Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 5. APRIL 2003, ŠTEVILKA 7, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Boris Primožič je fotograf. Umetnik, ljubitelj narave, ljubitelj otrok. Že dolga leta sodeluje z vrtcem v Medvodah. Poslika, kadar kaj potrebujejo ali želijo, svetuje. Tokrat je šel še korak dlje. V igralnici je postavil fotografski atelje. Za pokušino je vsak otrok fotografiral svojega prijatelja. Petletniki so obiskali tudi njegovo temnico in skupaj odkrivali, kako nastane fotografija, fotogram. Pa so se podali v naravo. Kaj vse ujamejo v fotografski objektiv otroške oči! Rosno pajčevino, žuboreči potok, osamljeno drevo, jutranjo meglico nad poljem, prebujajočo se pomlad, v rumene cvetove ujeto sonce ... Ustvarili so koledar in prav te dni smo spet odtrgali list. Že nas pozdravljajo brsteče bukve ...

PROSTOVOLJSTVO
Mag. Silva Kastelic iz Srednje zdravstvene šole v Ljubljani se je v uvodniku posvetila prostovoljcem. Dijaki, ki se odločijo nesebično pomagati drugim, se spoprijemajo s stisko, trpljenjem in revščino in si ob tem razvijajo občutek za solidarnost. Obenem pa z neplačanim delom odkrivajo svoje mesto v družbi, svoje sposobnosti in svojo vrednost. Kajti spoznavanje, da si nekomu koristen in potreben, je osrečujoče in pripomore k večjemu samospoštovanju. To pa je nujno, da moremo spoštovati druge.

KONSTRUKTIVIZEM
Tokrat vam, drage bralke in bralci, predstavljamo obstoječe poglede, dileme in ugotovitve o konstruktivizmu, ki so jih obravnavali na znanstvenem simpoziju 20. in 21. marca v Čatežu. Prikazali so primere dobre prakse in ugotavljali, koliko ga je v šoli in izobraževanju učiteljev. Bolj ga upoštevamo, zahtevnejše postaja učiteljevo delo, ta pa postaja negotov. Na drugi strani imajo učenci pogosto predsodke do aktivnega učenja, saj terja temeljito znanje, ki ga ne le sprejemajo, marveč tudi uporabljajo. Vas zanima več? Preberite v Šolskih razgledih!

POGOVOR Z MINISTROM
V šolstvu se odvija veliko: pred nami je frontalna vpeljava devetletke, prenavljajo se glasbene šole, pretresajo pedagoški prijemi v gimnazijah. Oblikujejo se novi programi v poklicnem izobraževanju, zakonska ureditev manjšinskega šolstva se vse bolj uveljavlja v praksi, prav tako tudi Romom namenjamo čedalje več pozornosti. Veliko novosti je pri športni vzgoji, da o vrhunskem športu in športu za vse niti ne govorimo. Tu je še univerza in njena finančna avtonomija - dolg iz preteklosti, v katerega bo treba zagristi. Tem, o katerih bi se lahko pogovarjali je še veliko ... Kliknite!

Druga slika

DRŽATI GLAVO V PESKU?
Dr. Dušana Findeisen ob trenutnih družbenih dogajanjih globoko razmišlja o vojni, zlu, o stališčih, ki jih imamo ali pa tudi ne, o spoštovanju... Ne ostaja ravnodušna do misli Richarda Senette, ki govori o nespoštovanju politikov. Ti so iz ljudi ustvarili nevidna bitja, katerih mnenje, čustva, stiske so postali povsem nepomembni, povsem oddaljeni. ...Danes se vedemo, kot da mnenja ne bi smeli imeti. In ravno danes bi stališča morali imeti, saj je na preizkušnji človeštvo in človečnost. Preberite!

PREDŠOLSKA VZGOJA
Po treh letih vpeljevanja kurikuluma v vrtec Polzela Jožica Rosenstein trdi, da je pognal globoke korenine v praksi in prinesel otrokom in staršem veliko dobrega. Povzročil je , da so se morale spremeniti tudi vzgojiteljice - spremeniti smo morale navade, prepričanja, vrednote. Presegle smo individualnost, uveljavile medsebojno sodelovanje, pomoč, komunikacijo in ustvarile razmere, v katerih imajo po zastopanih načelih vsi otroci možnost igrati se, se učiti, raziskovati, razmišljati, iskati svoje rešitve. Kaj o omenjenih spremembah menijo starši, lahko preberete v pismu Natalije Pilko, ki ima sina v tem vrtcu. Kliknite!

EROTIKA
Prav ste prebrali. Dr. Božidar Veljković govori odkrito in brez predsodkov o erotiki in ljubezni v spolnosti. Če ni nič spornega v tem, pravi, da človek obstaja kot ženska ali moški, je še manj spornega v fatalni, magnetni sili privlačnosti med njima. O tem so v veliki predavalnici Poslovno-komercialne šole Celje spregovorili z dijaki. Njihov gost je bil samosvoj slovenski pripovednik Mare Cestnik. Zanimivo!

AKCIJA pridobivanja novih naročnikov!

Twin

Med vsemi, ki se boste naročili na Šolske razglede do konca aprila letos, bomo izžrebali razgledovca, ki bo prejel zelo uporabno in mikavno nagrado: darilni bon v vrednosti 50.000 tolarjev. Poklanja ga TA TWin. Vnovčili ga boste lahko do konca leta 2003 za katero koli njihovo potovanje ali izlet.

Za to privlačno nagrado se lahko potegujete tudi vsi, ki ste že naši zvesti naročniki - le do konca letošnjega aprila morate pridobiti vsaj še enega novega razgledovca.

To pa še ni vse! Vas mikata London ali Pariz (Strasbourg in Loara)? TA TWin, ki jo slovenske šole že dobro poznajo, načrtuje za majske praznike kar nekaj odhodov v ti prekrasni prestolnici. Vsi naročniki Šolskih razgledov (fizične osebe in ne pravne!) imate pri teh TWinovih prvomajskih potovanjih popust v vrednosti 10.000 tolarjev (prijavi obvezno priložite fotokopijo o plačani naročnini za zadnje obdobje).

Pozor!!!

Prelistajte Šolske razglede in si oglejte razpise za prosta delovna mesta!

Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport objavlja razpis študijskih pomoči za subvencioniranje šolnine za izredni študij v študijskem letu 2002/2003. Poglejte v ŠR!

Če želite s pomočjo domačih govorcev izboljšati pouk tujih jezikov, ne smete prezreti razpisa Ministrstva za šolstvo znanost in šport za dodelitev asistentov. Več v ŠR!

Center šolskih in obšolskih dejavnosti

Center šolskih in obšolskih dejavnosti objavlja razpis programov Šole v naravi in prostorskih zmogljivosti CŠOD za šolsko leto 2003/04.

V tej številki je tudi posebna dvostranska priloga založbe Modrijan!

Modrijan

Kaj pa so nam strokovnjaki iz Mič stylinga pripravili tokrat? Aljoša Ferrari, vodja salona na Poljanski cesti v Ljubljani, vam svetuje, kaj je to pomlad moderno, da boste res s stilom zakorakale vanjo.

Voda vas je res navdihnila! Nekateri nam niste poslali le odgovorov, ampak ste celo pesnili! Knjiga Čar vode, avtorice Dušice Kunaver, sicer profesorice angleščine in ruščine, predane ohranjevalke ljudskega izročila, bo tokrat razveselila Natašo Kastelic, Mojco Zemljič, Ido Filipič, Vesno D. Hočevar in Roberta Šupeta.

Že imate Šolske razglede? Samo en klic vas loči od njih. Pokličite in se naročite:

(01) 439-78-55

 

Šolski razgledi