Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 18. FEBRUAR 2006, ŠTEVILKA 4, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Vabljeni v skrivnostno dvorano. Z dragocenimi kristalnimi stvaritvami ali ledenim presenečenjem? Kateri umetnik nas zmore tako očarati, kaj mislite? Narava, seveda. Županova jama pri Grosupljem je tako čarobna te dni, zares. Sprehodite se po njej tudi s tokratnimi Šolskimi razgledi.

NARAVOSLOVJE - KDO BO TEBE LJUBIL
Pomanjkanje interesa za naravoslovje je v Evropi čedalje bolj pereče. To je zaznala tudi Evropska unija, ki je v Lizbonski deklaraciji leta 2000 smelo zapisala, da se mora do leta 2010 v EU število diplomantov s področja naravoslovja in tehnike povečati za 15 odstotkov.

Pomanjkanju interesa za naravoslovje se ni ognila niti Slovenija. Nasprotno: problem je še večji kot v nekaterih državah EU. Tega se je treba lotiti celostno, vsi moramo delovati usklajeno, je prepričan Ivan Lorenčič. Več v ŠR!!!

ŠPORTNA VZGOJA
Zaradi učnega načrta (1984), ki ni natančneje določal standardov znanja - določal pa je minimalne standarde za razvoj gibalnih sposobnosti -, se je pri športni vzgoji zadnjih trideset let ocenjevalo predvsem razvitost gibalnih sposobnosti in ne znanja učencev, pišejo Vladimir Milekšič z Zavoda za šolstvo ter dr. Vesna Štemberger in mag. Tjaša Filipčič s Katedre za šport in didaktiko športne vzgoje na ljubljanski Pedagoški fakulteti. Takšno ocenjevanje ni ne pravično ne humano, a žal se posledice kažejo v praksi še zdaj, ko nas bolj zanima, kako hitro je nekdo tekel, kot to, ali teči sploh zna in kako. Miselnost o ocenjevanju športne vzgoje (če je glede tega sploh obstajala) je treba zato zelo spremeniti in upoštevati prav vse učence - ne le tiste, ki bi zaradi naravnih danosti lahko dobili visoko oceno tudi brez posebne vadbe in vloženega truda. >>Klik!!!<<

CANKARJANSKE KAMRICE
Na malce žalosten način je vesel, da je zaradi svojih stališč doživel napade nerazumevanja na ulici in v zbornicah, razkriva mag. Marjan Čufer. Pravi, da bi lahko nekoliko ironično dejal, da je človeški duh len, koristoljuben in malopriden že od Adamovih časov. A da ne bo tudi to napačno razumljeno, je seveda treba dodati, da to drži le za manjšino slovenskih učiteljev in ne za večino. In seveda so prav tisti, ki se čutijo prizadete, pa čeprav morda sploh ne sodijo med neuspešne in neprizadevne, najbolj ogorčeni (neurosis chronica). >>Kliknite<< in preberite več!!!

RAZBLINITI PREDSODKE
Učenci bi se želeli o drogah pogosteje posvetovati s šolskimi svetovalnimi delavci. A tega ne storijo. Pav tako se ne pogovorijo z učitelji. Ni mogoče natančno vedeti, zakaj je tako. Morda je razlog tudi v tem, da šolski strokovni delavci in učitelji vedo o drogah premalo, da je njihovo znanje pogosto oblikovano na predsodkih in stereotipih. Mladi to zelo hitro ugotovijo. Zato smo se s strokovnjakinjo dr. Andrejo Hočevar z Oddelka za pedagogiko in andragogiko ljubljanske Filozofske fakultete pogovorili o najpogostejših polresnicah in pretiravanjih, ki se pojavljajo v javnosti. >>Klik!!!<<

SKRB ZASE
Tokrat namenjamo celo stran skrbi za zdravje. Joca Jurc z Inštituta za kineziološke raziskave Univerze na primorskem v prispevku Osvežujoči odmori predstavlja izsledke raziskave o tem, koliko sedijo naši osnovnošolci. Podatki zbujajo skrb. Kakšne posledice ima pretirano sedenje? Kako torej ukrepati? Preberite v ŠR! Profesorica razrednega pouka z ljubljanske Osnovne šole Miška Kranjca Andreja Kodela v prispevku Virusi v klopeh piše, koliko virusov povzroča prehlad, kako se proti njim boriti in kako preprečevati okužbe.

GOVORNIKI IN GOVORNIŠTVO
Dobra jezikovna spretnost je eden od temeljev za pridobivanje samozavesti, pozitivne podobe o lastnih zmožnostih, kajti jezikovna spretnost odseva vsaj na začetku šolanja tudi v dobrih ocenah, razmišlja tokrat naša stalna sodelavka Tereza Žerdin. Včasih je le govorniška zmožnost tisto, kar pri poslušalcu - tudi pri učitelju - ustvari vtis, da je nekdo pameten ali da veliko zna.

Dokler gre le za ubesedovanje tistega, kar nam je dovolj znano, ker je tisto del naše okolice, našega vsakdanjega življenja, torej za učno vsebino začetnih razredov osnovne šole, se otroku s takimi zmožnostmi sploh ni treba učiti. Z njim vred raste tudi občutek, da za odličnost ni potreben trud. Tako nekaj časa tudi je, potem pa se nenadoma ustavi. Več preberite v ŠR!!!

Razgledovci, POZOR!

Spet so z vami ODZIVANJA, ki vam prinašajo šolske utrinke od vsepovsod po Sloveniji. Napotili pa smo se celo v Libijo, po sledeh antične civilizacije.

Šola za ravnatelje vas obvešča, da bo 4. in 5. aprila letos v Portorožu potekal X. posvet Vodenje v izobraževanju z naslovom Vodenje za učenje. Vabijo vas k sodelovanju!

Založba DZS bo 21. in 22. aprila letos priredila simpozij za vse učitelje v devetletni osnovni šoli. Strokovno srečanje z naslovom Motivacija, učni stili in nadarjenost bo potekalo v Zrečah.

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE

Dragi naši naročniki - za tri med vami smo tokrat spet pripravili glasbeno presenečenje! V sredo, 22. februarja letos ob 20. uri vas vabimo na druženje s skupino JARARAJA v hotel Mons v Ljubljani. Glasba, ki jo igrajo Jararaja, je izvirna slovenska ljudska glasba v njihovih aranžmajih, igrana s tradicionalnimi slovenskimi glasbili. Obvladujejo tudi vse druge glasbene žanre: predvsem glasbe sveta, s katerimi znajo izraziti vsa prijetna čustva veselja, radosti in humorja, ki so ob družabnem dogodku pri glasbenikih vedno dobrodošla.

In nagradno vprašanje? Katero glasbilo je še posebno značilno za glasbeno skupino Jararaja?

Med vsemi, ki boste do vključno torka opoldne, 21. februarja letos, pravilno odgovorili na naše nagradno vprašanje, bomo izžrebali tri. In nagrade? Vsak izžrebani bo prejel po dve vstopnici za omenjeni koncert! Odgovore pričakujemo po faksu 01 439 78 50 ali e-pošti solski.razgl@siol.net

ČESTITAMO!

KAOS ZDUS

Zgoščenko Slovenski gledališki umetniki ob Prešernovem spomeniku - izdala sta jo Združenje dramskih umetnikov Slovenije in večpredstavnostni medij Radio Kaos - prejmejo naši naročniki Marjana Smrekar, Metlika, Milena Mencigar, Radenci, Štefan Celec, Murska Sobota, Judita Klemen, Trbovlje in Helena Muha, Celje. Čestitamo!

Zgoščenko lahko naročite po telefonu 01 242 96 24, faksu 01 242 96 26, e-pošti uprava@radiokaos.info ali običajni pošti na naslovu Skupina Kaos, d. o. o., Slovenska cesta 27, 1011 Ljubljana, p. p. 1570.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija