Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 22. MAREC 2003, ŠTEVILKA 6, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Nekje teče reka ...

Zemlja, sonce in veter pijejo njeno vodo, pijejo vztrajno, žejno, lakotno. V poletnih dnevih in mesecih najbolj. Pa je ne zmanjka. Ko se reka že čisto tenko vlekne v strugo, da ponekod pogledajo iz nje bele redi ostrega, škrbinastega lehnjaka in se na njem do kraja prisuši mokričnik, takrat se nenadoma iz oblakov in goratih host privale celi potoki dežja. Takrat reka spet naraste, napolni strugo in se razlije čez bregove. Potem bobni in hrumota, se peni in vrtinči, nosi vejevje in debla, dokler čez dolge dneve spet ne zleze v strugo, kjer se umiri in očisti.

Tako reka teče, raste in usiha. Kot človeško življenje.

Te misli so povzete po romanu Jožeta Dularja Krka pa teče naprej. Izbrali smo jih, ker je 22. marec svetovni dan voda. Naj se razliva, preliva, se peni, dere, buči ... vas obliva, poživlja ali umirja ... Naj vam prisluhne in vi njej. Tudi na straneh tokratnih Šolskih razgledov - voda je namreč tudi likovna oprema te številke.

Ohranimo vodni svet pa je tudi tema uvodnika v to številko; pripravil ga je Mitja Bricelj z Ministrstva za okolje in prostor.

SE LATINŠČINA VRAČA?
Društvo slovenskih klasikov je pripravilo zanimivo omizje, na katerem so sodelovali strokovnjaki, ki si prizadevajo vpeljati osemletno neprekinjeno klasično izobraževanje v osnovnih in srednjih šolah za tiste, ki to želijo. Danes se latinščino uči od 2.200 do 2.500 dijakov in okoli 700 osnovnošolcev. Humanisti se vračajo, mar ne? Na eni od ljubljanskih osnovnih šol učijo latinščino neprekinjeno že 104 leta!

NASILJE V ŠOLI
Jana Božnar iz Ekonomske šole Kranj ugotavlja, da učitelji doživljajo vse več napadov s strani učencev in staršev v obliki besed, groženj in izsiljevanj. Zdenka Varl iz Srednje Elektro in strojne šole Kranj nam predstavlja učno delavnico o nasilju med vrstniki. Objavljamo tudi zanimivo izkušnjo iz Avstralije: Tough love sta v 70-ih letih v ZDA ustanovila terapevta v centru za rehabilitacijo odvisnikov od drog in alkohola. Medtem ko sta v delovnem času pomagala drugim, je njuna hči doma popolnoma podivjala. Zaradi občutka krivde in sramu sta poskusila prav vse, vendar nič ni pomagalo ... Kliknite in preberite več!

SPOLNA VZGOJA
Strokovnjaki, ki obravnavajo družino in odnose v njej, nas prepričujejo, da se spolna vzgoja in z njo povezana vzgoja odnosov med spoloma začne že z rojstvom. Strinjam se, da se vzgoja med spoloma začne tako zgodaj, saj otrok vidi, čuti in spremlja ozračje v družini in med staršema. Spolna vzgoja pa se začenja pozneje. Če ne prej, takrat, ko pride otrok iz vrtca ali iz nižjih razredov osnovne šole in pove, da ima posebno domačo nalogo: starše mora vprašati, kako je prišel na svet ...Toliko in še več o večnem tabuju razmišlja Alenka Felicijan.

ŠPORT - SPROSTITEV, KI DAJE KRILA
Branka Medved iz Centra za sluh in govor Maribor ugotavlja, da so preobremenjenost s šolskim delom, vzgojna zanemarjenost, razvajanje, stalni pritiski glede šolske storilnosti lahko vzroki, da učenci postanejo gibalno počasnejši, nespretni in se slabše znajdejo. Peter in Ignac Poznajelšek sta se posvetila ocenjevanju športne vzgoje. Menita, da niso pomembni le dosežki, ki so bistveni za vrhunski šport, pomembna je pot do njih. Vas zanima več? Kliknite! Barbara Jenko se sprašuje o vzrokih za neuspešno pridobivanje gibalnih izkušenj nekaterih otrok. Poudarja, da imajo ti otroci pogosteje težave pri povezovanju z drugimi, slabšo samopodobo, ogibajo se sodelovanju in tekmovanju.

Druga slika

ODMEVI
Članek v 4. številki Šolskih razgledov (22. februarja letos) Vide Svoljšak - Rojko s Srednje trgovske šole v Ljubljani Da nas ne odnesejo iz razreda je bil zelo odmeven. Prejeli smo veliko vaših klicev in mnenj. Spodbudil je tudi nastanek besedil, ki ju objavljamo tokrat. Višji svetovalki na Zavodu za šolstvo Zora Rutar Ilc in Mojca Pušnik pišeta o funkciji preverjanja in ocenjevanja ter vabijo učitelje k skupnemu reševanju težav in spreminjanju prakse. Kolektiv Osnovne šole Brezovica pri Ljubljani z nami deli jezo in občutek nemoči, ki jih navdaja, ko poskušajo v sodelovanju z ministrstvom reševati težave pri obravnavanju nasilnežev. Preberite v ŠR!

POZOR!!!

Ne prezrite Svizovih strani - kot zmeraj je v njih veliko aktualnega za vse šolnike.

Začela se je "sezona" razpisov za delovna mesta - prelistajte ŠR!

Šola za ravnatelje vas vabi na strokovni posvet v Portorož. Kdo pa vas pričakuje v Opatiji? Poglejte v ŠR!

Poznate skupino Terra Folk? Spet so navdušili v Cankarjevem domu, tokrat celo v majicah Šolskih razgledov. Ne verjamete? Pokukajte v ŠR!

Mič styling

Uganete, česa se bodo razveselile Darinka Pehan Zelenko iz Maribora, Darja Šega iz Vrhnike, Vilma Dobrin iz Cerknice ter Ingrid Boughaba in Marija Plazar iz Ljubljane? Pomladnega vetra v svojih laseh! Bile so namreč izžrebane v naši nagradni akciji S stilom v pomlad, ki smo jo pripravili skupaj s salonom Mič Styling s Poljanske ceste v Ljubljani...

Vas zanima, kakšna je nova nagradna akcija za razgledovce? Hm...Povezana je - z vodo.

Šolski razgledi