Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 20. MARCA 2004, ŠTEVILKA 6, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Mehka preproga nad nami. Puhasti, mehki, gosti. Redki, tenki, komaj opazni. Oblaki igrivosti. Prostosti. Res, včasih tudi tesnobe. Brezmejni. Navdihujejo nas, celo odnašajo. Včasih razveseljujejo, a tudi jezijo. Zazrite se v nebo in videli jih boste. Tudi Šolske razglede so prekrili in jih tako polepšali. Iz knjižice Cankarjeve založbe Oblaki in vreme. Pred svetovnim dnem meteorologov. Obarvali so tudi presenečenje, ki smo ga pripravili za vas. Prelistajte časnik, vremenski vpliv bo spodbuden!

VISOKO ŠOLSTVO
Naša stalna sodelavka Jasna Kontler Salamon se je nedavno mudila na Finskem, ki pri petih milijonih prebivalcev premore kar 20 univerz in še veliko neuniverzitetnih visokošolskih institucij - predvsem politehnik. Ob tem visokošolskem razkošju, ki je gotovo precej prispevalo k finskemu razvojnemu čudežu, jo je najbolj presenetil podatek, da finski študenti za svoj študij - seveda v javnih ustanovah - ne plačujejo šolnin ...

Kakšne visokošolske spremembe lahko pričakujemo pri nas? Kako bo prenova preoblikovala študij, kakšna vprašanja in pomisleke poraja ...? To je le nekaj vprašanj, o katerih smo se pogovorili z dr. Lučko Lorber, državno sekretarko za višje in visoko šolstvo na ministrstvu za šolstvo. O prizadevanjih naših univerz, o pogledih in pričakovanjih pa smo pobarali vse tri rektorje - dr. Jožeta Mencingerja, dr. Lucijo Čok in dr. Ivana Rozmana. Preberite več!

AVSTRALIJA
... Po celodnevni hoji sem se utrujen in nekoliko premražen vrnil v mladinski hotel v Katoombi, ki je največji kraj na planoti v Modrih gorah, opisuje Simon Kravanja. Tam je spoznal Laurija - učitelja tehnike na srednji šoli v dve uri vožnje oddaljenemu Sydneyju. Povabil ga je na obisk v svojo šolo. Brez formalnih zapletov se je znašel poleg njega v učilnici za tehniko. Na mizah ob stenah učilnice je stalo približno dvajset računalnikov. Marist College North Shore je fantovska srednja šola. V razred je tiho vstopilo trideset petnajstletnikov v uniformah ... Kliknite!

POMAGA LAHKO TUDI RAZREDNIK
Vesna Hudej že dvajset let poučuje na Osnovni šoli Antona Aškerca Velenje. V svoji praksi je opazila, da veliko otrok odrašča v enostarševskih družinah. Vzroki za to so različni, nekdaj so bili to predvsem smrt, migracije in zunajzakonska spočetja, zdaj so to razveze in nasploh spremenjen odnos do zakonske zveze in družine ... Prelistajte Šolske razglede in se seznanite z izkušnjami učiteljice in nasveti, ki jih deli z vami!

ŠOLSKO OKOLJE - TARČA NESTRPNOSTI
Znašli so se v tranzicijskem obdobju, ki ga dodatno določa proces globalizacije. Mnogi menijo, da je nastalo ozračje vrednotnega vakuuma (čas, v katerem ima vse opravičilo in je vse mogoče), odsotnosti jasnih in za vse enakih demokratičnih pravil igre. Zato je treba pri vzgoji še bolj kot doslej upoštevati značilnosti in vpliv šolskega okolja na oblikovanje podobe mladih.

Šole oziroma vodstva šol so pri preprečevanju nestrpnosti, ksenofobije in sovraštva do drugačnih brez tvornega sodelovanja z organi lokalne oblasti nemočne. Kako o značilnostih sodobnega sveta razmišlja profesor dr. Božidar Veljković? Prelistajte ŠR.

OBRAZCI - UČITELJEV VSAKDAN
Verjetno vas je veliko, ki menite, da ste ob vseh obveznostih preveč obremenjeni še z izpolnjevanjem najrazličnejših dokumentov, obrazcev itd. Morda se sprašujete ali ste uradniki ali učitelji. O tej temi se je na forumu razvnela zelo zanimiva razprava. Povzeli smo jo tudi v Šolskih razgledih. Seveda pa nas vse zanima tudi, kaj menite vi. Obiščite forum!

NAROČNIKI pozor!!!

Ikarjev sinZa vas nimamo le presenečenj in ugodnosti, pripravili smo vam tudi IZZIV! Med vsemi, ki boste med razgledovce pritegnili vsaj še tri nove, bomo izžrebali nekoga ... in ta bo prejel prelepo knjižno darilo - Srečko Kosovel IKARJEV SEN (dokumenti, rokopisi, pričevanja).

Oblaki in vreme

To pa še ni vse! Za stare in nove naročnike, ki se bodo naročili do 29. marca letos, smo pripravili tudi NAGRADNO VPRAŠANJE:

Iz katere zbirke Cankarjeve založbe je knjižica Oblaki in vreme, ki jo omenjamo v uvodu?

Do 29. marca letos pričakujemo tudi vaše jasne, prav nič oblačne odgovore.

Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba.

Svizove strani

Sviz je spet z vami! S stalnimi rubrikami skrbi, da ste na tekočem! Tokrat so med drugim posvetili negotovemu položaju vrtcev, ki so bili - še posebno vrtec iz Lenarta- zadnje čase precej pod drobnogledom javnosti. Predstavljajo vam tudi Nacionalni program za kulturo in še marsikaj. Preberite!

Ne prezrite!

Obdobje razpisov za delovna mesta se je že začelo. Preglejte ŠR in videli boste, kakšne možnosti se vam obetajo!

Tokrat napovedujemo tudi Mednarodni posvet o splošni izobrazbi, ki ga bo v sklopu programa Socrates pripravil Zavod za šolstvo. Pričakujejo vas 16. in 17. aprila 2004 v Portorožu.

Modrijan

Založba Modrijan misli na vas. Tokrat vam predstavlja učbenike za prvo triletje devetletke. Poglejte, kaj imajo za vas, morda se boste lažje odločili!

Slika