Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 18. MAREC 2006, ŠTEVILKA 6, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Kličemo pomlad so naslovili svojo prireditev učitelji, učenci in starši Osnovne šole Koseze Ljubljana. Naša šola sred' Kosez, ena hiša, sto čudes ... nekako tako radi povedo o svoji šoli. Eno od čudes bo že čez tri dni, torej 21. marca zvečer, ko v šolski jedilnici pripravljajo koncertni večer. Ob 40-članskem otroškem zboru in treh skupinah šolskega Orffovega ansambla bodo nastopili Tina Čelič, Juhubanda, Magnifico, Anja Bukovec, Rožmarinke in skupina Pepel in kri. Zanimiva pa bo predvsem dražba slik akademskega slikarja Janeza Kovačiča, arhitektke in slikarke Marjete Lazar, slikarjev Iztoka Schwaba in Petra Lazarevića, profesorja likovne pedagogike Miroslava Erjavca in učencev koseške šole.

Ves izkupiček koncerta z dražbo se bo stekel v šolski sklad - za boljše gmotne razmere šole, da bodo učenci in učitelji še ustvarjalnejši, bolj zadovoljni in uspešni, predvsem pa tudi za socialno šibkejše in nadarjene učence.

S slikami s koseške dražbe smo opremili tudi tokratne Šolske razglede.

POLOŽAJ ŽENSK - STARE DILEME, NOVI ODGOVORI
Prav nič presenetljivega ni bilo v podatkih, da so ženske v evropskih političnih organih kljub vsem spodbudam dosegle komaj kaj več kot četrtinski delež, v novih članicah pa je sicer v minulem poldrugem desetletju delež političark tudi narasel za nekaj odstotkov, a kljub temu v skupnem povprečju komaj malo presegel 15 odstotkov. Pri tem je Slovenija edina nova članica EU, v kateri se je delež ženske zastopanosti v aktivni politiki po letu 1990 celo nekoliko zmanjšal, piše tokrat naša sodelavka Jasna Kontler - Salamon ... V bruseljskih razpravah na to temo so poudarjali, da so eden od poglavitnih razlogov za preskromno udeležbo žensk v politiki "velike pomanjkljivosti obstoječih izobraževalnih sistemov" ... Več v ŠR!

NIVOJSKI POUK - MITI O ENAKIH MOŽNOSTIH
Vedno znova se izkaže, da bi učenci na prvi ravni lahko česa naučili odličnjake v tretji skupini, poudarja Petra Škrlovnik z Osnovne šole Šmartno pri Slovenj Gradcu. Zgodi se, da je kdo od teh tako poln samega sebe, da doživlja kot sprejemljive samo sošolce iz svoje skupine. Po drugi strani pa učenci v prvi skupini v glavnem spravljivo pristajajo na to, da - če se le da - prostovoljno ostajajo v tej (lažji) skupini. Ali dosežki učencev na tretji ravni odtehtajo pomanjkljivosti ali celo nazadovanje učencev na prvi? >>Kliknite<< in preberite več!

POUK KNJIŽEVNOSTI - ZAKLADNICA POSEBNEŽEV
Sprehod po svetovni in slovenski književnosti pri pouku slovenščine nam ponudi vrsto zgledov za prepoznavanje nestrpnosti, meni Ivan Sužnik z Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica. Leposlovje je v resnici pravo bogastvo posebnežev, konfliktov zaradi nestrpnosti, drugačnosti, hkrati je tudi prostor izjemno pozitivnih človeških odnosov. Če se ob njih ustavimo, jih raziščemo in se z dijaki pogovorimo, lahko prihodnje mlade izobražence dobro opremimo za življenje. To pa je prvi korak, da postane šola to, kar si želimo - šola za življenje. >>Klik!!!<<

POGOVOR ZA ODROM
Bliža se 27. marec - svetovni dan gledališča. Tedaj obeležujemo umetnost, ki posameznikom in družbi nastavlja zrcalo. Ob tej priložnosti smo se pogovorili z Meto Hočevar in njeno hčero Jero Ivanc, ki sta se zapisali tej starodavni umetnosti. Prostor namenjamo tudi predstavi študentov Ekonomsko-poslovne fakultete Maribor Strici so mi povedali, s katero so se 10. marca letos s svojima profesorjema dr. Matjažem Iršičem in dr. Mejro Festić predstavili Veliki Polani. Režisersko taktirko je imela v rokah Tatjana Radonjič - Kranjec, sicer nekdanja profesorica slovenščine in tudi nečakinja našega priznanega pisatelja. Več v ŠR!

RAZLIČNOST V RAZREDU
Prišel je v njihov razred. Drobcen, nekoliko drugačen od drugih prvošolcev. Prve tedne je bilo težko. Ja, ne, ne vem, nimam, mama, ata - to je bil skoraj ves besedni zaklad, ki ga je prinesel s sabo, piše Lilijana Merčnik z Osnovne šole Apače. Kako bo sledil pouku, kako bo razumel navodila, kako naj se sama pogovarja z njim, katero drugo znanje je prinesel v prvi razred, kakšne so njegove izkušnje, navade ... Porajalo se ji je še mnogo vprašanj. >>Kliknite!<<

Razgledovci, pozor!

Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) objavlja informacijo o razpisu Evropske komisije za prijavo udeležbe na študijskih obiskih ARION. Rok za oddajo prijavnic je 7. april 2006.

Ne prezrite tudi RAZPISOV za delovna mesta!

Objavljamo še obvestilo o seminarjih Sveta Evrope. Več informacij dobite na spletnih straneh http://www.zrss.si/ in http://www.coe.int/Training.

Tehniška založba Slovenije pa vas obvešča, da 1. aprila letos prireja seminar za učitelje naravoslovja, naravoslovja in tehnike ter tehnike in tehnologije!

Tehniška založba Slovenije

PRILOŽNOST SAMO ZA RAZGLEDOVCE!!!

Olimpijske igre

Šolski razgledi

Knjiga Tehniške založbe Slovenije OLIMPIJSKE IGRE - popolni vodnik po največjem športnem prazniku na svetu nas seznanja s poletnimi športnimi disciplinami. Za vas, dragi naši naročniki, pa imamo tokrat posebno presenečenje!

Kje bodo prihodnje poletne olimpijske igre in kje zimske?

Trem izžrebanim razgledovcem, ki boste pravilno odgovorili na vprašanje, bomo poslali za nagrado omenjene knjige, ki jih za vas poklanja Tehniška založba Slovenije.

Pravilne odgovore pričakujemo do 27. marca letos.

Marčevska priložnost SAMO ZA RAZGLEDOVCE!!!

Naši izžrebanci Barbara Lavrič Ravbar, Danica Gobec in Robert Šupe so si s sodelovanjem v naši akciji Priložnost za razgledovce prislužili Mihove šopke. ČESTITAMO!!!

V cvetličarni Mihe Oblaka, na Poljanski cesti 13 v Ljubljani, si boste lahko tudi drugi posamezniki, ki ste naročeni na Šolske razglede, do konca marca letos kupili šopek z 10-odstotnim popustom. Kako boste dokazali, da ste razgledovci?

S seboj imejte svoj izvod Šolskih razgledov št. 6 (18. marec 2006).

Bodite v cvetju.

Ugodnosti za razgledovce!!!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija