Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 4. MAREC 2006, ŠTEVILKA 5, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Poezija, zbrana v lični knjižici V objemu pelina, je nastajala več let. Ob branju podoživljamo življenje avtorice Hede Rus Kastelic - specialne pedagoginje z Osnovne šole Dragotina Ketteja v Novem mestu -, globoka občutja, ki so ga oznamovala. Spremljamo njeno pot, zgodbo njenega srca. Sreča, čustvena bolečina, tenkočutno prisluškovanje naravi, obup ... A vse to poraja upanje in optimizem. Izbrani verzi se stapljajo z risbami akademskega slikarja Petra Beusa. Pred 8. marcem, dnevom žena, bogatijo tudi naš in vaš časopis ...

ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Zavod RS za šolstvo je bil ustanovljen pred petdesetimi leti. Od tedaj je ena osrednjih ustanov za razvoj šolstva. Do sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja je deloval kot organ pri šolskem ministrstvu, njegov del pa je bila tudi inšpekcijska služba. 6. julija leta 1995 so ga preoblikovali v samostojni javni zavod. Tedaj je inšpektorat ostal pod okriljem ministrstva. S tem ukrepom so ločili nezdružljivi vlogi zavoda - nadzorno in svetovalno. Samostojni javni zavod so v zadnjem času vodili Ivan Lorenčič, Metka Zevnik in Alojz Pluško. 3. januarja letos sta stopila na čelo ustanove dr. Natalija Komljanc kot vršilka dolžnosti strokovne direktorice in mag. Gregor Mohorčič kot vršilec dolžnosti direktorja. Prva bo skrbela za razvoj stroke in za to, da se bo uresničeval program zavoda, drugi za organizacijo, poslovne in kadrovske zadeve. Do zdaj sta vpeljala že nekaj novosti, ki sta jih nedavno predstavila javnosti. Ob tej priložnosti smo se s strokovno direktorico pogovorili o organizacijskih spremembah na zavodu, novi programski usmeritvi in najpomembnejših nalogah v naslednjem srednjeročnem obdobju. Več v ŠR!!!

NIVOJSKI POUK
Triindvajset let dela kot učiteljica slovenščine, zadnji dve leti tudi kot učiteljica državljanske vzgoje in etike, zadnje leto pa uči še retoriko. Nikoli ni prisegala na eno samo resnico o vzgoji in poučevanju, zato se je veselila sprememb v šoli. Petra Škrlovnik pravi, da so bile te, ki jih je uzakonila devetletka, spočete v praksi. Še kot mlada učiteljica se je zavedala neznosno napihnjene podobe vsevednega učitelja, ki je nekaterim kolegom dal možnost do krutosti izživljati se nad otroki - s svojim neznanjem, besedno in tudi fizično. Sama je čutila veliko pomanjkanje znanja o sodobnejših učnih in vzgojnih metodah. Zdelo se ji je, da bi odpravili večino težav, če bi učiteljem ponudili predvsem izobraževanje o kakovostnejši komunikaciji, novih metodah dela ipd., če bi število otrok v razredih zmanjšali na minimum, dali učitelju v razred pomočnika - študenta in aktualizirali pouk z novimi vsebinami. Predstavljala si je, da bodo spremembe, ki smo si jih želeli, predvsem spremembe v načinu in metodah dela, v učnem pristopu, torej didaktične in metodične ... Le >>Klik!!!<< do zelo zanimivega razmišljanja!!!

POTROŠNIŠTVO
Ob bližajočim se svetovnem dnevu potrošnikovih pravic (15. marec), mednarodnem dnevu ekonomike gospodinjstva (21. marec) ter nedavni vpeljavi dvojnega označevanja cen, smo se tudi mi odločili nameniti več pozornosti potrošništvu, tovrstnim pravicam in pastem. Z docentom dr. Mirom Klinetom s Katedre za tržno komuniciranje in odnose z javnostjo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani smo se pogovorili o tem, kako gospodarno ravnati in voditi gospodinjstvo ter kakšno vlogo ima šolski sistem pri učenju teh spretnosti. Višja svetovalka na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo Irena Simčič nam je osvetlila vprašanje, ali je pri gospodinjstvu in sorodnih izbirnih predmetih namenjene učenju za razumno gospodarjenje z denarjem in potrošništvu dovolj pozornosti, in nam približala še druge zanimivosti, povezane s to temo. Obrnili pa smo se tudi na predsednico Zveze potrošnikov Slovenije in podpredsednico Evropske potrošniške organizacije Bredo Kutin, ki nam je povedala, v kakšne pasti se največkrat ujamemo potrošniki in kako se jim ogniti. >>Kliknite<< za več!!!

DOMAČE NALOGE
Domače naloge so namenjene ponavljanju in utrjevanju, poglabljanju in preverjanju naučenega. Dijaki tako ugotovijo primanjkljaje v svojem znanju in lahko o tem povprašajo pri naslednji učni uri. Domače naloge navajajo na samostojno delo, včasih služijo tudi kot priprava na novo učno snov. Jelka Bajželj z Ekonomske šole Kranj meni, da torej domače naloge niso le smiselne, temveč so nujno dopolnilo šolskega pouka. Laže jih opravimo, če sledimo pri pouku, če jih napišemo še isti dan, ko je nova snov še sveža, pri pisanju je pomembno tudi spodbudno učno okolje (dovolj prostora, osvetlitev, pripomočki ...). Ob izbiri časa za pisanje nalog pa je modro upoštevati tudi svoj bioritem. Več preberite v ŠR!!!

ŠPORTNI POGLED
Jože Grajfoner je s svojim razmišljanjem o športu obogatil že prejšnjo številko Šolskih razgledov. Tokrat spet iskrivo razmišlja o napakah, ki jih na šolskih tekmovanjih naredi organizator. Pravi, da so te napake pravzaprav dobrodošle, čeprav ta trditev na videz nima kakšnega posebnega smisla.

A zagotovo ima svojo logiko. Šele ob napakah se namreč prebudijo športni pedagogi in protestirajo, največkrat sicer povsem v prazno, a vendarle. Organizatorji tako lahko ugotovijo, da so udeleženci ugotovili, da tekmovanje sploh je ... >>Kliknite<< in preberite več!!!

Razgledovci, POZOR!!!

Svizove strani

Tokrat je spet z vami Sviz s svojima stranema prav na sredini našega časnika. V Uvodniku predstavlja dejavnost učiteljskega sindikata njihov glavni tajnik Branimir Štrukelj, osvetlile pa vam jo bodo tudi druge njihove stalne rubrike. Morda vam bo odgovorila na vaša vprašanja prav tokratna Pravna pisarna, ki je tudi sicer med najpriljubljenejšimi Svizovimi prispevki.

Založba Rokus pripravlja 17. in 18. marca dvodnevni festival znanja za učitelje 4. in 5. razreda. Vabijo vas k sodelovanju!

S svojo ponudbo kovinskih garderobnih omaric se predstavlja tudi Unior, ne spreglejte pa niti razpisov za prosta delovna mesta!

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE!!!

Cvetličarna

V stari, skoraj stoletni ljubljanski zgradbi z visokimi stropi je pred dobrim letom Miha Oblak uredil svojo cvetličarno. Odkar je naš sosed, je nekdaj pust del Poljanske ceste zaživel in zacvetel. Pločnik zmeraj krasijo velike in male posodovke, zelene ali pisanih barv. Včasih nas preseneti drevo in ugibamo, ali je pravo ali sestavljeno iz nabranih vej. Postanek pred izložbo je zmeraj paša za oči. Kako čudoviti so bili šopki poljske plavice, travniških solzic, poletnih trav ... Pa listje in cveti posuti po lubju ... In kamni, vmes pa rožmarin ... Skoraj je zadišalo skozi šipo, občutki so bili podobni tistim, ko se sprehajaš po idilični istrski vasi. Presenetil nas je tudi s kosmuljami, obrezanimi v drevesca. Kako slastni so bili videti drobni sadeži!

Ob novem letu so nas očarale Mihove snežne "smrečice" - povezane brezove veje, prelite z voskom, so bile "posajene" v kroglice iz stiroporja. Presenečenj Mihu ne zmanjka in pravi, da bo v svoji cvetličarni imel zmeraj kaj posebnega.

Šolski razgledi

In še tokratno nagradno vprašanje, pravzaprav nagradno naloga za vas, dragi naši naročniki:

Od vas pričakujemo nekaj misli o tem, kaj vam pomeni cvetje v vašem delovnem okolju ali pri vas doma.

Tri najizvirnejše bomo razveselili s šopki cvetja, ki vam jih bo poklonila cvetličarna Mihe Oblaka. Vašo pošto (ne pozabite na nagradni kupon) pričakujemo do ponedeljka, 13. marca letos - Šolski razgledi, Poljanski nasip 28, Ljubljana.

Če še nimate svojih ŠR, jih naročite zdaj! In lahko sodelujete že v tej nagradni akciji!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija