Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 15. APRIL 2006, ŠTEVILKA 8, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Dragan Potočnik. Mariborčan in svetovljan. Predava zgodovino kot docent na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Raziskuje zgodovino Slovencev od sredine 19. stoletja do leta 1941, ukvarja se z didaktiko zgodovine, predvsem pa ga poznamo kot poznavalca zgodovine neevropskih narodov. V želji po temeljitem spoznavanju preteklosti azijskih narodov se vedno znova vrača v različne dežele te celine. Je tudi pesnik (Poznate njegovi pesniški zbirki V ritmu menjavanja moči in Popotna hrepenenja?), predan naravi, ljudem in - življenju. Pred kratkim je izdal monografijo Azija med preteklostjo in sedanjostjo. V njej nastopa kot znanstvenik in kot popotnik. Knjigo z bogato vsebino in izvirnimi fotografijami odlikuje izrazit čut za jezik. S fotografijami smo popestrili tokratne Šolske razglede.

UČNO GRADIVO - NOV PRAVILNIK
Ministrstvo za šolstvo je konec marca letos objavilo predlog novega pravilnika o potrjevanju učbenikov. Je le-ta dober ali slab? Katere najpomembnejše spremembe prinaša? Kakšne bodo njihove posledice? Za mnenje smo povprašali dva strokovnjaka, dr. Martino Križaj Ortar in Janeza Globočnika. Objavljamo tudi prispevek Urške Lunder, v katerem se avtorica sprašuje, ali so delovni zvezki res manj pomembni od učbenikov. >>Klik!!!<<

Kaos ali črna luknja
Z razvojem pouka naravoslovja se profesionalno ukvarjajo na visokošolskih zavodih, na zavodu za šolstvo, na Pedagoškem inštitutu, trudijo se nekateri učitelji na šolah in še kdo. Pogosto je že znotraj ene institucije delo neusklajeno in nepovezano, ugotavlja dr. Dušan Krnel. Večinoma je prepuščeno posamezniku, da se skozi svojo mrežo poznanstev in po svojih interesih razgleda po dejavnostih in usmeritvah svojih kolegov na drugih področjih. Tako fiziki ne vedo, kaj razvijajo biologi, in ti ne vedo, kam se usmerjajo kemiki, vsi skupaj pa ne, kam težita skupna didaktika, teorija vzgoje in tako naprej. >>Kliknite<< in preberite več!!!

PROSTI ČAS - KRMARITI MED PASTMI
Dvorišča med stanovanjskimi bloki že dolgo samevajo, prav tako igrala in skrivni kotički, kjer so nekoč otroci zapluli v svet domišljije. Bližnja grmovja tako ne skrivajo več bunkerjev, narejenih iz kartonastih škatel, ki jih je bilo mogoče dobiti v najbližji trgovini. Krošnje dreves se ne šibijo pod težo plezalca, deklet, ki zavzeto skačejo gumitvist, ni več videti. Vrvež je potihnil in mir, ki zbuja že nelagodje, zmoti le še hrup prometa, svedra, ki vrta v asfalt ... Prav nič novega ni, da se je preživljanje prostega časa zelo spremenilo. Kakšen je torej postal svet otrok in mladine? O tem smo se pogovorili z mag. Francem Prosnikom. Razkrivamo tudi, kako neusmiljen je boj alkoholne in druge užitkarske industrije za mlade odjemalce ter še mnogo več! >>Kliknite<< in preberite!!!

KDAJ NAJ POSREDUJE RAZREDNIK
Težavam v razredu se učitelj lahko ogne tako, da tam vzpostavi takšne možnosti za delo, da bo uspešen. Neposredna komunikacija in interakcija, ki ji sledijo trdni in jasni dogovori z jasno začrtanimi cilji, humani in spoštljivi medsebojni odnosi z ustrezno distanco ter učiteljeva pristna avtoriteta, so temelj in pogoj za uspešno vzgojno delovanje vsakega učitelja. To zahteva veliko več strokovnega znanja, osebne zavzetosti, napora in časa, strpnosti in prizadevanj ter tudi tolerance kot zgolj beleženje in seštevanje prekrškov ter izrekanje kazni, a dosežki so zato boljši in trajnejši ter vplivajo na celostno oblikovanje učenčeve osebnosti, trdi Melita Učakar z Osnovne šole Bistrica Tržič. >>Klik!!!<<!

Razgledovci, POZOR!
Tokrat vam predstavljajo svoje novosti - predvsem učbenike - založbe Center Oxford, Mladinska knjiga, DZS, Pivec in Rokus. Preglejte tudi razpise za nova delovna mesta !

CMEPIUS

Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja vas v tokratni rubriki obvešča o svoji najnovejši konferenci Twinning, ki bo 15. maja 2006 v hotelu Mons v Ljubljani.

Opera Balet

Šolski razgledi

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE !!!

Med naročniki Šolskih razgledov, ki boste pravilno odgovorili na zastavljeno vprašanje, bomo izžrebali tri srečneže. Prejeli boste vsak po dve vstopnici za operno predstavo LA BOHÈME 5. maja letos.

Kdo je režiser dela Opera upov in sanj - LA BOHÈME italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija?

Vaše odgovore pričakujemo do ponedeljka, 24. aprila letos. Ne pozabite priložiti nagradnega kupona!

Ugodnosti SAMO za razgledovce !!!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Fotografija