Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 3. APRILA 2004, ŠTEVILKA 7, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Že od nekdaj ustvarja. Najprej jo je prevzela keramika in s tenkočutnimi gibi njenih rok so nastajali okrasi, vaze, nakit. Rada opazuje, brska po gozdu, obali, ob rečni strugi. Neverjetno, kaj vse najde ... Najraje ima morje, zanjo neusahljiv vir navdiha. Prav nič nenavadno ni, da zato zadnje čase poustvarja zlasti ribe. Bo s tem priklicala poletje? Morda. To je njen najljubši letni čas.

Tanja Koropec je profesorica in poučuje angleščino na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Tokrat pa deli z nami v Šolskih razgledih tisto, kar počne v prostem času in ji nadvse veliko pomeni.

USODNA ZANKA
Ali lahko študenti "odpuščajo" profesorje, se v prispevku sprašuje Jasna Kontler Salamon.

Udeležila se je zadnje seje senata ljubljanske univerze, na kateri so se na pobudo študentov v razpravi posvetili zelo občutljivemu vprašanju vpliva negativnih študentskih mnenj. To ni bil zgolj načelni pogovor, temveč je šlo za dve resnični zgodbi, ki ju tu spreminja le toliko, da ne navaja imen profesorjev in šol. V prvi zgodbi je študentski svet neke fakultete podal večkratno negativno mnenje k izvolitvi nekega učitelja v višji naziv. Razlog za negativno oceno naj ne bi bil v učiteljevem podajanju snovi, temveč predvsem v njegovi nepravičnosti pri ocenjevanju ... Kliknite in preberite več!

SPREMEMBE V DEVETLETKI
Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je prejelo več pobud in predlogov za spremembe, ki so jih poslali s sedemnajstih šol in so se večinoma nanašali na število ur pouka ter na obremenjenost učencev v šoli in s šolskim delom zunaj nje. Po pogovorih s predstavniki šol in s starši, ki so jih opravili v Mariboru in Ljubljani, so skupaj z zavodom za šolstvo in združenjem ravnateljev osnovnih šol oblikovali nekaj sprememb devetletke ter jih poslali v potrditev strokovnemu svetu za splošno izobraževanje. Minister je glede sprememb poudaril, da bodo organizacijsko nadgradile prenovljeno šolo, ne bodo pa spremenile zamišljenega koncepta in vodile k razšolanju šole. Več v ŠR!

KONKURENCA IZ TUJINE
Omizje o slovenskem učitelju ob vstopu Slovenije v EU je zelo odmevalo med udeleženci kranjskogorskega posveta. Dr. Pavel Zgaga, voditelj omizja, sicer pa dekan ljubljanske pedagoške fakultete, spodbudno ugotavlja, da je slovensko šolstvo večinoma primerljivo z drugimi evropskimi državami in da težave, ki se pojavljajo pri nas, poznajo tudi drugje. Ob vstopu Slovenije v EU se veliko govori tudi o pretoku delovne sile. Se bo zgodil tudi med učitelji? Se ti že bojijo konkurence? Preberite v ŠR!

PREPREČIMO ODVISNOST
Ob svetovnem dnevu zdravja smo se posvetili težavam z odvisnostjo in možnostim, ki jih imamo, da odvisnost preprečimo ter odpravljamo. "Žal je še premalo učiteljev pripravljenih sprejeti odgovornost in žrtvovati dodatni čas, da bi se mladim dovolj približali ter jih skušali vsaj poslušati," je pred dnevi povedala mag. Damjana Podkrajšek, specialistka šolske medicine z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. Z našo sodelavko se je pogovarjala o odvisnosti, njenih različnih oblikah in pasteh. O sodobni nadlogi s čedalje večjimi in globljimi razsežnostmi. Kako se spoprijeti z njo? Bolj bi se morali zavedati, da je vzgoja za življenje, poleg pridobljenega znanja, bistvena, ... Kliknite in preberite!

DRŽAVNI USLUŽBENCI
Vida Svoljšak Rojko je profesorica zgodovine na Srednji trgovski šoli v Ljubljani. Dela že dvajset let, vendar jo skrbi, koliko časa bo še lahko poučevala in ali bo njihova šola sploh obstala. Dijakov imajo vse manj. Očitno so ugotovili, da je poklic prodajalca slab, odločijo se za boljšo prihodnost in se vpišejo drugam. Poleg tega jim je ministrstvo vzelo štiriletni program ekonomski tehnik (EKT), ker se je prejšnje leto vpisalo premalo dijakov. Kliknite in preberite, kaj je napisala sindikatu!

DRAGI RAZGLEDOVCI - NE PREZRITE PRESENEČENJA!!!

Bled

Vas mika, da bi konec tedna preživeli na Bledu, v osrčju Gorenjske? Kaj porečete na bivanje v veličastnem Grand Hotelu Toplice? Kaj morate storiti?

Lahko izbirate:

  • pridobite vsaj še enega novega naročnika ali
  • odgovorite na vprašanje, katera sladka dobrota je značilna za Bled in vam jo, seveda, z veseljem postrežejo tudi v Grand Hotelu Toplice.

Akcija traja do 13. aprila letos, opoldne. Takrat bomo med vsemi naročniki, ki boste pridobili vsaj še enega novega naročnika ali pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, izžrebali srečnega nagrajenca. Obeta se mu nepozaben konec tedna - bivanje za dve osebi v Grand Hotelu Toplice.

Učitelji pozor!

Zavod za šolstvo
Zavod za šolstvo vam predstavlja knjižno zbirko K novi kulturi pouka, v kateri so zbrali ideje, ki so jih učitelji uspešno preskusili v praksi. Med njimi boste našli pristope k poučevanju, preverjanju in ocenjevanju, primere načrtovanja, vprašanj, nalog in dejavnosti ter opisnih kriterijev in opisnikov za posamezna predmetna področja ...

Zavod za šport

Letos se bodo atletska šolska tekmovanja začela aprila, področna in tudi sklepno tekmovanje pa bodo maja. Na Zavodu za šport upajo, da se jih bo udeležilo čim več učencev in dijakov.

V ŠR objavljajo tudi predvideni razpored področnih tekmovanj. Preberite!

CŠODCŠOD in njegovo stalno rubriko že vsi dobro poznate. Tokrat bodite še posebno pozorni. Objavlja namreč JAVNI RAZPIS programov Šole v naravi in prostorskih zmogljivosti CŠOD za šolsko leto 2004/2005

Ne pozabite tudi na razpise za delovna mesta. Morda boste našli prav tisto, ki si ga želite!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer in Podmornica!