo ali čaj ter v miru preberite časnik!

ČESTITAMO NAGRAJENKI!!!

Grand hotel Toplice

V Grand Hotelu Toplice že pričakujejo izžrebanko nagradne akcije za naročnike Šolskih razgledov. Tanjo Miklavc iz Polzele. Ob Blejsko jezero se bo odpravila s svojim gostom ali gostjo ... Nepozaben konec tedna, spoštovana razgledovka!

ŠOLNIKI POZOR!!!

Rokus
DZS

Razmišljate, da bi se potegovali za delovno mesto ravnatelja? Preglejte razpise v Šolskih razgledih! Še nimate opravljenega ravnateljskega izpita? Šola za ravnatelje objavlja razpis vpisa v program za opravljanje le-tega!

To pa še ni vse! Učitelji morate izbirati med veliko učbeniki. Imate pri tem težave? Poglejte kaj vam predstavljata Rokus in Državna založba Slovenije. Morda bo odločitev lažja!

Zavod za šport

CŠODTudi Zavod za šport je spet z vami. Predstavlja vam novosti svojih programov in še marsikaj. V rubriki CŠOD lahko tokrat spoznate posebnosti, ki jih ponujajo v belokranjskem domu Lipa. Preglejte Šolske razglede, izvedeli boste marsikaj zanimivega!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

 

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer in Podmornica

Slika