Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 19. MAREC 2005, ŠTEVILKA 6, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Z roko v roki, od srca do srca skozi umetnost do varnejše prihodnosti. Tako je razstavo svojih likovnih del poimenovala mlada umetnica Tamara Rifelj. Ko ustvarja, pripoveduje o sebi. Tedaj najde zatočišče, ki jo navda z novo močjo, s katero se lahko spoprime z zmeraj novimi zagatami življenja. V sklopu različnih društev uči ustvarjati tudi otroke, ki tako spoznavajo, kako poiskati mir in stik s samim seboj. Umetnine predstavlja tudi vam v tokratnih Šolskih razgledih. Nedavno jih je gostil Likovni salon Kočevje, še do konca marca pa bodo krasile Dom starejših občanov in vnesle vanj vedrino, barve in sij pomladanske svetlobe.

TRN V PETI ALI PRAVICA?
Glede na koalicijsko pogodbo zdajšnje politične oblasti se nivojskemu pouku obetajo spremembe. V njej je zapisano, da bodo odpravili zunanjo diferenciacijo (homogeno razvrščanje) in namesto tega razvijali notranjo fleksibilno diferenciacijo. Je to boljša rešitev od zdajšnje? V ŠR objavljamo, kaj o nivojskemu pouku menijo učitelji in drugi šolski strokovnjaki ter šolski minister dr. Milan Zver! >>Kliknite<< in takoj lahko preberete, kaj so nam povedali učitelji!

NASILJE - RAZLIČNI POGLEDI
Oddaja Trenja z naslovom Temne strani slovenskih šol in z vprašanjem Ali imajo danes učitelji še avtoriteto (POP TV, 3. marca letos) je obravnavala nasilje v šoli. Dodobra je razburkala javnost. Tudi polemike na spletni strani 24ur.com so se vrstile v stilu oddaje pro in contra. Tudi v naše uredništvo ste poslali veliko mnenj k omenjeni oddaji in sploh vaših pogledov na obravnavano tematiko. Na dogodke so se odzvali Zdenka Kodrič, Lidija Ljubec, Tadeja Klinar, Vlado Kovačič, Borut Stražar, Jelka Bajželj in kolektiv Osnovne šole Frana Kranjca Celje. Marjan Topolnik je o sodobni vzgoji spesnil celo sonet. Več v ŠR!

RAZVEJENE POKLICNE POTI
Na tujem in pri nas so zelo redki univerzitetni profesorji, ki izobražujejo prihodnje učitelji in ob tem poučujejo tudi na osnovni ali srednji šoli. Seveda se pojavlja vprašanje, koliko sta ti dejavnosti sploh združljivi. Mnenja o tem so različna. Prav tako tudi rešitve, ki jih poznajo po državah. >>Klik!<<

VZGOJITELJI Z OBIČAJNIMI POTREBAMI
Tudi vzgojitelji imajo tako kot osnovne in srednje šole nov kurikulum za svoje področje dela - pripravljala ga je ekspertna skupina na zavodu za šolstvo. V njej so poudarjeni ciljno načrtovanje, evalvacija in predvsem dejavna vloga vzgojitelja. Vse lepo in prav - pravilniki morajo biti. A Barbko Klenovšek moti, kako so novosti predstavljene. >>Klik!<<

 

Pozor!!!

Dobro prebrskajte ŠR! Tokrat objavljamo veliko razpisov za delovna mesta. Morda boste našli prav to, kar iščete! Preberite tudi rubriko CŠOD, v kateri boste zvedeli več o razpisu za programe šole v naravi, ki ga bodo objavili v prihodnji številki našega časnika.

Ne prezrite!!!

Gospodarska zbornica Slovenije in MIB vas vabita na predstavitev poklicev za osnovnošolce. Olajšajte mladim odločitev, ki tako pomembno vpliva na njihovo prihodnost!

Študentska založba

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE!!!

Šolski razgledi

2. aprila letos bomo praznovali 200-letnico rojstva Hansa Christiana Andersena, kot vsako leto je ta dan tudi mednarodni dan knjige za otroke. Vsi poznamo njegove pravljice, ki so malce otožne, zasanjane, a vendar vsaka od njih nosi globoko sporočilo. Kdo je pravzaprav bil ta mož, ki že 150 let pomaga ljudem razumeti njihove življenjske zgodbe s pomočjo pravljic? >>Klik!<<in preberite prispevek Mojce Prebil Podpečan Ognjemet v Odenseju, ki vam bo približal slovitega pravljičarja.

Pravljicam tokrat namenjamo še posebno veliko pozornosti. Z njimi smo obarvali tudi tokratno NAGRADNO AKCIJO za razgledovce!!!

Ste vedeli, da je Hans Christian Andersen napisal osem pesniških zbirk (skupaj več kot 100 pesmi), šest romanov, 212 pravljic, 50 iger, 23 potopisov ...?

Naštejte vsaj tri njegove pravljice - vaše najljubše ali tiste, ki so se najbolj prikupile vašim otrokom.

Vaše odgovore pričakujemo do 29. marca letos (pošljite jih na uredništvo Šolskih razgledov, Poljanski nasip 28, Ljubljana). Ne pozabite priložiti nagradnega kupona.

Izžrebali bomo tri sodelujoče in vas razveselili z Andersenovimi avtobiografijami, ki nam jih za vas podarja Študentska založba.

Fotografija