Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 17. APRILA 2004, ŠTEVILKA 8, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Tokrat se na straneh Šolskih razgledov s svojim ustvarjanjem predstavlja Ksenija Pfeifer, dejavna članica Društva EIP Slovenije - Šole za mir in članica odbora Društva likovnih pedagogov Primorja.

POD ZVEZDAMI EVROPE

Evropa

Slovenija bo skupaj s še devetimi drugimi državami kandidatkami prihodnji mesec postala članica Evropske unije. Dodali bomo novo zvezdo na modro evropsko nebo. To dejanje bo prineslo v naš prostor kar nekaj sprememb, zagotovo pa smo pri vzgoji in izobraževanju že nekaj časa pravi člani velike družine evropskih narodov. O tovrstnem mednarodnem sodelovanju piše v uvodniku Majda Širok. Preberite v naši novi številki!

POP IKONE V UČNEM GRADIVU
Državljanska vzgoja in kultura sta pri nas zajeti v predmeta državljanska vzgoja in etika (7. in 8. razred devetletke) ter državljanska kultura (9. razred devetletke). Poleg tega sta vpleteni še v več drugih predmetov, še najbolj v spoznavanje okolja, družbo, zgodovino, slovenščino, geografijo in sociologijo. Razvijati ju je mogoče tudi v sklopu medpredmetnega povezovanja. V zadnjem času je izšlo nekaj učbenikov in delovnih zvezkov ter priročnikov za učitelje za predmet državljanska vzgoja in etika. Vendar pa si učitelji želijo še več didaktičnega gradiva, saj ga je še zmeraj premalo. Založba ZRC je, kot naročeno, izdala knjižico Nemirna srca, v kateri izhajajo iz potreb učiteljev. Pripomoček obravnava migracije in vsebuje pet prispevkov v obliki učnih priprav. Zanimivost pripomočka je, da predstavlja osebne izkušnje priseljencev, pri nastajanju pa so pomagali celo pop ustvarjalci Murat & Jose ter Magnifico. Njihova kritična besedila in razmišljanja so namreč del gradiva. Tak prijem bo snov gotovo približal učencem. Več v ŠR!

SPOGLEDOVANJE S TRGOM
Izobraževalni trg je pomemben del razvoja države, saj je ekonomska učinkovitost države tesno povezana prav z izobraževanjem. Vse reforme šolstva v ZDA, Avstraliji, skandinavskih državah, Franciji in drugje so usmerjene k iskanju novih izobraževalnih poti, povezav z gospodarstvom, da bi vanj priteklo sveže znanje. S tem znanjem bi gospodarstvo postalo bolj konkurenčno in učinkovito. Od razvitosti in prožnosti izobraževalnega trga je odvisen razvoj države. Z izobraževanjem, prekvalifikacijami in drugimi dejavnostmi je mogoče zmanjšati nezaposlenost, zvišati izobrazbeno strukturo zaposlenih in tistih, ki želijo opravljati zahtevnejša dela ali storitve v enaindvajsetem stoletju. Ne gre spregledati vseživljenjskega učenja, izobraževanja za tretje življenjsko obdobje itd. Potrebe po izobraževanju vrtoglavo naraščajo. Dušan Kaplan se v prispevku sprašuje o tem, kakšna je v tržnih razmerah vloga ravnatelja šole - naj bo ta pedagoški vodja, menedžer, organizator promocijskih dejavnosti, zbiralec sponzorskih sredstev, učitelj ...? Vsekakor se mora spoznati z delovanjem trga, menedžerskimi posli in vsem drugim, kar zagotavlja uspešnost šole. Za zanimivo branje polistajte po svežih ŠR!

MEDNARODNE ŠOLE
Večina učiteljev, ki si želi poučevati na mednarodni šoli, članici IBO, se udeleži posebnih nabornih taborov (recruitment camps), ki jih obiščejo ravnatelji omenjenih šol in si tam izbirajo sodelavce. To so nekakšni sejmi, na katerih se učitelji, ki iščejo zaposlitev ali premestitev, pogovorijo z ravnatelji in se med seboj bolje spoznajo, kot bi se sicer na običajnih pogovorih za delovno mesto. Odločitve obojih so tako lažje ... Še veliko zanimivega je naši sodelavki v pogovoru, naslovili smo ga Na sejem po učitelje, povedal učitelj, ki prihaja iz Južnoafriške republike in že 14 let poučuje na Danube International School na Dunaju. Kliknite in preberite!

EVROPSKA GEOGRAFIJA PO BRITANSKO
Pri eni najbolj znanih revialnih založb - Mary Glasgow Magazines (MGM) iz Anglije - so se odločili novo evropsko geografijo nekoliko prikrojiti. V svoji francoski reviji Bonjour, namenjeni mladim, ki se učijo francosko, so naslikali zemljevid nove Evropske unije. Vendar nastopijo težave, ko hočemo na zemljevidu poiskati majceno Slovenijo. Še bolj smo presenečeni, ko med novimi članicami ni niti Poljske, Češke ali Madžarske, ki so bile sprejete v Nato že leta 1999. Seveda potem ni več presenetljivo, da se zaman trudimo med novinkami najti Litvo, Latvijo, Estonijo ali Slovaško. Najhuje pa je, da so na zemljevidu še kar države, kot so nekdanja Socialistična federativna republika Jugoslavija, Češkoslovaška ter seveda velika Sovjetska zveza. O tem, kako je mogoče, da so si pri tako ugledni založbi, ki povrhu vsega ponosno nosi ime Scholastic, dovolili tako veliko "šlamastiko"?

Avtor zapisa Grozljivi dokument Janez Gorenc je najprej pomislil, da gre za potegavščino ali pa zgodovinsko lekcijo. Na koncu si je moral skrušeno priznati, da gre res za zgodovinsko lekcijo. Vendar za lekcijo predvsem nam, "vzhodnjakom" - o tem, kaj in kako si zahodne države mislijo o nas. Ali bolje, česa si o nas ne mislijo. Kliknite!

KJE VAS IN NAS ŠOLA ŽULI
Tokrat Tereza Žerdin v priljubljeni kolumni razmišlja o inteligentnosti. Ob nedeljskem kvizu, v katerem so se pomerili pomerili člani društva Mensa, se je ponovno pokazalo, da inteligentnost ni isto kot razgledanost. Marsikateri gledalec je znal odgovoriti na vprašanja, ki so bila za zelo nadpovprečne Slovence pretrd oreh. Kaj to pomeni? Ali člani društva Mensa v resnici niso tako pametni, kot se razglaša? Ali vprašanja v kvizu niso narejena za pametne? Ali so tudi najpametnejši le navadni smrtniki, ki so podvrženi psihičnim pritiskom enako kot drugi? Je dosežek na kvizu v resnici odvisen le od sreče? Ali se učitelji lahko kaj naučimo iz izida kviza za "Mensovce"? Kliknite in preberite!!!

Slika

NE PREZRITE!!!

Svizove strani
Spet je z vami Sviz s stalnimi rubrikami. Tokrat v pravni pisarni lahko beremo o odpravninah, v središče je postavljeno razmišljanje o težavah poklicnega izobraževanja. Spremljate lahko najdebato, v aktivnostih preberete o nasilju nad učitelji.

Tudi založbe mislijo na vas!!! Prelistajte časopis in zvedeli boste, katere novosti - zlasti za devetletko - so pripravili pri založbah Modrijan, Izolit in Oxford.

Modrijan

Objavljamo tudi nekaj razpisov za prosta delovna mesta. Poglejte!!!

NAGRADNA PRAVLJICA

Bled

Oooo, kako radi imate Bled in njegove znamenite kremne rezine! Res veliko vas je odgovorilo na naše nagradno vprašanje v prejšnji številki ŠR. Nekaj se vas je celo potrudilo in pridobilo nove naročnike. Teh smo, seveda, najbolj veseli (časnik se financira skoraj izključno z vašimi naročninami in oglasi). Srečnica, ki bo preživel(a), v dvoje, seveda, nepozaben konec tedna v GH Toplice na Bledu je TANJA MIKLAVC, Polzela 1, 3313 Polzela. Čestitamo!!!

UGODNOSTI SAMO ZA RAZGLEDOVCE!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica!