Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVIII, 17. FEBURAR 2007, ŠTEVILKA 4, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Sprehod med unikatno keramiko Polone Gržinič je sprehod po zemlji - svetli, temni, mehki, ostri, nežni, trdi ... To je sprehod po mehkobi slovenske pokrajine, v vrvežu kitajskih ulic, po ožganih maroških sipinah in neskončnosti divje Gvatemale ... Sprehod po Poloninem svetu.

Ustvarja že od nekdaj, lotila se je različnih tehnik, tudi zelo nenavadnih, a glina je glina. Tako prvinska je, pravi.

Mlada industrijska oblikovalka (občasno pomaga ustvarjati tudi naš in vaš časnik Šolski razgledi) se je že večkrat predstavila, tokrat prvič s tolikimi izdelki. V Lično hišo v Ajdovščino vas vabi še do letošnjega 24. februarja na svojo prvo samostojno razstavo Iz mene - morda je kaj za tebe ...

PO KOM SE ZGLEDUJEMO

Državni zbor je ob koncu leta spremenil zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Odpravil je zastopstvo učencev pri upravljanju srednjih šol, ki je bilo uveljavljeno pred petdesetimi leti. Zmanjšal je tudi število zastopnikov učiteljev v svetih šol. V primerjavi s tako rekoč vsemi "starimi" članicami Evropske unije je to nedvomno unikatna poteza države; spominja na stare čase iz predvojnih let. O manj učiteljih v svetih je bilo kar nekaj razprav, na odpravljanje dijaških zastopnikov pa je v parlamentu opozoril le opozicijski poslanec, piše Boris Lipužič. Se je stroka odzvala? Kako je v drugih zahodnoevropskih državah? Do zanimivih odgovorov že s >>klikom<<.

OTROCI, KDO VAS BO VZGAJAL?

Ali smo na pravi poti ali pa morda delamo usodne napake, katerih posledice bomo prenašali v prihodnosti? Kakšna je kakovost našega šolstva? Koliko učitelji še učimo in vzgajamo otroke? So nam morda vajeti zbežale iz rok? Kdo so danes veljaki, ki krojijo naše šolstvo? Imajo njihove vzgojne teorije jasne temelje ali so čiste zablode, ki niti njim samim niso jasne? V uvodu Damjana Pregelj sicer neutrudno zasipa z vprašanji, a na njih skuša odgovoriti s pomočjo zgodovinsko zanimivih izkušenj, ki so velikokrat prezrte ... Več v svežih Šolskih razgledih!

PRIHAJA PUNKL JULA

V kakšnih razmerah in kako opravljajo svoje delo mobilni specialni pedagogi pri nas? Specialna pedagoginja Mira Cepec, ki je že dvanajsto leto zvesta mobilni specialni pedagoški službi, opisuje svoj poskočni in pester delavnik... Delamo v različnih razmerah; nekatere na hodnikih, v zbornicah ali ropotarnicah, nimamo urejenega zavarovanja ob nesreči na službeni poti brez potnega naloga, prevelika obremenitev, poklica ni v katalogu standardov ... Skoraj vsi učenci, s katerimi delamo, imajo težave s zbranostjo in pozornostjo, zato potrebujejo stalen miren prostor. Specialne pedagoginje "tovorimo po svetu velike torbe", zato si včasih v šali rečem, da sem "Punkl Jula" ... >>klik!<<!

SO TISTO RES BREZE?

Profesorico biologije in kemije Katarino Vodopivec zanima, ali je mogoče združiti eksaktnost naravoslovne empirije z relativnostjo postmoderne dobe v konstruktivni diskurz o prihodnosti. Bolj plastično: Ali se naravoslovni pedagogi na vseh ravneh izobraževanja zavedamo, kako pomembna je naša naloga, da mladim predstavimo pomen globljih razsežnosti znanstvenih odkritij, ki lahko (in naj bi) prinašajo dobrobit ljudem? Po drugi strani pa - kako je lahko znanost tudi nevarna? Ali se tega - kot intelektualci - sploh zavedamo? Privlačno branje, s pogledom v prihodnost o poučevanju naravoslovja, vam ponujajo Šolski razgledi!

V SVET BREZ KONCA

Večkrat se mi je že zgodilo, da je kdo od otrok provokativno dejal, da so vsi muslimani teroristi ... in čakal na moj odziv. Seveda sem želela pomiriti strasti. A težava je bila, da sem tudi sama v resnici premalo vedela o tem, pripoveduje učiteljica slovenščine Alenka Brovč. Otroci namreč, ne glede na starost in temo, zahtevajo in od učiteljev tudi pričakujejo stvarne utemeljitve.

Ni dovolj trditi, da nekaj ni res, da je dana trditev presplošna, da niso vsi muslimani teroristi. Tudi vsi Slovenci nismo stiskaški in zadržani ter vsi Cigani ne kradejo ... Za trdne argumente potrebujemo znanje in izkušnje, tudi nekaj retoričnega znanja. Zakaj je potrebno poglobljeno znanje o krščanstvu, islamu, judovstvu, budizmu in drugih vzhodnih verstvih si lahko preberete s >>klikom!<<

NE PREZRITE!

Svizove strani

Z nami je spet Sviz - z uvodnim razmišljanjem glavnega tajnika Branimirja Štruklja, s pravnimi nasveti, novicami o pokojninski dobi, napovedujejo pa tudi prihodnje dogodke ...

Na naših straneh smo objavili Škerjančeve nagrajence in prejemnike priznanj Blaža Kumerdeja za leto 2006. Preberete si lahko tudi drobne, a zanimive izpovedi nekaterih od njih.

RokusRokuspripravlja srečanja in delavnice (marca!) za učitelje petih razredov, v svoj kolektiv pa vabijo tudi nova sodelavca ...

V četrti številki Šolskih razgledov smo namenili pozornost tudi jeziku, religijam ... Toni Gašperič, zaskrbljen nad svojim sinom, ki ga boli k ..., pa vas bo prav gotovo spravil v dobro voljo!

Razgledovci, POZOR!

Založba Izolit

V tokratni številki Šolskih razgledov smo skupaj z Založbo Izolit, ki je nedavno presenetila s svojo novo zbirko Zrenja, za vas pripravili ne le mikavne popuste, temveč tudi privlačno nagrado, za katero se lahko potegujete do konca februarja. Pohitite!

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Prav tako imate razgledovci 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Fotografija