Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 11. MAJ 2002, ŠTEVILKA 9, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

V prihodnjih dneh - med 15. in 18. majem - bodo v Slovenskih Konjicah že osma likovna prijateljevanja. Letos bodo ustvarjali akademski slikarji Andrej Pavlič, Jože Denko, Anka Hribar Košmerl, Apolonija Simon, Peter Vernik, Branko Simčič, Viktor Šest, Janez Knez in Ivana Andrič Todić ter Oplotničanka Jelka Višner kot predstavnica domačih likovnikov. Z ustvarjanjem Anke Hribar Košmerl ste se spoznali že v prejšnjih Šolskih razgledih, ko je naša naslovnica ob njenih akvarelih kar zasijala. Z enim od glavnih organizatorjev likovnih prijateljevanj - s časopisom Novice in z Radiem Rogla - smo se dogovorili, da odslej tudi mi izberemo in predlagamo umetnika, ki bo ustvarjal ob prijetnem druženju. Anka Hribar Košmerl je prva!

Tokrat opremljamo časnik z deli nekaterih udeležencev, obenem pa vas vabimo na sklepno prireditev - javno dražbo; ta bo zaokrožila prijetno konjiško druženje.

Še zanimivost: likovna prijateljevanja so že pred leti obogatili z zgodbo o vinu, ko z denarjem, zbranim z dražbo posebne polnitve Zlatega griča, štipendirajo nadarjena študenta iz krajev ob Dravinji.

NARAVOSLOVJE V DEVETLETKI
Čeprav smo izpopolnjevanje za pouk naravoslovja zelo potrebovali, je minilo kar precej časa, preden je zaživelo. V lanskem študijskem letu so z njim uspešno začeli na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Na ljubljanski Pedagoški fakulteti pa so morali zaradi nasprotovanja Biotehniške fakultete iz izpopolnjevanja za naravoslovje izločiti biološki del - tako od minule jeseni tam potekata fizikalni in kemijski del. Kateri slušatelji imajo kritično mnenje o izpopolnjevanju in zakaj? Prispevek Brede Senčar Izpopolnjevanje z zamudo lahko preberete v "tiskanih" Šolskih razgledih. Za malo več informacij pa kliknite ...

NACIONALNI PRESKUSI ZNANJA V DEVETLETKI
Učenci tretjega in devetega razreda v devetletki te dni prvič opravljajo nacionalne preskuse znanja (pisni del) na rednem roku. Kako so se devetletkarji odrezali na februarskem poskusnem zaključnem preverjanju znanja? Rezultati pri slovenščini so bili nekoliko slabši, kot so pričakovali strokovnjaki ... Sestavljalci so pri nalogah za redni rok bojda upoštevali pripombe učiteljev. Nekaj misli o nacionalnih preskusih znanja v devetletki sta povedali predsednica državne komisije za vodenje teh preskusov dr. Cveta Razdevšek Pučko in Polona Kolšek, svetovalka direktorja Državnega izpitnega centra. Vzemite v roke Šolske razglede.

PREDSTAVLJA SE ZALOŽBA IZOLIT

IZOBRAZBENI IN GMOTNI STANDARD EVROPSKIH RAVNATELJEV
V eni prejšnjih številk Šolskih razgledov (št. 7, 6. aprila letos) smo pisali o izobrazbenem in gmotnem standardu učiteljev v različnih evropskih državah. Tokrat smo se posvetili ravnateljem. Tatjana Plevnik predstavlja, kakšni so v evropskih državah pogoji za imenovanje ravnatelja, kako je z njihovim izobraževanjem in usposabljanjem ter gmotnim položajem, kaj vpliva na učiteljevo odločitev, da se bo usposabljal in kandidiral za ravnatelja, ali tovrstni statusni kazalniki "vlečejo" ali "odvračajo" ... Kliknite ali celoten prispevek preberite v našem časniku.

ZGODOVINA NA MATURI
Ko je nastajal slovenski koncept mature so britanski strokovnjaki za zgodovino na maturi svetovali tematski tip. Žal njihovega predloga snovalci slovenskega koncepta večinoma niso upoštevali. Bali so se razkoraka s kronološko usmerjenim učnim načrtom za gimnazije. Vpeljali so krpasto strukturo. Janez Globočnik predstavlja, kakšna naj bi bila tematska struktura? O njej lahko govorimo le, če so teme izbrane pravilno. Slovenski koncept zgodovine na maturi večinoma sledi opisani krpasti strukturi, ki ima preveč pomanjkljivosti, da bi jo smeli obdržati. Več o tem v Šolskih razgledih.

RAZPISI ZA PROSTA DELOVNA MESTA
V Šolskih razgledih lahko najdete številne razpise šol za posamezna delovna mesta! Kako že gre misel ... če imate cilj, najdete tudi pot!

Druga slika

S ŠOLSKIMI RAZGLEDI PRVOMAJSKO POTEPANJE PO LONDONU - Preberite si, kako je Klavdija Kresnik, študentka tretjega letnika pedagogike, ki je bila med novimi naročniki Šolskih razgledov izžrebana za brezplačno potovanje v London, raziskovala lepote britanske prestolnice.

Moj strokovni svetovalec, moj strokovni spremljevalec

RAZPIS AKTIVNIH POČITNIC ZA POLETJE 2002 V DOMOVIH CŠOD - CENTRA ŠOLSKIH IN OBŠOLSKIH DEJAVNOSTI

CŠOD

Šolski razgledi

TwinVse naročnike (fizične osebe), stare in nove, pa obveščamo, da lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstoten popust. To je posebna ugodnost, ki jo ponujajo samo Šolski razgledi.

 

Založba ObzorjaPrav tako vam omogočamo 10-odstoten popust za knjige, ki jih izdaja Založba Obzorja. Pokličite po telefonu 02 250 65 32 (Založba Obzorja, služba prodaje knjig, Turnerjeva 17, Maribor).

Popust pri TWinu in Obzorjih lahko uveljavljate s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.