Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIX, 19. APRIL 2008, ŠTEVILKA 8, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Krhko, nežno, skoraj kot privid se nam razkrivajo ozkolistni trpotec, plazeča zlatica, pasji zob, cvetoči regrat … A še tako navadne in vsakdanje rastline postanejo neskončno zanimive, ko jih pobližje pogledamo. Po stebelcih se sprehajajo mravlje, kobilice, številni hroščki, nad cvetom preletava metulj, polža v ljubezenskem objemu … V teh ljubkih rastlinah zaznamo življenjsko silo, ki vre iz nežnih cvetov, listov, stebelc in iz izbrane druščine žuželk. Vse to nam s čopičem in barvo ponazarja akademska slikarka Evelina Batista Abaza. Najustvarjalnejši del svojega življenja je namenila prav šoli, zdajšnji Osnovni šoli Jakoba Aljaža Kranj. To je šola, ki smo jo v prejšnji številki Šolskih razgledov, obarvani z ilustracijami njene hčerke, predstavili kot prizorišče Dadinega likovnega natečaja. Evelina Batista Abaza je tudi avtorica zaščitnega znaka šole – Aljažka. Njeni sodelavci in prijatelji, ki so se od nje poslovili predlansko poletje, so ji rekli kar Dada. Z drobci njene izraznosti smo obarvali te Šolske razglede. Dadi v spomin.

KAKŠNE IGRE NEKI?!

»Za božjo voljo, ne mešajmo vzgoje in izobraževanja vsevprek z upravo, s trgovino ali še čim! Pustite učiteljem učiti in vzgajati! Celo glasbeni pedagogi preradi pozabljamo, da je posledica oziroma prispevek glasbene vzgoje in izobraževanja splošni napredek družbe na socialnem in etičnem področju ter kulturni napredek. Brez dobrega glasbenega izobraževanja bi bila slovenska glasbena kultura osiromašena in naša identiteta ogrožena. S poglabljanjem v glasbeno vzgojo in izobraževanje ni težko ugotoviti sinergijskega učinka vzgoje in izobraževanja z glasbo, kajti naša vzgoja poteka ob pomoči učenja glasbe in obrnjeno,« pojasnjuje predsednik Zveze slovenskih glasbenih šol Anton Savnik. »Klik!«

SE BOMO NAVADILI NANJE?

Študenti so nezadovoljni, visokošolske ustanove in delodajalci pa zbegani … »Ali mi lahko pomagaš razvozlati, kako je po novem s stopnjami izobrazbe? Za službo se oglašajo že kandidati, ki so študirali po bolonjskih programih, jaz pa še ne vem, kako jih je treba razvrstiti z dozdajšnjimi diplomanti.« Poziv kolega, ki že vrsto let vodi kadrovsko službo v večjem podjetju, je našo kolumnistko Jasno Kontler - Salamon precej presenetil. Navsezadnje je že v začetku preteklega leta stopil v veljavo KLASIUS, to je novi klasifikacijski sistem izobraževanja in usposabljanja, ki med drugim opredeljuje tudi ravni izobrazbe in ga je vlada z uredbo sprejela že pomladi leta 2006. Novih izobrazbenih ravni bi se torej morali že vsi navaditi. A pri tem se pojavlja kar nekaj težav … Več v ŠR!

O DROGAH

Ko je beseda o drogah, je nevarno pretiravati in razmere opisovati kot alarmantne. Preventivnih dejavnosti se je treba lotiti zelo premišljeno. Prepričati se moramo, ali so posamezne droge v šoli in njenem okolju sploh prisotne, kaj se v tem okolju dogaja in kaj učenci o drogah sploh vedo. Tovrstna problematika zadeva vso družbo, ne le šole, čeprav se jo pogosto krivi, da mladi zaidejo v svet omame. Tako opozarjajo strokovnjaki dr. Mojca Kovač Šebart, dr. Andreja Hočevar in dr. Janez Vogrinc. Izsledki njihove raziskave (»klik!«) so zelo zanimivi. Predstavljamo vam tudi, kako se preventivnih dejavnosti lotevajo na eni od osnovnih šol. Pri tem jih vodi misel, da droge niso ključ do rešitve. Pišemo še o naraščajoči težavi, ki se ji namenja zelo malo pozornosti, in sicer o zlorabi različnih snovi med starejšimi.

STVAR PRESOJE

Plačni sistem v osnovnem šolstvu je od leta 1992, ko je sredstva za plače prevzela država, doživel številne spremembe. Večinoma so težile k boljšemu materialnemu položaju strokovnih delavcev. Pri tem ne gre zanikati zaslug nekdanjega ministra dr. Slavka Gabra in glavnega tajnika Sviz-a Branimirja Štruklja. Spremembe so po mnenju Boruta Chwatala kljub dobrim namenom prinesle kar nekaj anomalij, nedoslednosti in tudi uveljavljanja neupravičenih razlik. Mnoge rešitve so imele za posledico tožbe posameznih strokovnih delavcev in tudi sindikatov. Razlogi za to so predvsem v ne dovolj premišljeni in dorečeni zakonodaji, ki ureja plače … Preberite v ŠR!

NE DAJTE SE PODKUPITI

Dohtarjem, ki odločajo o tem, kdo je tako hudo bolan, da je zrel za v penzijo, je bojda treba dati pod mizo od nekaj sto do nekaj tisoč evrov. Pred tem pa se je treba bolj ali manj spretno pretvarjati: hoditi morate počasi, vleči se morate skoraj po vseh štirih, neprestano vas mora boleti glava, da bi se najraje ubili, šepati morate na levo ali na desno nogo, vzravnano držo mora zamenjati sključena, zapuščati vas morata sluh in vid, se pravi, da se morate zaletavati v podboje in v ulične svetilke, ob trobljenju kamiona pa morate prečkati cesto na nedovoljenem kraju, kot da se nič ne dogaja. Že po dveh stopnicah hoje vam mora poiti sapa, predvsem pa morate imeti na svojem računu, v nogavici ali pod vzglavnikom dovolj evrov … Za dobro voljo in smeh je poskrbel Toni Gašperič. »Klik!«

POZOR, RAZPISI!!!

V tej številki Šolskih razgledov boste našli razpise za vpis v študijske programe za izpopolnjevanje in za pridobitev pedagoške ter pedagoško-andragoške izobrazbe v študijskem letu 2008/09, ki jih objavljajo Pedagoška fakulteta Maribor, Pedagoška fakulteta Ljubljana, Fakulteta za naravoslovje in matematiko Maribor, Pedagoška fakulteta Koper in Filozofska fakulteta Ljubljana. Gimnazija Ledina v Ljubljani je pripravila program za pedagoško-andragoško izobraževanje za kandidate s V. stopnjo izobrazbe.

NE PREZRITE!

CŠOD

CŠOD se tokrat oglaša iz doma Ajda, ki učencem pričara pravi naravoslovni raj. Do 30. aprila letos pa se še lahko prijavite na razpis programov Šole v naravi in prostorskih zmogljivosti za šolsko leto 2008/2009. Pohitite!

Zavod za šolstvo

Zavod RS za šolstvo vas poleg novosti seznanja tudi s sklepi mednarodnega posveta Vodenje procesa ocenjevanja za spodbujanje razvoja učenja.

Center Oxford

Ne spreglejte novosti, ki so jih pripravile založbe. Center Oxford predstavlja prenovljene in bogatejše učbenike iz serije Project, založba Rokus Klett vabi profesorice in profesorje slovenščine na simpozij o slovenščini v internetni dobi, i2 družba za založništvo, izobraževanje in raziskovanje predstavlja učbenike iz zbirke Planet znanja, založba Izolit pa novi priročnik za vzgojitelje in starše Vsak po svoji poti do pismenosti.

V sklopu inovacijske strategije Evropske skupnosti in slovenskega predsedovanja EU vas Šola za ravnatelje vabi na Festival ustvarjalnosti in inovativnosti pri učenju, ki bo potekal v Ljubljani od 21. do 23. maja letos.

Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja objavlja razpis Evropske komisije za prijavo udeležbe na študijskih obiskih v sklopu programa Vseživljenjsko učenje.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!