Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVIII, 17. MAREC 2007, ŠTEVILKA 6, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

»Obstaja več svetov. Skušal vam bom približati svoje – svet ljubezni, erotike, odkrivanja duše.« Tako nas popelje v preplet svojih pesmi in fotografij Branko Baćović, ki je že pred leti prišel iz Srbije v Slovenijo. Zdaj tukaj živi in umetniško ustvarja, predvsem se ukvarja z grafičnim oblikovanjem. Erotic Transformation je naslovil svojo štirijezično knjigo (pravkar jo je izdala založba Goga), v kateri so fotografije kulisa, pesmi zakulisje. Osvetlitev, ambient, scenografija … vpeljujejo opazovalca fotografij v skrivnost rahločutne erotične zgodbe, polne razburljivih vijuganj. Pesmi so v slovenščini, srbščini, angleščini in nizozemščini. Fotografije pa, vsaj simbolno, v vseh »jezikih« enake. Kot ljubezen. Erotika. Prihajajoča pomlad …

KJE JE IN KAM PLOVE

»Mnogo strokovnih delavcev, tudi ravnateljev, me je že spraševalo, ali je (bo) šolska inšpekcija ukinjena. Mnogi so menili, da je že združena z drugimi slovenskimi inšpekcijami v sklopu ministrstva za upravo. Spet drugi trdijo, da se pojavlja v vrtcih in šolah zgolj po ministrovi direktivi. Tudi o zaslužkarstvu je bilo govora. Pa se doslej nisem oglašal, ker bi mi kdo lahko očital, da sem zaradi dolgoletnega vodenja te institucije preveč pristranski. Zdaj menim, da je preteklo že toliko časa, da lahko tudi sam objektivneje ocenjujem.« V novih Šolskih razgledih si lahko preberete - na katere težave opozarja mag. Alojz Širec.

VAJE V SLOGU

Morda se bo še kdo zamislil, kako ga lomimo v vsakdanjem sporazumevanju. Marjan Topolnik - Anečka je nekatere pogoste napake prav hudomušno obarval in jih podkrepil s svojimi izkušnjami. Ravnatelj ga je grajal, namesto da bi ga pohvalil, brhka učiteljica ga je obtožila spolnega nadlegovanja oziroma perverznosti, s telovadci je prišel v rahel spor, zaradi vina in slovenščine seveda, je bil obdolžen, da je pijanec … O tem, kako »nerodna« raba slovenščine lahko pripelje do velikih nesporazumov – kolo na varnem v katrci, prišel sem vate, rekord teče, vrag s kompetencami … –>>s klikom! <<

ZNAMENITI UČENCI V RAZREDU

Koga smo posadili v šolske klopi? Janeza Vajkarda Valvasorja, Charlesa Darwina, Janeza Drnovška, Margaret Thatcher, Davida Beckhama, Jolando Čeplak, Isaaca Newtona, Jurija Vego, Agatho Christie, Svetlano Makarovič, Williama Shakespeara, Franceta Prešerna …, če jih naštejem samo nekaj. Hm, razred samih nadarjenih, bi si mislil. Toda ne! Vsak od njih je nekaj posebnega, in to se kaže tudi med poukom: Valvasor gleda skozi okno in riše pokrajino, Shakespeare ves čas nekaj piše, Vega računa decimalke števila pi (π), problematični Lennon ugovarja, Drnovšek se zavzema za revne … Prav v tem pa se skriva privlačna zamisel voditeljice projekta Andreje Vidmar, profesorice Alenke Januš in njenih dijakov – s predstavo v London, kjer so poželi buren aplavz… Več v Šolskih razgledih.

KDO JE PRAVIČEN UČITELJ

Pravičnosti v izobraževanju je bilo in je še zmeraj namenjeno premalo pozornosti strokovne in širše javnosti. Premalo zlasti zato, ker je to ena temeljnih človekovih vrlin in vrlin družbenih institucij. Pogosto o njej govorimo v povezavi z učitelji – naj gre za ocenjevanje, obravnavanje učencev v razredu, kaznovanje … Te teme se strokovnjaki lotevajo zmeraj znova. V pogovoru z dr. Zdenkom Kodeljo smo skušali osvetliti, kaj je značilno za pravičnega učitelja, kaj je pravična plača, pravično ocenjevanje, pravično obravnavanje otrok v razredu …>>klik!<<

ŽIVIMO V BANANA REPUBLIKI?

Pred kratkim je bil naš Toni Gašperič začuden in pripoveduje … »Blejal sem v televizijski ekran in nisem mogel verjeti. Druščina v studiu se je obtoževala, kdo je kriv, da je na predčasno svobodo izpuščeni zapornik ugrabil in posilil mlado dekle. Poglavitni izgovor, da je do izpustitve prišlo, se je glasil, da se je zapornik lepo vedel in da so mu na stežaj odprli vrata v svobodo … Kje ti dobro plačani državni uradniki živijo? V katerem času živijo? So prišli v ljubljanski teve studio naravnost iz kakšne banana republike, kjer si plemena še dandanašnji v džungli z bobni sporočajo o premikih divjih živali? Težko je namreč verjeti, da inštitucije, ki zapirajo in izpuščajo ljudi iz zaporov, niso medsebojno povezane … » Več o tem si lahko preberete v svežih Šolskih razgledih!

ČESTITAMO!

Našim petim izžrebancem (M. A., Maribor, B. S., Ljubljana, N. L. Branik, E. K., Sveti Jurij ob Ščavnici in N. B., Šentjernej) skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo namenjamo knjižne nagrade. Čestitamo! Vsem, nagrajencem in drugim, pa želimo, da bi pomladni dnevi v vas prebudili ravnovesje s seboj, drugimi, z naravo …

NE PREZRITE!

Svizove strani

Sviz je spet z vami. V prilogi je ponovno poskrbel, da boste na tekočem s sindikalnim dogajanjem.

Na svežih straneh Šolskih razgledov si lahko tudi preberete, kaj meni generalna direktorica Direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Mojca Škrinjar k zapisu o splošnem učnem uspehu mag. Alojza Širca iz prejšnje številke.

CŠOD

Starši! Med počitnicami, ko ste še v službi, Center šolskih in obšolskih dejavnosti pripravlja počitniške tedne za vse vaše nadobudneže, ki si želijo spoznavati naravo, plezati, kolesariti, plavati, se voziti s čolni, iskati skriti zaklad, odkrivati neznane kotičke, peti, plesati, se učiti tujega jezika, jahati, risati, oblikovati, tekmovati, se zabavati ob tabornem ognju in preživeti teden v družbi svojih vrstnikov. Več v Šolskih razgledih in na spletni strani www.csod.si

RokusUčitelji slovenščine in razrednega pouka! Ste v zagati, kako izbrati besedila, ki bodo učencem hkrati zanimiva in v skladu s pedagoškimi cilji? Založba Rokus Klett za vas pripravlja simpozij S kakšnimi besedili do znanja.

V naši tokratni številki boste lahko našli kar nekaj RAZPISOV za prosta delovna mesta.

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE!

Dragi razgledovci! Naša nagradna akcija je tokrat pomladnih barv. Prebujajoča. Ljubeča. Erotična. Veselimo se vašega odziva. Preberite si v Šolskih razgledih, kaj smo namenili trem srečnežem … Drobec radovednosti vam razkrivamo s pesmijo:

SEDEMNAJSTI DAN

Malo pozneje si me gledala
z razprtimi očmi …
ko ti je resnica kapljala po obrazu.
Da,
ona lahko zaboli …
lahko ti vzame sapo …
lahko ti tornado zapleše v trebuhu!
Zaradi nje lahko stokaš …
lahko kričiš …
kličeš na pomoč …
Da.
Lahko te zadene …
nizko in globoko!
Lahko naletava kot slaba vest …
ritmično … v taktu …
Če jo sprejmeš z odprtimi rokami …
teče gladko … polzi …
Sicer lahko peče.
Najmočnejša je, ko je gola,
ko plapola.
Takrat je vznemirjena …
čaka, da prideš …
da prodreš vanjo
in jo preobraziš v nekaj božanskega …
Nekaj globljega.
Nekaj močnejšega.
Kar te odpira.

Brezgrešno.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!

Fotografija