Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 6. MARCA 2004, ŠTEVILKA 5, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Lepo je dobiti cvetje. Ob praznikih, kot je bližajoči se 8. marec, in kadar koli. Tokrat vam cvetove poklanjamo tudi mi. Lotosove. Upamo, da boste ob pogledu nanje ob branju še bolj uživali. Med cvetove je ujeto že uvodno razmišljanje Milice G. Antić o vse pomembnejši vlogi izobrazbe na evropskem trgu delovne sile. Predvsem o pomenu izobrazbe za ženske. Preberite!

POKLICNO ŠOLSTVO
S šolskim letom 2004/2005 se bodo učenci lahko vpisali v poskusni program avtoserviser, ki je prvi program poklicnega šolstva, pripravljen po novih Izhodiščih za pripravo izobraževalnih programov nižjega in srednjega poklicnega ter srednjega strokovnega izobraževanja. Katere pilotne šole ga bodo lahko ponudile v poskusnem obdobju do leta 2007? Kaj si od poklicnega in strokovnega šolstva obeta Evropa? Kako bo izobraževanje prilagojeno posamezniku? Ne le opraviti, tudi razumeti smo naslovili uvodni zapis. O vpeljevanju poskusnega programa avtoserviser, metodah in oblikah dela v programu, usposabljanju izvajalcev, preverjanju in ocenjevanju znanja itd. pa smo se pogovorili tudi s strokovnjaki, ki sodelujejo pri prenovi poklicnega in strokovnega šolstva - z dr. Ivanom Svetlikom, predsednikom Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno izobraževanje ter vodjo projektne skupine za implementacijo novih izhodišč, Davorinom Majkusom, vodjo projektne skupine za izobraževanje in usposabljanje učiteljev s Centra RS za poklicno izobraževanje, Brankom Kumrom, ravnateljem Šolskega centra Ptuj, in Boštjanom Zgoncem, sekretarjem na Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport in članom Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno izobraževanje. Vzemite v roke našo novo številko!

POGOVOR S TEREZO ŽERDIN
Starši ji niso nikoli vcepljali prepričanja, da je pametna, temveč so govorili, naj se trudi. Tudi sicer niso veliko razmišljali o izobraževanju. Oče nekoliko bolj, mama pa je menila, da bi bilo najbolje, da bi postala šivilja. A Tereza Žerdin je defektologinja, učiteljica in še mnogo več. Njena rubrika v našem časniku je med najbolj branimi. V pogovoru je spregovorila o svojem življenju, ki ga je posvetila delu z otroki s posebnimi potrebami, pisanju knjig, priročnikov, strokovnih prispevkov, knjig za otroke, urejanju zbornika Sožitje in, seveda, svoji družini. Če želite podrobneje spoznati njeno zanimivo življenjsko pot, izkušnje in mogoče uporabiti kakšno njeno misel ali nasvet, bolj ali manj skrit med zapisanimi vrsticami, preberite prispevek Človeka nekaj vodi. Mogoče vas zanima tudi njena bibliografija, s katero si lahko pomagajo strokovnjaki, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami, in učitelji? Prelistajte ŠR!

NE PREZRITE!!!

Poslovno - komercialna šola CeljeZ vami tudi na naših straneh praznuje 135. obletnico specializirana šola za usposabljanje kadrov za delo na področju komerciale, razvoja trgovine, trženja, prodaje in podjetništva - Poslovno-komercialna šola Celje. Predstavili so nam intronet, internet, učno firmo, mednarodne projekte, šolsko knjižnico, bučke. Bučke?! V Božanski komediji je najprej podpeklo, potem pa peklo. Ta je za pokušino in je zrasla pri slovenščini. Rastejo pa tudi pri drugih predmetih. V novih ŠR se lahko nasmejete še nekaterim.

Zavod za šport Slovenije

Zavod za šport Slovenije se s svojimi programi pridružuje evropskemu letu učenja s športom. Program Hura, prosti čas namenjajo predvsem mladim, ki želijo svoj prosti čas ob koncu tedna in med počitnicami preživeti v družbi vrstnikov na športnih površinah. Povečati število plavalcev in zboljšati plavalno znanje otrok in mladine sta pomembnejša cilja programa Naučimo se plavati.

Šolska športna tekmovanja dopolnjujejo in bogatijo redno športno vzgojo in so nepogrešljiv del dodatne šolske ponudbe za učence in dijake. Gibanje in šport sta priložnost osebnega ustvarjanja, uresničevanja svojih želja, razvijanja in primerjanja gibalnih sposobnosti in ohranjanja zdravja. Športna programa Zlati sonček in Krpan razvijata pri najmlajših vse te sposobnosti. Iščete zaposlitev? V novih ŠR objavljamo nekaj razpisov za prosta delovna mesta.

Poglejte!!! Tudi založbe mislijo na vas! Prelistajte časopis in zvedeli boste, kaj so vam pripravili pri založbah Modrijan, DZS, Rokus, TZS.

Modrijan
Rokus
   
edzs  
   
Poslovno - komercialna šola Celje  

NIČ VEČ ŽGANCI IN ZELJE

Kaj sploh je urejena, zdrava, ustrezna prehrana? Je to le vsakdanji obrok, takšen ali drugačen, bolj ali manj primeren? Se organizatorji in pripravljavci hrane sploh zavedajo odgovornosti in poslanstva, ki ga opravljajo? Nekateri od njih zelo dobro vedo, kakšen je pravi strokovni pristop in njegov pomen pri pripravi hrane za mladostnike. Najbolje je, če so ozaveščeni tudi ravnatelji. Ti s svojim pozitivnim odnosom in prizadevanjem za zdravo prehrano mladostnikov usmerjajo in spodbujajo odgovorne za prehrano, da se po najboljših močeh izobražujejo na svojem področju. Več preberite na strani, ki jo posvečamo prehrani!

UGODNOSTI SAMO ZA RAZGLEDOVCE!!!

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Študentska založba

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica .

Šport mladih

ČESTITAMO!

V prejšnji številki smo vam v sodelovanju z Zavodom za šport Slovenije zastavili nagradno vprašanje. Med vsemi naročniki našega časopisa, ki ste pravilno ugotovili, da je revija Šport mladih mesečnik, in nam poslali odgovore, smo izžrebali tri srečneže. N. Bevc, M. Nedoh in M. Ćućić bodo celo leto brezplačno prejemali revijo za šport otrok in mladine - Šport mladih. Revija je namenjena vsem mladim, ki se ukvarjajo s športom, vsem, ki delajo z mladimi športniki, jih spremljajo in spodbujajo. Kdor bere revijo šport mladih, ve o športu več!

Slika