Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVIII, 3. MAREC 2007, ŠTEVILKA 5, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Zame je ustvarjanje potovanje. Ko ustvarjam, skušam dati domišljiji krila in iztrgati iskrenost iz svojega drobovja. Pri tem potovanju zame ni pomemben cilj, pač pa pot. S črto potujem in zarisujejo se različne oblike. Te napolnim z barvo in nastajajo različne barvne stvaritve. Če v to potovanje pritegnem vse svoje čute, potešim svojo notranjost in se srečam s svojimi hotenji, željami. Nastanejo barvne oblike, ki so v bistvu moje iskanje sebe in moje biti. To počnem zato, ker moram. Z vsem svojim bistvom. Ker je to tisto, kar sem.

Tako piše o sebi učiteljica likovne vzgoje na Osnovni šoli Trbovlje Miroslava Kovačič, prof. likovne umetnosti. V tej številki Šolskih razgledov vabljeni v njen svet.

ZASE

Pred 8. marcem smo vam namenili razmišljanje Vlaste Nussdorfer. Njene besede so tokrat uvod v Šolske razglede. >>Klik<<

ZAKAJ GA OHRANITI

V medijih v zadnjem času berem in poslušam o nujnosti odprave splošnega šolskega uspeha v osnovni šoli. Če sem si prav zapomnil, se navaja kot kronski argument dejstvo, da drugi izobraževalni sistemi večinoma ne poznajo tovrstne ocene. Ne poznam sicer globljih razlogov, ki so ministrstvo privedli do takega predloga, a vendar (kot nekdanji glavni šolski inšpektor) navajam nekaj svojih razmislekov ob tem dogodku. Ali obstajajo pravi argumenti za ukinitev splošnega šolskega uspeha? Je res že zdaj ogrožena samopodoba učencev ali šele bo? Ali v osnovni šoli res ni nič drugega pomembno kot šolski predmeti? Mag. Alojz Širec razgrinja odgovore … že s >>klikom!<<.

NEZNOSNO BREME ODGOVORNOSTI

Družba breme vzgoje v celoti prenaša na vzgojno-izobraževalne institucije, s tem pa je neučinkovito permisivno družinsko vzgojo razbremenila »krivde« oziroma odgovornosti, razmišlja Jožica Frigelj. Vzgoja za prevzemanje odgovornosti v učno-vzgojnem procesu ostaja ob preobilici izobraževalnih ciljev le stranski produkt posredovanja znanja. Učitelji so se namreč v novi vlogi »nadčloveka« izgubili nekje med izobraževalnimi in moralnimi potrebami. Obsipani s kopico nasvetov in receptov ravnajo sicer dobronamerno, a nesistematično, tudi neodgovorno. Kajti le otrok, ki bo postopno, s prevzemanjem odgovornosti za svoja dejanja čutil posledice svojih odločitev, bo zrasel v avtonomno in odgovorno osebo … O tem vam sveži Šolski razgledi ponujajo poglobljeno in zanimivo branje.

NE DAJMO SE!

Nenehen stres na delovnem mestu nas lahko privede do poklicne izgorelosti, ugotavlja svetovalka iz smeri psihosinteze Rožana Grdina. Občutek, da ne zmoremo ničesar več dati; povečana razdražljivost; izrazit občutek nemoči, ki ga spremlja mnenje, da ne pomagamo nobenemu in da nismo za nič koristni; čustvena izčrpanost; pogosti glavoboli; razočaranja; želodčne in prebavne težave; nizko samospoštovanje … Vse to so lahko pogosti spremljevalci našega dela in postopno našega življenja. To so občutki in znaki, da se v naše delo počasi, korak za korakom vtihotaplja sindrom izgorelosti. Pedagoški poklici so sindromu izgorelosti zelo izpostavljeni. Kaj se skriva v ozadju? Kako se temu ognemo, preprečimo, odpravimo, si lahko odgovorite s preprostim >>klikom<<.

ŠEČEN – ŠOLA ZA SIROTE

Prefektura Karze v vzhodnem Tibetu na Kitajskem je dom za 800.000 Khampa Tibetancev in njihovo starodavno kulturo. Večina ljudi živi na podeželju, zunaj velikih mest, kjer skrbijo za črede jakov, ovc in koz. Družine so edina socialna varnost, ki jo imajo ljudje. Zaradi težkih življenjskih razmer in pomanjkanja zdravstvene oskrbe umre veliko mladih. Njihovi otroci postanejo sirote. Gangshar Rinpoche, 27-letni budistični mojster iz samostana v Šečenu je preživel večino svoje mladosti ob študiju in vadbi svoje duhovne tradicije. Ko je prepoznal probleme, s katerimi se spoprijemajo njegovi ljudje in še posebno žalosten položaj številnih sirot, se je odločil, da bo zanje ustvaril šolo. In srečal je Slovenca Matjaža Trontlja. Matjaž je spodbudil dobrodelno akcijo. Med drugim je napisal knjigo.

Kralj sveta

Ta zgodba je pravljica. Spočeli so jo resnični dogodki in srečanja z resnično živečimi ljudmi, a zrasla je v maternici domišljije in notranjega navdiha. Toda bogastvo, o katerem govori, je resnično. Zato je morda ta pot v družbi pravljičnega kralja sveta bolj resnična od marsikatere resnično prehojene poti …Več v knjigi Matjaža Trontlja Kralj sveta, sprehod po zimskem Tibetu, ki je izšla pri založbi Iskanja. Z nakupom te knjige boste pomagali Šečen dobrodelni šoli za sirote v Tibetu (www.iskanja.si).

DENAR NE SMRDI

Učenci revijo, označeno, da je primerna za starost 9 let in več, vsak mesec z veseljem pričakujejo, saj vsak zase v njej res najde kaj zanimivega. V januarski številki pa je poverjenico za mladinski tisk na osnovni šoli Ivanko Žibert zbodla v oči zadnja stran, ki je vsa namenjena reklamam z naslovom Mobizabava. Najprej so natisnjene reklame z naslovom NOVE COOL IGRE, sledijo ANIMACIJE, kjer so v prvi vrsti tri sličice nosorogov pri parjenju. Osrednjemu delu so namenjene SLIKE za mobilnike. Z največjih grozljivo strmijo votle oči lobanj s kostmi in napisi: ALL IS FREE JUST TAKE IT!!, BAD TO THE BONE, čez eno celo sliko je velik napis KISS MY ASS, na eni se iz srčka vabljivo izvija spermij. Prav na sredi tega sklopa reklam je roka s prsti v nedvoumni kretnji z velikim napisom FUCK … Več v Šolskih razgledih.

RAZPETI MED ŽELJO IN POTREBO

»Povsod po svetu ljudje menijo, da vedo, kaj je to gospodinjstvo in da ne potrebujejo dodatne izobrazbe. A gospodinjstvo je mnogo več. Kako skrbeti za osebne finance, urejen dom, zdravo prehranjevanje, dogovarjanje v družini, kako pripraviti zdrave obroke, ne da bi zapravili veliko denarja … Ljudje so začudeni, ko jim o tem spregovorim. Njihovo s predsodki obarvano prepričanje, da so gospodinjstvo le metle in lonci, se hitro omaje, ko jim predstavim, kako razsežno in pomembno je to področje. Iz njega človek črpa ne le zdravo hrano in toplo posteljo, temveč tudi psihično ravnovesje,« navdušeno pripoveduje profesorica z ameriške univerze Sue Reichelt, ki že od oktobra lani soustvarja in bogati predavanja na Pedagoški fakulteti. >>Klik!<<

ČESTITAMO!

V naši zadnji akciji Zbirka Zrenja smo izžrebali tri nagrajence – Heleno Murgelj z Otočca, Zdenko Trstenjak iz Križevcev pri Ljutomeru in Robert Šupeta iz Brežic. Vsem prisrčno čestitamo in želimo veliko užitkov pri branju knjig Založbe Izolit!

NE PREZRITE!

Akademija za psihosintezo

Akademija za psihosintezopripravlja seminar Kako ob delu z drugimi ne pozabiti nase. Spoznajte pojem izgorelosti in njene posledice, psihološke mehanizme …, DZS, Izobraževalno založništvo (logo!!!), pa dvodnevni simpozij Nova videnja stroke za sveže zamisli v praksi.

mibMiB skupaj s poslovnimi partnerji vabi pedagoške delavce na simpozij Karierne poti pedagoškega delavca – možnosti za razvoj in zaposlitev. Naročniki Šolskih razgledov imajo pri kotizaciji simpozija 10-odstotni popust. Založba Modrijan Založba Modrijanpa pripravlja sredi marca zanimiv simpozij Dejavnosti pri pouku kemije v 8. in 9. razredu osnovne šole.

Kdo so prejemniki priznanj Andragoškega centra Slovenije, si lahko preberete na svežih straneh Šolskih razgledov.

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE

V naši nagradni akciji si lahko z malo truda prislužite knjigo Depra. Miselno globoka, besedno bogata in stvarno doživeta pripoved Renate Ažman. Več v Šolskih razgledih.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!

 

Fotografija