Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 5. MAREC 2005, ŠTEVILKA 5, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Izjemne fotografije Raste Fašmon, zaposlene v Dijaškem domu Lizike Jančar v Mariboru, ste že imeli priložnost občudovati v našem časniku. To je bilo v začetku lanskega leta. Iz njene obsežne zbirke smo tokrat spet izbrali nekaj nepozabnih motivov. Vsi so iz cikla Kolerik, flegmatik, sangvinik, melanholik. Namenjamo jih zlasti ženskam, pravzaprav vsem, ki imate radi lepo in čutite z naravo. Naj vam olepšajo marčevske dni in pričakovanje pomladi.

NASILJE - MOLK NI ZLATO
Nedavno so pri Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) ustanovili komisijo, ki se ukvarja z vprašanji nasilja v šolskem prostoru. Izpeljala je anketo in skoraj tretjina anketiranih je odgovorila, da so jih dijaki ali učenci že kdaj telesno napadli, a jih niso poškodovali. Približno štirinajst odstotkov jih je ob tem utrpelo tudi poškodbe. Prav toliko je bilo tudi žrtev spolnih napadov. Tudi pri nas učiteljem že grozijo s hladnim orožjem; nekatere so z njim celo napadli. Marjan Gojkovič, pomočnik glavnega tajnika Sviza, pravi, da se bodo šolske oblasti začele resno ukvarjati z nasiljem šele, ko se bo zgodil umor. >>Kliknite<< in preberite več!

PORTFELJ V VRTCU
Otrokov portfelj - poznamo tudi portfelj strokovnih delavcev - naj bi koristil otrokom in vzgojiteljem. Slednjim omogoča bolje razumeti posameznega malčka in zanj značilne procese učenja. Nekateri strokovni delavci imajo s tovrstnim delom že bogate izkušnje. Zanimalo nas je, kako so se lotili dela, ali jim je novost koristila, na kakšne pasti so naleteli, na kaj morajo biti še posebno pozorni ... Več v ŠR!

ŽENSKE ... KI PREVEČ DELAJO
Pred leti je bila modna knjiga o ženskah, ki preveč ljubijo in ne zmorejo ustvariti odnosa, ki bi napolnjeval njega in njo, se v prispevku spominja dr. Nives Ličen. Potem smo v medijih poslušali o ženskah, ki padajo po stopnicah, brali o ženah, ki so krive, da so njihovi možje alkoholiki. Slišimo psihoterapevtske zgodbe o razvajenih otrocih, ker so njihove matere odpovedale ... Manjkrat zasledimo podobo ženske, kakršna je Irena, učiteljica in ravnateljica, pa bi lahko bila zdravnica, bankirka, inženirka ali pa ekonomistka ali sodnica ... Ena od žensk, ki je mož ne pretepa, ni brezposelna, ima stanovanje. Ena od mnogih žensk, ki so uspešne v svoji karieri. >>Klik!<<

ŽULJI IN GODRNJAVCI
Nekaterim učencem predstavlja športni dan "odklop" od ustaljene prakse sedenja za šolsko klopjo, pomeni jim nekaj dragocenih ur sprostitve, pobeg pred obremenitvami vsakodnevnega urnika. Drugi vidijo v njem pravi "bav-bav" in bi za vse na svetu raje preždeli dan v razredu, kot tekali naokrog in se mučili za čim boljše dosežke, meni mag. Nataša Intihar Klančar z Osnovne šole Brezovica pri Ljubljani. Kako pripraviti športni dan tako, da bo zadovoljil potrebe in želje večine ter postregel z zadostno raznolikostjo, da bo lahko vsak našel nekaj zase? Je to sploh mogoče? Kaj pa stroški? >>Kliknite!<<

POZOR!!!

Svizove strani

Spet so z vami Svizove strani. Glavni tajnik Branimir Štrukelj v uvodniku osvetljuje pogajanja o novem plačnem sistemu. V središču so tokrat računalnikarji-organizatorji informacijske dejavnosti. Ti imajo zelo veliko zadolžitev in nikakor niso zadovoljni, da so deklice za vse. V pravni pisarni pa tokrat obravnavajo strokovno izobraževanje in spopolnjevanje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Preberete lahko še o šrilanških otrocih v šolskih klopeh, preletite obvestila in še marsikaj ...

NE PREZRITE povabil na seminarje založb Rokus in Modrijan!!! Oglejte si tudi razpise za delovna mesta!

Mohorjeva družba Celje

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE!!!

Duška Meh - nikoli ne vprašaj zakajDuška Meh, znanstvenica in zdravnica, se je ukvarjala z literaturo že v osnovni in srednji šoli, med študijem je objavljala v literarni reviji medicincev, leta 2001 pa je izdala pesniško zbirko Jočeš, moj mali pajac? Njena nova pesniška zbirka Nikoli ne vprašaj, zakaj je pred kratkim izšla pri Mohorjevi družbi. Knjižico je ilustriral Anton Dolenc.

Šolski razgledi

... Nenehna ponavljanja in zamolki, ki jih izpovedovalka namenja drugoosebnemu naslovljencu, puščajo sprva vtis neulovljive, nemara celo gostobesedne razčustvovanosti, a to je le prvi vtis. Ko bralec lista in bere pesem za pesmijo, se mu namreč čedalje bolj odpira globoko pretresljivi svet osamljenosti, zapuščenosti in krika po naslovljenčevi bližini. Drama osamljenosti se gosti do neznosne bolečine, do skoraj obupa, ko nenadoma pretreseni opazimo, da stoji za pesmimi veličastna volja do življenja, ko spoznamo, da pesmi niso le izraz neke minule ljubezenske zgodbe, marveč krvavo zaresen svet z roba človekovega bivanja, ko odkrijemo dramo v duši človeka, ki je ujeta v neubogljivo, neozdravljivo telo. Koliko napora, koliko izpovedovalske in oblikovalske volje je bilo potrebne za pričujočo knjigo! Tako o poeziji Duške Meh piše Peter Svetina.

Pet pesniških zbirk Duške Meh bomo tokrat razdelili med vas. Podarja jih Mohorjeva družba. Kaj pričakujemo od vas?

V tokratnih ŠR smo nekoliko več prostora namenili ženski liriki - ne le ob tej pesniški zbirki, tudi na strani 10, ob razmišljanju o ženskah, ki preveč delajo. Morda še vi pomislite in zapišete kakšno misel o ženskah. Morda primerjate njihove vloge nekoč in danes, morda razmislite, kako se spreminja podoba učiteljice skozi čas ... Ali pa preprosto zapišete, o čem razmišljate ob verzih, ki jih objavljamo na tej strani ...

Vašo pošto pričakujemo do 14. marca letos (Šolski razgledi, Poljanski nasip 28, 1000 Ljubljana). Ne pozabite priložiti nagradnega kupona.

!!! POSEBNA UGODNOST ZA VSE, KI ŠE NISTE NAROČNIKI ŠR, A BOSTE TO POSTALI ZDAJ!!!

Med vsemi, ki še niste naročeni na svoje Šolske razglede, a se boste naročili nanje med 5. in 15. marcem letos, vas bomo izžrebali pet in vam podarili omenjeno pesniško zbirko.

Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija