Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 6. APRIL 2002, ŠTEVILKA 7, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

SI LAHKO ZAMISLITE STAVKO UNIVERZE?
V svojem rednem "komentatorskem kotičku" na drugi strani Šolskih razgledov si je Jasna Kontler Salamon sposodila sklepni del plačanega oglasa sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, objavljenega 28. marca, in ga "priredila" za visokošolsko področje. Pokazala je, kakšna bi bila utemeljitev morebitne visokošolske stavke. Te še nihče ne napoveduje. Stanje v visokem šolstvu pa nikakor ni na zavidljivi ravni. Prej nasprotno. Preverite v časniku.

K ZDRAVNIKU NE LE Z VROČINO
Z asis. mag. Mojco Juričič, dr. med, z Inštituta za higieno na Medicinski fakulteti Ljubljana, smo se pred svetovnim dnevom zdravja pogovarjali o nalogah šolske medicine, težavah, s katerimi se spoprijemajo šolski zdravniki, zdravstvenem stanju mladine ... Kakšne težave najpogosteje odkrivajo šolski zdravniki na sistematskih pregledih? In še veliko več. Kliknite! Ali bolje - pogovor preberite v Šolskih razgledih.

PODJETJA - IZOBRAŽEVANJE
Gospodarska zbornica se zavzema za prožnost pri izobraževanju, pravi naš sogovornik Janez Dekleva, vodja službe za izobraževanje pri GZS. Pravi, da je tudi zbornica prvih pet let minulega desetletja porabila za reorganizacijo. Ni se ognila odpuščanju zaposlenih, ukinjena je bila služba za izobraževanje. Takratni zborničarji so menili, da izobraževanje pač ni strateška naloga zbornice ... Preberite v našem časniku.

ROMI MED NAMI
Zaradi jezikovnega primanjkljaja so romske otroke v preteklosti pogosto dali kar v šole s prilagojenim programom, pravi mag. Mladen Tancer, profesor s Pedagoške fakultete v Mariboru, eden najboljših poznavalcev problematike izobraževanja Romov pri nas. Zdaj je že marsikaj drugače, boljše. Prepričajte se - za vas smo obiskali Osnovno šolo Leskovec pri Krškem, kamor je vpisanih 71 romskih otrok ...

STANDARD EVROPSKIH UČITELJEV
Tatjana Plevnik v svojem prispevku predstavlja, kako se v posameznih evropskih državah učitelji izobražujejo in usposabljajo ter kakšen je njihov gmotni položaj glede na povprečni življenjski standard države. Vas zanima primerjava med najnižjo in najvišjo plačo predmetnih osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev v odstotku od družbenega bruto proizvoda na prebivalca? Preberite, s kom se lahko primerjajo slovenski učitelji!

IZ PRAKSE
Na strani Iz prakse so zbrani zanimivi prispevki, v katerih so svoje pedagoške izkušnje predstavili vaši kolegi. Tanja Wabra in Alenka Klinc sta v prispevku Ko zdravila teknejo spregovorili o taborih bolnišnične šole in tem, kako ob sprostitvi in razvedrilu do boljšega zdravja; Alenka Cizel z Osnovne šole Artiče pripoveduje, kako so letošnje olimpijske igre obeležile tudi učenje angleščine na njihovi šoli (naredili so zanimivo razstavo olimpijskih športov); Simon Kravanja, predmetni učitelj matematike, in Nataša Žemva, profesorica angleškega in španskega jezika, sta pod drobnogled vzela skrbi in strahove učencev - z vprašalnikom o počutju pri pouku sta ugotovila, česa je učence pri matematiki najbolj strah, kako se počutijo pred testom iz matematike, katerih predmetov se najbolj bojijo ...

MEDNARODNA RAZISKAVA OECD O ZNANJU UČENCEV (PISA)
Boris Lipužič je v prispevku Pred mednarodnim ogledalom predstavil raziskavo PISA, s katero so strokovnjaki ugotavljali, kako so mladi ljudje, ki se približujejo koncu obveznega šolanja, pripravljeni na izzive sodobne družbe znanja. Ocenjevanje se je osredotočilo na sposobnost učencev pri uporabi znanja in spretnosti, ko se spoprijemajo s problemi resničnega življenja. Projekt je zajel v vzorec več kot četrt milijona učencev (od 17 milijonov) petnajstletnikov v šolah triintridesetih sodelujočih držav. Več preberite v Šolskih razgledih.

RAZPIS CŠOD
CŠOD - Center za šolske in obšolske dejavnosti objavlja javni razpis za šolo v naravi za šolsko leto 2002/2003. Preberite, izberite in se čim prej prijavite! Več v našem časniku.

RAZPISI ZA PROSTA DELOVNA MESTA
Prav tako lahko v časniku najdete številne razpise šol za prosta delovna mesta! Kako že gre misel ... če imate cilj, najdete tudi pot.

Druga slika

Šolski razgledi

ŠE NIMATE SVOJIH ŠOLSKIH RAZGLEDOV?

Naročite jih zdaj!

Nekomu med vami, ki se boste na Šolske razglede naročili v prihodnjih dneh (od 6. do 16. aprila) bomo skupaj z agencijo TWin omogočili brezplačni prvomajski izlet v Pariz!

Twin

Prav vsi naši zvesti naročniki (posamezniki) pa lahko uveljavite pri turistični agenciji TWin

10-odstotni popust

za vse izlete in potovanja (s fotokopijo položnice o poravnani naročnini).