Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 1. APRIL 2006, ŠTEVILKA 7, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Tehnologije z nižjimi emisijami ogljikovega dioksida ne zboljšujejo življenjskih razmer zgolj v ekomestu. Ženska na sliki, doma iz Hluleke, ene od številnih odmaknjenih ruralnih skupnosti v Južni Afriki, vsako jutro ve, da se kombinaciji energije sonca in vetra lahko zahvali za stalno oskrbo z električno energijo. V odmaknjenih skupnostih predstavljajo obnovljivi viri energije cenovno najugodnješi način zagotavljanja elektrike.

To je le ena od fotografij iz kataloga k razstavi NorthSouthEastWest- SeverJugVzhodZahod, ki je del globalne akcije ZeroCarbonCity-Slovenija brez CO2. Razstava bo do 30. junija letos na ogled v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. S to razstavo se muzej pridružuje akciji British Councila, katere cilj je okrepiti zavedanje o grožnjah posledic pretiranih emisij ogljikovega dioksida. Več si preberite in oglejte v ŠR!

SPLOŠNA MATURA
Zrelostnemu izpitu se spet obeta prenova. Njegovo vlogo spreminjajo že nova izhodišča za razvoj gimnazijskega programa - o teh se je do konca letošnjega marca sicer še razpravljalo -, ki med drugim predvidevajo, da splošna matura v prihodnje ne bo več pogoj za pridobitev srednješolske izobrazbe. 22. marca letos se je prvič sestala tudi devetčlanska delovna skupina, ki pripravlja izhodišča za razvoj in prenovo splošne mature. Katere so torej največje pomanjkljivosti zdajšnje splošne mature? Kaj bo treba v prihodnje spremeniti? Več v ŠR!

ZAPOSLOVANJE V EVROPI
Z domiselnimi ukrepi in s soglasjem večine socialnih partnerjev je finski družbi uspelo zadržati na delu precej starejših, poroča naša sodelavka Jasna Baldeck - Senčar iz Francije. Minulo leto so tako zvišali uradno starost upokojevanja na 62 do 68 let. In kako so prepričali starejše, da so ostali na delu? Spremenili so zakonodajo. Delo je postalo tako privlačnejše kot raznolike socialne pomoči za brezposelne. Zboljšali so delovne razmere za starejše, poudarjati so začeli pomembnost zdravstvenega in vsesplošnega dobrega počutja zaposlenih. Tovarne in delovne obrate so opremili s športnimi napravami. Zdravniki so v delovnem okolju začeli sistematično preverjati zdravstveno stanje delavcev, starejših od 45 let. Poglejte v ŠR!

OB DOMŽALSKEM TEXASU
Pred tremi meseci je mag. Marjan Čufer v Šolskih razgledih objavil članek, v katerem je razmišljal, kako dvigniti ugled našega šolstva. Trdil je, da je naše šolstvo preveč feminizirano, da je v slovenskem šolstvu vsaj 30 odstotkov osebnostno neprimernih učiteljev in da bi morali psihološko testiranje o primernosti učitelja vpeljati že pri vpisu na Pedagoško fakulteto ali pri strokovnem izpitu, če gre za diplomante drugih fakultet. Takrat je tudi zapisal, da pri nas ravnatelje za zdaj samo tepejo, v Ameriki pa jih že streljajo, ter da se je tega bati tudi pri nas. >>Kliknite<< in preberite več!

GIMNAZIJA - ZLORABLJENA JAVNA RAZPRAVA
Anonimna pisma je treba ignorirati, je načelo, ki se ga mnogi držimo, piše biolog mag. Andrej Šorgo. Morda so imeli to vedenje v mislih na Ministrstvu za šolstvo in šport, saj so želeli tako izločiti del javnosti iz razprave o dokumentu Izhodišča prenove gimnazijskega programa, ki so ga pripravili brezimni člani komisije. Seveda obstaja še več možnih razlag anonimnosti, ki bi se jim bilo mogoče ogniti z javnostjo delovanja, meni strokovnjak. Tako bi lahko špekulirali, da člani komisije sami zase menijo, da so pripravili tak zmazek, da zanj ne želijo prevzeti odgovornosti. Lahko bi tudi sklepali, da so avtorji dokumenta povsem neki drugi ljudje, komisija pa je le fasada, za katero se skrivajo. A nobeden od treh navedenih razlogov ni dobra popotnica za javno razpravo. >>Klik!<<

PRAVLJICE - POLI STVARNOSTI 
Nobena pravljica, razen slabo napisanih, ne škoduje otroku, najsi ima srečen konec ali nesrečen. Disneyjeve pravljice, ki jih nekateri zavračajo, češ da ponujajo otroku le eno moralno interpretacijo dogajanja, ker v njih zmeraj zmaga dobro nad zlim, se pač sklenejo srečno; pripovedi drugih avtorjev pa predstavijo tudi nesrečne konce. Pravljice so res velikokrat krvoločne, toda - ali ni takšno tudi življenje? Tako o pravljicah razmišlja dr. Vid Pečjak. Ob tem lahko v prispevku Čarobni trenutki preberete še, kako njihovo izročilo vpliva na razvoj otrokove osebnosti in različnih spretnosti. >>Klik!<<

SPOLNA VZGOJA
Spolnost je v slovenskih družinah še zmeraj tabu tema. Raziskave kažejo, da približno 36 odstotkov otrok o tem s starši bodisi sploh ne spregovori bodisi od njih ne dobijo nikakršnih koristnih informacij. Že zgolj zato je spolna vzgoja v šoli izjemno pomembna. Odločilno namreč vpliva na to, kako odgovorno bodo posamezniki ravnali in s tem skrbeli tudi za svoje zdravje. In kako je za to poskrbljeno pri nas? Kako se uspešni učitelji spoprijemajo s tovrstnimi temami? Kako mladim odpreti oči, da bodo spremenili pogosto izkrivljene podobe o spolnosti, ki jim jih posredujejo mediji? Preberite v ŠR!

Razgledovci, POZOR!

CŠOD

Tokrat objavljamo težko pričakovani JAVNI RAZPIS programov Šole v naravi in prostorskih zmogljivosti CŠOD za šolsko leto 2006/2007!

Svizove strani

NE PREZRITE tudi Svizovih strani s svežimi informacijami!

CPI

Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje vas v tokratni rubriki .. obvešča o promocijski dejavnosti, s katero je želel spodbuditi zaposlovanje in izobraževanje v tehničnih poklicih.

V našem časopisu si lahko ogledate tudi razpisa za delovni mesti !!!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (Fakulteta za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Fotografija