Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVIII, 14. APRIL 2007, ŠTEVILKA 8, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Slovenec je s pesmijo pozdravljal pomlad, pesem je dajala takt njegovemu delu, s pesmijo je zasnubil dekle, v pesem je zapisal dogodke svoje preteklosti. In še nekam je zapisal vesele in žalostne strani svojega življenja in zgodovine: na panjske končnice.

Isto mesto, kot ga v zgodovini glasbe zavzema ljudska pesem,v zgodovini likovne umetnosti pomeni naše ljudsko slikarstvo na panjskih končnicah. Pesem, ki je imela vstop vedno in povsod odprt, je vstopila tudi v ta enkratni svet ljudske umetnosti. Edini narod na svetu smo, ki je ustvaril umetnost panjskih končnic … Sprehodimo se med njimi po straneh tokratnih Šolskih razgledov. Na strani 9 pa še nekaj namigov, kako je mogoče s panjskimi končnicami preplesti pouk.

BOMO UVAŽALI UČITELJE NARAVOSLOVJA IN TEHNIKE?
Ob pogledu na prijavne rezultate se Jasna Kontler - Salamon sprašuje, ali med vsemi temi preštevilnimi kandidatkami in kandidati za razredni pouk res ni nikogar, ki bi bil sposoben študirati in nato poučevati naravoslovne in tehnične predmete? Prepričana je, da je takih precej, a se jim očitno zdi študij razrednega pouka privlačnejši ali pa se jim nemara zdi bolj privlačno delo razrednih učiteljev. Zelo verjetno je, da bo med tistimi, ki ne bodo sprejeti na študij razrednega pouka, veliko takih, ki bi lahko bili dobri učitelji omenjenih predmetov. Zelo verjetno pa je tudi, da teh ti kandidati niso zapisali na drugo ali tretje mesto svojih vpisnih želja … Več o tem v svežih Šolskih razgledih.

LITERARNI IN GLEDALIŠKI ZGODOVINAR DUŠAN MORAVEC
Akademik Dušan Moravec je bil rojen leta 1920 v Ljubljani. Diplomiral je iz slovenske in svetovne književnosti. Od leta 1981 je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Je gledališki in literarni zgodovinar, bil je dramaturg in urednik. Posebej se je posvetil zgodovini slovenskega gledališča od nastanka leta 1892. Njegovi literarni ljubezni sta Cankar in Shakespeare. Napisal je več monografij slovenskih igralcev in režiserjev. Zanimale so ga gledališke kritike. Izdal je dvaindvajset knjižnih del in uredil še več knjig zbranih del slovenskih pesnikov in pisateljev. Ljubezen do literature in gledališča ga je prevzela že v zgodnjih najstniških letih …»Klik!«

KAPITALIZEM – ČLOVEKOV ZAVEZNIK?
"Če bi Al Gore knjigo pisal danes, bi bila resnica o podnebnih spremembah še bolj črna," je ob predstavitvi knjige Neprijetna resnica nekdanjega ameriškega podpredsednika Alberta Arnolda Gora 12. marca letos povedala dr. Lučka Kajfež-Bogataj z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Ob slovenskem prevodu knjige – izdala jo je Mladinska knjiga, pripoveduje pa o svetovni nevarnosti ogrevanja ozračja – je seznanila novinarje z neprijetno stvarnostjo, ki zahteva takojšnje ukrepanje človeštva. Podatki kažejo, da se podnebje zelo spreminja. Prelistajte nove Šolske razglede, saj znanstvenica razkriva neprijetno resnico tudi za Slovenijo …

BREME ALI PRILOŽNOST
Za učitelja je koristno, če ve, kaj učenci od tujega jezika pričakujejo, zakaj se ga bolj ali manj radi učijo. Učenje tujih jezikov v naših šolah in drugje po Evropi je obvezno in kot tako breme za marsikaterega dijaka. Obenem je tudi priložnost, pravica in celo privilegij. Metodike tujih jezikov zahtevajo, da naj bi pri tujih jezikih dijake vodili k avtonomiji. Zadnje čase pri nas govorimo tudi o avtonomiji učiteljev. To je skupna zadeva enih in drugih. Strokovno, idejno, socialno in človeško avtonomen učitelj lahko razvija avtonomijo tudi pri dijakih. Le skupaj lahko ustvarjajo dober pouk in so kos zunanjim pritiskom, ugotavlja Alenka Divjak.

Do učenja, ki bi bilo več kot le lov na ocene, o poteh motivacije … že s »klikom!«

GLEDA NAS VELIKI BRAT
Striptiz in seksanje pred televizijskim avditorijem v Velikem bratu sta poskrbela za še večjo gledanost tega menda največjega resničnostnega šova v svetu zabave. Striptizeta, ki je izvedla oba podviga, se pravi, da se je slekla pred televizijskimi kamerami in da se je poseksala prav tako pred televizijskimi kamerami, je razdelila gledalstvo, predvsem pa poskrbela za zgražanje tistih, ki bi to storili tudi sami, pa so preveč sramežljivi, zašpehani ali še kako drugače zavrti. Toni Gašperič je tudi tokrat poskrbel za dobro voljo. Ob branju njegovih duhovitih zgodbic se lahko prisrčno nasmejete … »Klik!«

 

 

NE PREZRITE!

Svizove strani

Sviz je spet z vami. Tudi tokrat je poskrbel, da boste na tekočem z aktualnimi dogajanji, predstavlja vam novi zakon o dohodnini, ugodnosti, razgrinja problematiko javnih in zasebnih šol še malo drugače …

CMEPIUS

Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja objavlja informacije o razpisu Evropske komisije za prijavo udeležbe na študijskih obiskih v sklopu programa Vseživljenjsko učenje. Več o tem v novih Šolskih razgledih ali na spletnem naslovu www.cmepius.si .

Univerza v Mariboru

Pedagoška fakulteta v Mariboru razpisuje programe za izpopolnjevanje izobrazbe, Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani pa dopolnilno izobraževanje za pouk informatike in računalništva.

CŠOD

CŠOD vam tokrat predstavlja Dom Fara ob reki Kolpi, ki se lahko pohvali z bogato zakladnico ljudske glasbe in zbirko Orffovih glasbil.

Na naših svežih straneh boste lahko našli zanimive in privlačne novosti Fakultete za management Koper in Centra Oxford.

UGODNOSTI SAMO ZA RAZGLEDOVCE

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!

Fotografija