Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVIII, 31. MAREC 2007, ŠTEVILKA 7, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Modna oblikovalka in profesorica likovne umetnosti. Kot izrazita likovnica nikdar ni razmišljala, da jo bo poklicna pot zanesla med razredne učiteljice. A osem let poučevanja ji je dalo ene najlepših izkušenj do zdaj. Zaposlena je na Waldorfski šoli v Ljubljani. Še zmeraj išče svoj osebni izraz, vsekakor pa jo zanimajo mehkoba, učinek svetlobe in senc, barvni odnosi.

Vabljeni v objem barv, na sprehod po Šolskih razgledih med likovnimi deli (akvareli, pasteli, akrili …) Diane Šercer Stojanović.

INTUICIJA JE PREMALO

Sodobni učni načrti za naravoslovne predmete navajajo predvsem cilje, izbor vsebin in metod dela za doseganje zadanih ciljev pa je večinoma prepuščen učiteljem in avtorjem učbeniških kompletov (učbenik, delovni zvezek, priročnik), ki so jih učitelji izbrali. Učitelji so pred odločitvijo, kateri učbeniški komplet izbrati, saj je v večini držav ponudba gradiva za posamezni predmet na določeni stopnji velika. Nekatere države imajo poleg gradiva, ki so ga napisali domači avtorji, na voljo še prevode iz drugih držav. Pri tem se pri nekaterih predmetih postavlja vprašanje ustreznosti izbora tujih učbenikov glede na kulturne in druge specifičnosti posameznih držav. Dr. Saša Aleksij Glažar o kritični analizi učbenikov, merilih za izbor, naravoslovni pismenosti in …»Klik!«

KJE SMO IN KAM GREMO

Minuli november smo se mobilni specialni, rehabilitacijski pedagogi in defektologi odzvali vabilu Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov – sekcije mobilnih in rehabilitacijskih pedagogov, ki je pripravilo omizje o položaju mobilne specialnopedagoške službe danes in v prihodnje, z naslovom Kje smo in kam gremo. Da je tema res aktualna, je dokazovala nabito polna predavalnica Pedagoške fakultete v Ljubljani. Udeležba povabljenih gostij – Zorice Šimunič, Svizove predstavnice, Mojce Škrinjar, direktorice Direktorata za osnovne šole in vrtce, in Nives Molan, predstavnice Ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ), podsekretarke MŠŠ, ki ureja področje otrok s posebnimi potrebami – je obetala veliko … Mag. Nikolaja Munih vam v svežih Šolskih razgledih razkriva, v katero smer se je omizje zasukalo. Prelistajte!

NE DLAKOCEPSTVO, PAČ PA OZAVEŠČANJE

Pedagoški delavci bi morali namenjati več pozornosti slovenščini. Predvsem slavisti opozarjamo dijake v šoli, naj govorijo v knjižnem jeziku in da morajo pisati v knjižnem zbornem jeziku. Učenje maternega jezika, razvijanje zmožnosti sporazumevanja, tako pisnega kot govornega, ne more biti le naloga učiteljev slovenščine, temveč vseh pedagoških delavcev, ki jih mladi srečajo na svoji vzgojno-izobraževalni poti. V nasprotnem primeru smo tudi slavisti že vnaprej obsojeni na neuspeh, ugotavlja Irena Rakovec Žumer. Vsi učitelji bi morali dijake ozaveščati, kako pomembno je obvladovati knjižni zborni jezik in pri svojih urah popravljati tiste temeljne pravopisne, slovnične in slogovne napake, ki jih mora prepoznati vsak učitelj z ustrezno izobrazbo … »Klik!«

NOV ŽIVLJENJSKI SLOG – VSE NA ENEM MESTU

Spoštovani bralci, predvsem vsi, ki imate radi šport, gibanje in naravo in ki ste hkrati tudi tako ali drugače pripadniki kakšnega gospodinjstva. Če ne veste, da so slednja postala pomembna kategorija v dojemanju Odbora športa za vse na OKS-ZŠZ, pač to zdaj veste. Po novem so zmehanizirali v gospodinjstvo, ki naj bi postalo funkcionalna enota za, denimo, vzvode, na katero bodo športni trženjski agenti naslonili svoje vzvode in skušali iz nje iztržiti to, kar potrebujejo. Potrebujejo pa denar. In kaj ponujajo, da bi vzvod pritiska na slovensko gospodinjstvo uspel? Več o tem v naši sedmi številki, v kateri vam Niko Slana razgrinja aktualni športni pogled.

SANJE ALI STVARNOST O ELITI?

Srečati drugo kulturo, povsem različno, je za nas velik izziv. Kakšen odnos bomo razvili do nje? Kako jo bomo sprejeli? Bomo lahko ustvarili sožitje in tako izobraževalno zgradbo, ki bo dovoljevala in znala umestiti v svoj ustroj vso to drugačnost? Skrbno dodelani odgovori na ta vprašanja so za uspešno izobraževanje Romov, ki zahteva resen premislek in preoblikovanje obstoječega izobraževalnega sistema, izrednega pomena za prihodnja skupna prizadevanja. Na svežih straneh Šolskih razgledov vam predstavljamo zanimiva dognanja dr. Tuende Kovacs Cerović, profesorice pedagoške psihologije in stalne sodelavke pri Roma Education v Budimpešti, ki namenja večino svojega dela in časa prav raziskovanju Romov. »Klik!«

ČESTITAMO!

Dragi razgledovci! Naše prejšnje nagradno vprašanje vas ni preveč pritegnilo. Zanimale so nas vaše misli na temo ljubezen in erotika, zlasti take, ki so povezane tudi s šolo. To je tema, ki privlači vse, seveda izredno tudi učence. A očitno nam gredo težko z jezika … Komaj vas je bilo dovolj, da vam podelimo nagrade – zbirko pesmi in fotografij Branka Baćovića Erotic Transformation. Čestitamo O. Paušič iz Lendave, V. Marolt iz Velikega Gabra in B. Penič iz Maribora. Prijetne trenutke ob branju pesmi in listanju knjige.

NE PREZRITE!

CŠOD

Že veste, kam jo boste mahnili v šolo v naravi? Kako in kje si lahko popestrite naravoslovne, športne, tehniške in kulturne dneve? Ne? CŠOD vam ponuja bogate programe Šole v naravi za prihodnje šolsko leto (2007/2008). Na naših straneh se lahko seznanite z njihovo pestro in privlačno ponudbo, priložena je tudi prijavnica ali pa obiščite njihovo spletno stran www.csod.si

Pionirski dom

Podajte se s svojimi osnovnošolci, srednješolci ali študenti na pot ustvarjalnosti. Pionirski dom – Center za kulturo mladih razpisuje Video festival osnovnih in srednjih šol, Avdicijo za gledališki ansambel, Literarno delavnico … Več o tem v Šolskih razgledih ali pokličite 01 234 82 16, 041 682 134.

PeF Koper

PeF Ljubljana

Pedagoška fakulteta Koper in Pedagoška fakulteta Ljubljana razpisujeta vpis v študijske programe za izpopolnjevanje izobrazbe v študijskem letu 2007/2008.

DZS

V naši tokratni številki boste lahko spet našli kar nekaj RAZPISOV za prosta delovna mesta. DZS vas ob pestri ponudbi priročnikov in učbenikov vabi na Simpozij 2007Nova videnja stroka za sveže zamisli v praksi. Vabljeni ste tudi na informativne dneve Založbe Rokus Klett. Več v Šolskih razgledih!

Rokus

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!

Fotografija