Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 8. MAREC 2003, ŠTEVILKA 5, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Cvetje za praznik - tokrat predvsem za vas, spoštovane razgledovke. Šolske razglede smo obarvali s šopki naše naročnice Vlaste Grabeljšek s Srednje trgovske šole v Ljubljani. Rada jih ustvarja - pa ne le iz kupljenega cvetja; še raje iz tistega, ki ga nabere na travnikih, domačem vrtu ali drugje v naravi. Pravi, da bi bilo življenje brez cvetja zelo osiromašeno in svet pust. Tako kot išče pri delu z mladimi zmeraj sveže zamisli, odkriva znova in znova drugačno skladje cvetja in drugih darov narave. Vpleta domišljijo in se prepušča občutkom. Prepustimo se tudi mi. Vsebino smo tokrat obarvali praznično. Dr. Vesna Leskošek v uvodniku razmišlja, da je Dan žena po krivici zapostavljen praznik, saj je tesno povezan s tradicijo boja za pravice, svobodo in odprto družbo. Tudi mini anketa je posvečena ženskam - učiteljicam. Ravnatelje/ice smo med drugim povprašali, če učiteljice dobivajo kaj več moških kolegov. Pojavu feminizacije posvečamo tudi prispevek, ki obravnava značilnosti in posledice omenjenega procesa.

PRENOVA GIMNAZIJSKEGA PROGRAMA
V gimnaziji naj bi se dijaki naučili samostojno, ustvarjalno in kritično razmišljati ter reševati življenjske težave. K temu teži tudi novi kurikulum, ki so ga gimnazije vpeljale v šolskem letu 1998/99. Se predvidene spremembe uresničujejo pri pouku? Kako naj bi učitelji poučevali? O tem in drugih gimnazijskih vozlih smo se pogovarjali z dr. Zoro Rutar Ilc, višjo svetovalko na Zavodu za šolstvo, in mag. Brankom Slivarjem, pomočnikom direktorja na istem zavodu.

ŠTUDENTI MEDICINE OD ZAČETKA OB BOLNIKU
Medicinski študij je povsod po svetu eden najprestižnejših študijev - in tudi najdražjih -, zato nas ne sme presenečati nezmanjšana pozornost, s katero strokovna, politična in tudi t. i. najširša javnost spremlja uresničevanje načrtov za drugo slovensko medicinsko fakulteto, ki bo, ko bo, delovala v sklopu mariborske univerze. Do tedaj bo očitno treba doreči še marsikaj. Tudi to, zakaj nekateri tako ostro nasprotujejo prav tej fakulteti. Kaj je o tem zapisala naša kolumnistka Jasna Kontler Salamon? Med drugim povzema besede prof. dr. Željka Kneza, nekdanjega rektorja in zdajšnjega prorektorja mariborske univerze:"Naš program je evropski, v Ljubljani pa je tak, kot je." Sicer pa več o tem v Šolskih razgledih.

UJETI V STISKE
Aliana M. Končan, učiteljica na Srednji agroživilski šoli v Ljubljani, v pretresljivi pripovedi deli z nami zaskrbljujoča doživetja nekega šolskega dne ...

... Končno sva z Maričko sami v stranišču za profesorice. Nadaljujeva najin petkov pogovor o smislu življenja, o tem, da je matematika zelo pomembna reč, vendar seveda ne tako, da bi mlado dekle zaradi nje umrlo. Dogovoriva se za pomoč pri matematiki in drugih predmetih, o obveščanju staršev - Marička je razumna, sodeluje, pokaže voljo. Ravno sva se vse pogovorili, ko se iz predprostora stranišča razleže tuljenje. Polonca sedi na tleh in kriči, da noče, da bi psihologinja klicala njenega očeta, da noče, da se kar koli spremeni, ona svojega fanta ljubi, po kolenih bo lezla za njim, ubila se bo, če kdo pokliče domov ...

DEVETLETKA
Tokrat začenjamo z nizema novih prispevkov Odmevi stroke in Odmevi prakse. Zgodovina je tokrat pod drobnogledom stroke - o njej piše Vilma Brodnik, samostojna svetovalka za zgodovino na Zavodu RS za šolstvo. Tomaž Majcen, dipl. univ. inž. geol., poučuje na Osnovni šoli Polzela in se loteva naravoslovja z zornega kota prakse. Obiskali smo tudi tretji tradicionalni posvet o devetletki v Krmelju, ki je bil tokrat posvečen vsebinski prenovi. Zanimivo, poučno in dobro organizirano druženje je privabilo številne, tudi zelo oddaljene goste. Odličen način spodbude vseh, ki bodo devetletko šele vpeljevali! Več o tem pa v Šolskih razgledih.

Druga slika

ČLOVEK BESED, ČLOVEK DEJANJ
V prejšnji številki Šolskih razgledov smo začeli z novo rubriko Študentska štafeta. Prva se nam je oglasila študentka Maja Batič, zgrožena zaradi ponižujočega odnosa uglednega profesorja do študentov, ki ga jedrnato povzame njegova izjava, da so pač neumni, sicer se ne bi odločili za ta poklic. Študentki Maji odgovarje učiteljica razrednega pouka Tina Uštar, ki se sprašuje, ali so taki profesorji primerni za poučevanje, saj bodo tako težko izšolali kakovostne in zavzete učitelje. Prispevek je tudi prežet s podporo in spodbudo študentki ter dragocenimi izkušnjami. Kliknite in preberite odgovor!

NAGRADNA AKCIJA ZA RAZGLEDOVKE !!!

Mič stylingPred več kot desetletjem je Mič Sojer odprl svoj prvi frizerski salon na Tržaški cesti v Ljubljani. Začela se je Mičeva zgodba o uspehu. En njegovih najbolj obiskanih in priljubljenih salonov je tudi na Poljanski cesti 14 v središču Ljubljane. Vanj zahajajo predvsem mladi, saj je naokrog veliko srednjih šol, seveda pa tudi njihove učiteljice in profesorice (tudi moški, seveda). Včasih zaidemo tja tudi me, razgledovke, saj je salon prav nasproti našega uredništva. Salon MS, Poljanska c. 14, Ljubljana podarja ob dnevu žena petim našim naročnicam posebne nagrade:

1. nagrada: barvanje in striženje

2. in 3. nagrada: masaža lasišča in striženje

4. in 5. nagrada: svetovanje in negovalni izdelki za vaše lase

In kakšna je pot do nagrad?

Med vsemi naročnicami (zaradi praznika so nagrade namenjene tokrat le razgledovkam) našega časnika in tistimi, ki boste to postale zdaj, vas bomo izžrebali pet, ki boste pravilno odgovorile na naše nagradno vprašanje:

Napišite naslov salona MS, kamor občasno zaidemo tudi razgledovke iz uredništva!

Odgovore pričakujemo do 17. marca opoldne.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

TwinVsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Prav tako vam omogočamo 10-odstotni popust za knjige, ki jih izdaja Založba Obzorja.

Založba ObzorjaPokličite po telefonu 02 250 65 32 (Založba Obzorja, služba prodaje knjig, Turnerjeva 17, Maribor).

Popust pri Twinu in Obzorjih lahko uveljavljate s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede. !!!

Založba GogaZALOŽBA GOGA
Prejeli smo zelo veliko pravilnih odgovorov na nagradno vprašanje v prejšnji številki ŠR. Dest razgledovcev si je tako prislužili zbirko pesmi Vlada Kreslina Vriskanje in jok, ki je konec prejšnjega leta izšla pri Založbi Goga. Založba pa ne izdaja le knjig, ampak tudi zgoščenke in mladinski časopis. S svojimi delavnicami, razstavami, festivali in različnimi presenečenji bogatijo kulturno življenje in utrip vsakdana na Dolenjskem. Poiščite jih na spletni strani www.zalozba-goga.si.

Vlado Kreslin - Vriskanje in jok