Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIX, 5. APRIL 2008, ŠTEVILKA 7, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Tokratno številko Šolskih razgledov krasijo pravljične podobe ilustratorke Daše Abaza. Mehke in toplo obarvane, nežno pripovedujejo svoje zgodbe … Pred mnogimi leti je že njen ded, akademski slikar, likovno ustvarjal. S čopičem in barvo je vsakega očarala tudi Dašina pokojna mama, Evelina Batista Abaza – Dada, nekdanja dolgoletna likovna pedagoginja na Osnovni šoli Jakoba Aljaža Kranj. Dadi v spomin in v zahvalo za njeno dolgoletno žlahtno bogatitev šolskega vsakdana se je maja lani na šoli rodil Dadin likovni natečaj 2007 (prav v teh dneh se na Osnovni šoli Jakoba Aljaža v Kranju pripravljajo na drugi Dadin likovni natečaj). Otroške roke, ki jih je vodila iskrenost in brezmejna domišljija, so poprijele za čopič in barve … K razpisani temi Cvetja je pristopilo kar deset kranjskih šol in okoliških z več kot sto izvirnimi otroškimi slikami. Devet nagrad, avtorskih ilustracij, ki se na straneh Šolskih razgledov razpirajo pred vami, je podarila Dadina hči, ilustratorka Daša Abaza.

ZA MLADE NIČ OBETAVNO

»Na zadnji slovesni podelitvi priznanj šolam in športnim pedagogom junija lani v Postojni se je Simon Starček, direktor Direktorata za šport Slovenije, pohvalil s sistemom šolskih športnih tekmovanj – skoznje se vsako leto zvrsti približno 70.000 šolarjev in dijakov. Res, sistem je deloval in bo najbrž deloval še nekaj časa, a od omenjenega dogodka v Postojni gredo stvari le še navzdol …« S »klikom« si lahko preberete utemeljitve in opozorila profesorja športne vzgoje in vodje programa športa na Športnem zavodu Nova Gorica Vojka Orla.

VIDEZ ALI RESNICA O KOSOVU

Naš stalni sodelavec Boris Lipužič tokrat osvetljuje aktualno dogajanje na Kosovu – in sicer enostransko razglasitev pokrajine kot samostojne države. Obravnava ga skozi zorni kot veljavnih mednarodnih dokumentov, zaradi katerih to dejanje ni le sporno, marveč po mnenju mnogih strokovnjakov celo krši mednarodno pravo. Razkriva tudi opozorila strokovnjakov, prizadevanja mednarodne skupnosti, zlasti Evropske unije, pa tudi nekatere geografsko-zgodovinske značilnosti in posebnosti zahodnega Balkana. Več v ŠR.

PO ČLOVEŠKEM TELESU

»Merske enote, predvsem pretvarjanje med njimi, so nekoč predstavljale otrokom v osnovni šoli velike težave,« piše Simona Trček. »In jih še zmeraj. Že pred davnimi časi so morali ljudje pri vsakodnevnih opravilih meriti dolžine, ploščine, čas. Nekdaj je imelo vsako pleme, mesto svoje enote. Nekateri državniki, denimo Julij Cezar in Karel Veliki, so si brez trajnega uspeha prizadevali, da bi dosegli večji red glede enot. Šele z razvojem industrije in trgovine so dobile take težnje trdno osnovo. Zgodovinski preobrat so merske enote doživele s francosko revolucijo.« »Klik!«

NAPAK RAZUMLJENA »SVODOBA IZBIRE«

Teoretiki "družbe tveganja" ugotavljajo, da dandanes svojega življenja ne živimo več v skladu z naravo ali tradicijo. Nič več ni simbolnega reda ali obče sprejetih predpisov, ki bi določali družbeno obnašanje. Vse svoje vzgibe od spolne usmerjenosti do etnične pripadnosti vedno bolj doživljamo kot stvar izbire. Nekoč samoumevne stvari, denimo, kako hraniti ali izobraževati otroke, kako jesti in kaj, kako se sproščati in zabavati itd., je zdaj kolonizirala refleksivnost. Dobro je tako rekoč vse, ugotavlja Janez Penca, samo da je posledica svobodne izbire. Ali pač? Več v ŠR.

SANJSKI SVET V MALEM

Iz Študentske arene se tokrat oglaša študentka razrednega pouka Lea Nakrst. »To moraš doživeti … tega ne moreš opisati z besedami …,« so pogosto pripovedovali naši študenti, ki so svoje izkušnje nabirali na tujem. Tako sem se avgusta lani prek programa Erasmus odpravila proti daljnemu severu na univerzo v Halmstadu. Bil je prijetno topel dan, a vanj sem zakorakala s cmokom v grlu. »Bo že,« sem si dejala … »Klik!«

PRODAJALCI ČAROBNE FORMULE

Ob tokratnem 8. aprilu – svetovnem dnevu Romov – objavljamo prispevke, ki nam približujejo njihovo kulturo, zgodovino njihovega priseljevanja in tudi morebitne razloge za to, da so se na posameznih koncih naše države tako zelo različno vpeli v skupnost in si uredili življenje. Pišemo tudi o težavah, ki se pojavljajo pri šolanju romskih otrok, kako (ne)rešljive so in kakšne sistemske novosti bi bilo treba vpeljati, da bi ti otroci od šole odnesli kar največ. Preberite v ŠR!

NE PREZRITE!

Svizove strani

Spet je z nami/vami Sviz. Tokrat vam ob mnogih novostih razkriva, kakšen je ugled učiteljev in kako ga zvečati, seznanja vas tudi z varstvom starejših delavcev.

CŠOD

CŠOD objavlja Javni razpis programov Šole v naravi in prostorskih zmogljivosti za šolsko leto 2008/2009. Prijavite se lahko vse do konca tega meseca.

DZS

Poglejte si novosti, ki jih predstavljajo založbe. Tokrat so z nami Center Oxford s ponovno novo izdajo uspešnice Project, i2 družba za založništvo, izobraževanje in raziskovanje z učbeniki iz zbirke Planet znanja, DZS s pestro izbiro novih knjig, vabi pa vas tudi na simpozij Znanje uresničuje sanje (dejavne oblike vzgojno-izobraževalnega dela), ter Mladinska knjiga z novostmi in prenovami gradiva za osnovno- in srednješolce.

S Kapitalsko družbo boste v starosti lahko izpolnili vaša pričakovanja. Odločite se in poskrbite za svojo udobno in dejavno starost že zdaj.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!

Fotografija