Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIX, 23. FEBRUAR 2008, ŠTEVILKA 4, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Ko omenimo astronomijo, skoraj vsak pomisli na opazovanje neba z dragimi teleskopi ali z drugimi napravami. A ljudje so dolga tisočletja, do Galileja, torej do pred 400 leti, opazovali nebo le s prostimi očmi. Z nebom so bili tako tesno povezani, da so po njem uravnavali (setveni) koledar, krmarili ladje, se znašli v puščavi in celo izračunali velikost Zemlje in njeno oddaljenost od Sonca.

Žal se ta povezanost z vesoljem krha. Toda … Se zavedamo, kaj človeštvo izgublja, ko se odtujuje temu, morda najbolj veličastnemu delu narave?

V tej številki Šolskih razgledov vas vabimo na sprehod med zvezde, in sicer po zaslugi Astronomskega naravoslovnega društva Graščina Širje – nedavno so izdali čudovit priročnik (predstavljamo ga na zadnji strani) francoskega astronoma Guillaumea Cannata Glej jih, zvezde!

KOZMETIČNA PRENOVA

Najprej je treba poskrbeti za kakovostno javno šolstvo in ga ustrezno financirati. Zmanjšuje se količina denarja in število vpisnih mest na javnih zavodih – predvsem na družboslovju in humanistiki – in se skuša študente preusmeriti na zasebne. Dijake se prepričuje za študij naravoslovja in tehnike, a delež vpisnih mest se povečuje v družboslovju. Razlage tega pojava pa so sila različne. Na to ne opozarjajo le visokošolski strokovnjaki, marveč tudi študenti … »klik!«

KDO BO BOLJ ZANIMIV

Koliko se zdajšnji študenti starih visokošolskih programov sploh zanimajo za bolonjsko prenovo? Se bo njihov odnos spremenil šele, ko se bodo z diplomanti novih programov srečali na trgu dela? Kaj bo prenova prinesla zadnjemu rodu pred njo? O tem razmišlja študentka pedagogike in filozofije v Ljubljani Mateja Hergan. Ob tem lahko preberete tudi prispevek dr. Nene Mijoč o mobilnosti študentov, ki osvetljuje, kako ta vpliva na življenje in razvoj mladih, ter opozarja tudi na ovire študija na tujem … Več v Šolskih razgledih!

ANONIMNE PRITOŽBE STARŠEV

Profesor Oliver Buček se ob prebiranju različnih člankov in strokovne literature vprašuje, kako je mogoče, da je njegov poklic v očeh javnosti razvrednoten, da učitelji in profesorji zgubljajo svoj ugled, strokovnost, suverenost in zaupanje vase. Ali je res problem učiteljih, ali je krivo to, da so dnevno izpostavljeni oceni stroke, otrok in staršev, ki prevečkrat pritiskajo na njih in si lastijo pravice, kot so, denimo, anonimne pritožbe na inšpekcije, ne zavedajoč se, kako lahko negativno vplivajo na ugled učitelja in tudi šole? »Klik!«

MODROST SKUPNOSTI

Dorit Ehler je ravnateljica na hamburški ljudski šoli s 640 učenci. Pogumno in odkrito je spregovorila o težavah, ki so že dolgo časa zelo zaznamovale vsakdanji ritem in odnose v njihovem šolskem okolju: »Vsi smo bili dokaj izčrpani zaradi različnih oblik nasilja, siti neplodnih govoric, hrupa in predvsem nespoštovanja.« Spomladi je pozvala na srečanje vse, ki so bili kakor koli povezani s šolo: učitelje, starše, tajnice, hišnika in nekaj učencev. S posvetom naj bi skupaj ugotovili, kako bi lahko v šoli ustvarili ozračje, v katerem bi se vsi dobro počutili … In kaj moramo storiti za to? Več o tem vam na naših svežih straneh razgrinja sodelavka Akademije za psihosintezo Suzana Rebolj.

NOČEM DOMOV!

Nekateri otroci, ki jih pestijo zmerne ali težje zdravstvene težave in bolezni, večino časa preživijo v bolnišnicah. Zapleteni in dolgotrajni diagnostični postopki vzbudijo v njih strah, na katerega niso pripravljeni. Tesnobno pa je tudi njihovim staršem. Oboji so v stiski in so negotovi. Njihov vsakdan pa se pogosto sprevrže v bitko za preživetje. Kako premagati strah in kljub težavam ohraniti vedrino? O tem že s »klikom!«

SPOSOBNEŽI

»Vedno znova ugotavljam, da sem navadno pezde. Nesposobna gnida. Do tega spoznanja pridem zmeraj, kadar se začnem primerjati z drugimi. Denimo s svojo znanko. Študirala je ob delu, z možem sta gradila hišo, rodila je hčerki in sina, bila je družbeno-politično dejavna in v mestu so bili redki pogrebi, na katerih ne bi bila navzoča. Na nekaterih od njih je bila celo govornica, da so ljudje še bolj jokali. Po poglejte mene …« Toni Gašperič je tudi tokrat poskrbel za smeh. »Klik!«

NE PREZRITE!

Odzivanja

V tokratni naši/vaši številki boste našli prilogo Odzivanja. Ujemite utrinke od vsepovsod …

Zavod za šolstvo

Zavod RS za šolstvo vam tokrat predstavlja letošnje nagrajence, ki so prejeli priznanja Blaža Kumerdeja za leto 2007.

ModrijanKako razvijati sodelovanje, katere so prednosti timskega dela učiteljev, kako komunicirati v skupini …? Pri Založbi Modrijan je izšla knjiga dr. Alenke Polak, ki vam razgrinja odgovore.

CŠOD nam/vam tokrat pričara zimske radosti iz Doma Planike.

VABLJENI!

Rokus KlettZaložba Rokus Klett vabi profesorice in profesorje slovenščine na simpozij E-slovenščina – slovenščina v dobi interneta, ki bo potekal v začetku aprila letos na Turjaškem gradu.

Akademija za psihosintezo

Akademija za psihosintezo vas vabi na seminar Ustvarimo uspešno in prijazno skupnost. Več v ŠR.

ČESTITAMO!

V prejšnji številki Šolskih razgledov smo namenili knjigo JOGA zame trem razgledovcem. Tokratnim nagrajenkam – Mojci Žugič (Kisovec), Tatjani Bizjak (Lesce) in Meliti Novak (Postojna) – želimo prijetno branje in, seveda, vadbo!

!PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE!

Glej jih zvezde

Kdaj ste se nazadnje zazrli v zvezde in se zamislili? Morda vas je preplavilo romantično razpoloženje, morda skrb in zavedanje o tem, da je vse manj predelov na svetu, od koder se še vidi širno zvezdnato nebo? Skratka, napišite nam kaj o zvezdah. Vašo pošto pričakujemo do 3. marca letos … Več na zadnji strani ŠR!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!