Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 16. APRIL 2005, ŠTEVILKA 8, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Mitja Kokol je pred osmimi leti diplomiral na Katedri za vinarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, a že od nekdaj so ga zanimale zelo različne dejavnosti. Kot srednješolec je obiskoval likovni krožek pri akademskem kiparju Jiržiju Bezlaju. Navdušenje nad slikanjem ga še zmeraj ni zapustilo. Prav nasprotno! Od leta 1997 je sodeloval že na šestih skupinskih razstavah in imel tudi tri samostojne. Ustvarja v mešani tehniki in namesto platna pogosto uporabi les. Najbolj ga privlačijo družbeno-kritične teme in tiste, povezane z varovanjem okolja. Rad oblikuje tudi glino in les. O tem, da je človek mnogih talentov, priča tudi to, da je vodil folkloro v romskem taboru ... Z njegovimi deli smo okrasili tokratne Šolske razglede.

PA PO LOJTRCI GOR ...
Didaktiki matematike so v zadnjih mesecih še podrobneje preučili značilnosti raziskave Timss 2003 in dosežke naših osnovnošolcev. Dr. Zlatan Magajna z ljubljanske Pedagoške fakultete, dr. Mara Cotič s koprske Pedagoške fakultete in dr. Amalija Žakelj z zavoda za šolstvo so predstavili svoje ugotovitve kot izhodišča za razpravo na omizju, ki sta ga 5. aprila letos pripravila zavod za šolstvo in ljubljanska Pedagoška fakulteta. Za razliko od prejšnjih razprav ob izsledkih raziskave, se je tokratna osredotočila predvsem na samo raziskavo. Nekateri strokovnjaki menijo, da neupravičeno. Več v ŠR!

ZAHTEVEN ZRELOSTNI IZPIT
Že od februarja letos je francosko šolstvo spet sredi viharja, poroča dopisnica Jasna Senčar - Baldeck. Gre za eno mnogih šolskih reform, ki že dobrih trideset let razburjajo in pretresajo francoski šolski sistem brez vidnejših rezultatov. Zadnji šolski minister Francois Fillon si je zadal dve nalogi: rad bi poenostavil maturo, ker zdajšnja priprava tega srednješolskega izpita zaposluje vsako leto preveč šolnikov predolgo časa. Poleg tega naj bi vpeljal ukrepe, ki bi pomagali zagotoviti določeno kvalifikacijo 150.000 mladim, ki vsako leto zapustijo šolski sistem brez sleherne diplome. Že več kot en mesec gimnazijci protestirajo na ulici. Zakaj mladi zavračajo reformo, ki naj bi jim olajšala maturo? >>Kliknite<< in preberite več!

AVTIZEM - SVET DRUGAČNIH PRAVIL
Učitelj, ki dela z mladimi z avtistično motnjo, mora razumeti, za kakšne primanjkljaje gre. Vedeti mora, da imajo ti posamezniki lahko težave pri sporazumevanju, pri navezovanju stikov, odklanjajo ustvarjalno ozračje, igre in naloge, ne marajo novosti. Izrečeno sprejemajo na dobesedni ravni, zato ne razumejo šal, besednih iger in prispodob ... >>Kliknite<< in preberite več!

OPISMENJEVANJE - POMEMBNA NALOGA ŠOLE
Načela in cilji zgodnjega opismenjevanja v kurikularnih dokumentih za predšolsko vzgojo v vrtcu so razmeroma sodobni in vpeti v teoretska izhodišča več strok. Med cilji na področju jezika so posebno poudarjeni spodbujanje govora, raba govora v različnih govornih položajih, spodbujanje govornega razvoja na vseh jezikovnih ravninah, otrokovo samostojno pripovedovanje, razvijanje predbralnih in predpisalnih sposobnosti in spretnosti. Le-ti so potem tudi smiselno izpeljani v primere dejavnosti, še posebno je poudarjena tudi vloga odraslih v oddelku. A kljub temu še zmeraj obstajajo posamezne t. i. sive lise ob prenosu zapisanega na izvedbeno raven, je bilo slišati na posvetu Zgodnje opismenjevanje - opismenjevanje od vrtca do univerze v Kranjski gori. >>Klik!<<

MATEMATIKA V VRTCU
Mar ni prezgodaj ukvarjati se z matematiko že v predšolskem obdobju? Ne, če jo razumemo tako, kot jo v Vrtcu Tončke Čečeve v Celju. Leto in pol star otrok spozna, da žoga, ki je ne vidi, še zmeraj obstaja. Predmete prelaga iz posode v posodo, jih vtika v odprtine različnih oblik, spoznava, kako daleč jih lahko vrže, jih spaja ... Betka Vrbovšek vam v prispevku predstavlja, kako v vrtcu vpletajo matematiko v vsakodnevne dejavnosti. >>Klik!<<

Razgledovci, pozor!!!

Tudi tokrat objavljamo razpise za prosta delovna mesta. Morda boste našli prav to, kar iščete!

Center Oxford
DZS

Tehniška založba Slovenije

Mladinska knjiga

Založba obzorja

Se težko odločite, katere učbenike uporabiti? Morda vam bo zdaj laže. Tokrat vam jih predstavljajo Center Oxford, Obzorja, Tehniška založba, Mladinska knjiga in DZS.

CŠOD

CŠOD vam predstavlja nov dom v Planici in bogato naravno in kulturno okolje, v katerem boste lahko preživeli zelo pestro šolo v naravi.

V rubriki CPI preberite, kaj novega se dogaja v poklicnem in strokovnem šolstvu! Ne prezrite delavnice o kreditnem sistemu in evropskem kvalifikacijskem okviru, ki bo potekala 21. aprila 2005 v Modrem salonu hotela Union v Ljubljani. Gotovo bo zanimiv tudi posvet o vlogi in nadaljnjem razvoju srednjega strokovnega/tehniškega izobraževanja, ki bo 11. in 12. maja 2005 v Hotelu Bernardin v Portorožu.

Šolski razgledi
Pomurska založba

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE!!! (!!! Logo Pomurska založba, naslovnica atlasa in logo ŠR!!!)

Koliko držav Evropske zveze že uporablja isti denar, torej evro?

Moj prvi potep po Evropi

Med vsemi, ki boste pravilno odgovorili, bomo izžrebali tri in jih nagradili z otroškim atlasom Pomurske založbe Moj prvi potep po Evropi. Atlas za najmlajše je odličen za spoznavanje naše celine, njene dežele in prebivalcev - ljudi in živali, njene raznolike narave in bogastva kultur. Vaše odgovore pričakujemo do konca letošnjega aprila. Pišite nam in ne pozabite priložiti nagradnega kupona. Šolski razgledi, Poljanski nasip 28, 1000 Ljubljana (Priložnost za razgledovce).

POSTANITE NOVI NAROČNIKI ZDAJ!

Zakaj?

Med vsemi, ki se boste pridružili naročnikom Šolskih razgledov med 16. aprilom in 1. majem letos, bomo izžrebali tri in jih obdarili z otroškim atlasom Pomurske založbe.

Pohitite!

Twin
Študentska založba

 

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija