Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 2. APRIL 2005, ŠTEVILKA 7, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

O zgodovini indijskih nomadskih družin, ki jih je zaneslo k nam, vemo malo. Ponekod so se vpele v okolje bolje, drugje ostajajo povsem na obrobju in so v nenehnih sporih z večinskimi prebivalci. Seveda zanje niso krivi le Romi. Pri ljudeh namreč burijo domišljijo, iz katere izvirajo mnogi predsodki. Zavidamo jim svobodo, brezskrbnost, užitek. A zavist po navadi privede do sovraštva. Za sožitje se moramo, seveda, potruditi vsi vpleteni. V Evropi so se Romi začeli povezovati v drugi polovici prejšnjega stoletja - odtlej namenjajo več pozornosti temu, kako čim bolj složno živeti z večinskimi prebivalci, kako upoštevati tujo kulturo in ohranjati svojo. 8. aprila praznujejo svoj svetovni dan. Z motivi iz življenja Romov smo opremili te Šolske razglede. Povzeli smo jih iz prekrasne knjige etnologinje prof. dr. Pavle Štrukelj Tisočletne podobe nemirnih nomadov (Družina, 2004). To je izčrpno delo, ki bralcu pomaga razumeti sodobne razmere v zvezi z Romi pri nas: njihovo življenje, spremembe in razvoj njihovih družbenih skupnosti ter oživljanje njihove kulture.

Poleg tega smo jim namenili prispevek, v katerem obravnavamo izzive in težave, ki spremljajo izobraževanje te etnične skupine:

CIGANI LETIJO NA DNO?
... Država posebej obravnava šole, ki izobražujejo romske učence. Zanje veljajo ugodnejši normativi in poleg tega dobijo dodatni denar. Posebej se financirajo tudi prehrana, učbeniki, ekskurzije ... Romi, ki se odločijo za pedagoški študij, imajo pravico do štipendije. V sklopu zavoda za šolstvo deluje tudi študijska skupina, ki poučuje te učence ... Toda kljub ukrepom Romi še zmeraj prepogosto izstopijo iz osnovne šole ... >>Kliknite<< in preberite več!

O NAS NA TUJEM
V črnogorskem časopisu Dan je izšel članek o novih osnovnošolskih učbenikih v Črni gori (24. januarja letos). Povod zanj je bilo nestrinjanje nekaterih pedagoških avtoritet, zlasti profesorja Slobodana Radonjića s Filozofske fakultete v Nikšiću, s politiko zavoda za učbenike Črne gore. Slednji je za prvi razred izdal priredbo slovenskega učbenika Okolje in jaz naše založbe Modrijan, piše Dr. Dušan Krnel. >>Klik!<<

GLEDATI S SRCEM
Marija Movrin z Osnovne šole Milke Šobar Nataše Črnomelj
je specialna pedagoginja z 32-letno prakso pri delu s populacijo otrok s posebnimi potrebami. Zadnjih dvanajst let dela kot mobilna specialna pedagoginja na osnovni šoli in v vrtcih. Že nekaj časa se sprašuje, kaj dobrega ali slabega je prinesel tak način dela otrokom, učiteljem in tudi specialnim pedagogom. Ugotavlja, da vsakemu nekaj. >>Kliknite<< in preberite več!

RAZGRAJAŠKA SOČA
Drava, Sava in Soča so sestre. Nekoč so se zmenile, da bodo tekmovale, katera bo prva pritekla v morje. Zvečer sta Sava in Soča zaspali, a Drava se je potuhnila in kmalu začela tiho teči naprej. Ko se je Sava zjutraj prebudila, je opazila, da se Drava že vali proti morju. Zato se je tudi sama spustila v jezen tek. Nazadnje se je zbudila tudi Soča. Ko je videla, da sta jo sestri ukanili, je na nasprotni strani s strašno močjo predrla gorske stene, se srdito zagnala skozi skalne soteske in prva pritekla do morja. Ob tej pravljici in tisti o Zlatorogu, ki pripoveduje o ljubezni, pohlepu in lovski strasti, se bodo dijaki tretjih letnikov tudi to šolsko leto odpravili v Trento, piše Slava Suhač, profesorica športne vzgoje na ljubljanski Gimnaziji Bežigrad. V ŠR preberite, kako bodo na izletu udejanjili medpredmetno povezovanje!

Evropsko leto državljanske kulture

EVROPSKO LETO DRŽAVLJANSKE KULTURE
Izobraževanje za demokratično državljanstvo in človekove pravice je eno temeljnih področij delovanja Sveta Evrope. Zato je odbor ministrov Sveta Evrope leto 2005 tudi uradno poimenoval Evropsko leto državljanske kulture. Namenjeno je učiteljem državljanske vzgoje ter drugih družboslovnih predmetov v osnovni in srednji šoli, strokovnjakom s fakultet in raziskovalnih inštitutov ter študentom, nevladnim organizacijam, ki so aktivne na tem področju, kakor tudi vsem tistim, ki jih širše področje izobraževanja za demokratično državljanstvo še posebno zanima. Več v ŠR!

Razgledovci, pozor!!!

Zveza slovenskih glasbenih šol je 30. marca letos šestim strokovnjakom podelila nagrade in priznanja Frana Gerbiča za življenjsko delo in izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje. Komisijo so prepričali Vid Marcen, Mirko in Renata Rebolj, Karel Leskovec, Dragica Marovič in Valter Petrič.

Svizove strani

Spet je z nami Sviz! Tokrat se glavni tajnik Branimir Štrukelj v uvodniku sprašuje, kdo bo zaščitil učitelje; preberite o novostih pri pogajanjih glede novega plačnega sistema, pokukajte prek državne meje in se seznanite z novicami!

CŠOD

CŠOD objavlja javni razpis programov Šole v naravi in prostorskih zmogljivosti za prihodnje šolsko leto. Pohitite, da ne bo prepozno!

Ne prezrite tudi razpisov za delovna mesta in povabil na seminarje založb DZS in Rokus!

Anže Palka

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE!!!

Anže Palka je nedvomno zelo nadarjen in obetaven glasbenik. Zdaj je podiplomski študent na Akademiji za glasbo, a na rotterdamskem konservatoriju so ga sprejeli v razred znamenitega kitarista flamenka Paca Peñe. Ob tem je prejel tudi več pomembnih nagrad. Pred približno dvema letoma se je začel družiti s Presnetimi vohuni. Nedavno so izdali prvenec s trinajstimi skladbami, ki temeljijo na besedilih ...

Šolski razgledi

Tri zgoščenke namenjamo tistim našim naročnikom, ki bodo pravilno odgovorili na tokratno nagradno vprašanje:

Kakšen je naslov zgoščenke Anžeta Palke, ki jo predstavljamo?

Vaše odgovore pričakujemo do 11. aprila letos. Ne pozabite priložiti nagradnega kupona!

ZA NOVE RAZGLEDOVCE!!!

Tisti, ki še niste naročeni na svoje ŠR, storite to zdaj - lahko tudi po telefonu 01 439 78 55! Med vsemi, ki boste postali naročniki ŠR med 2. in 10. aprilom letos, bomo izžrebali dva in jima podarili zgoščenko Anžeta Palke.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija