Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 19. FEBRUAR 2005, ŠTEVILKA 4, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Zlatorog

Zadovoljen sem, da v poklicu počnem to, kar rad delam, pripoveduje Danilo Cedilnik - Den, likovni pedagog na Osnovni šoli Šmartno pod Šmarno goro, sicer ilustrator, slikar in alpinist. Res, da je pri pouku pogosto - podobno kot drugi učitelji - "krotitelj", zato pa mu je skupno ustvarjanje v sklopu interesnih dejavnosti v toliko večji užitek.

Svoja dela je razstavljal že približno tridesetkrat, njegove najljubše tehnike pa so akvarel, olje in grafika. In motivi? Le kaj, menite, navdihuje alpinista, ki je bil med drugim član odprav na Makalu, Kangbačen, Hindukuš, Kilimandžaro ... in je svoje potopise strnil v kar nekaj knjigah - Congma je hodil spredaj, Sledovi ptic, Plezališča Slovenije? Gore. Domači očaki, Himalaja in priljubljena ptičja strašila Danila Cedilnika - Dena krasijo tudi tokratne Šolske razglede.

RAVNATELJ NAJ (NE) BO
392 ravnateljev osnovnih in glasbenih šol ter šol s prilagojenim programom ima univerzitetno izobrazbo, 22 magisterij, šest specializacijo in eden doktorat. Višješolsko izobrazbo ima 148 ravnateljev, srednješolsko petnajst. Ne vemo sicer, koliko ravnateljev z višješolsko izobrazbo je imelo na dan, ko so začela veljati prehodna določila, 25 let delovne dobe in so bili ravnatelji vsaj dva mandata, prav tako ne vemo, kolikim bo uspelo diplomirati do 1. septembra letos in koliko se jih bo upokojilo. A gotovo bo jeseni nekaj deset ravnateljev moralo zapustiti svoje delovno mesto, ker ne bodo spolnjevali izobrazbenih pogojev ... >>Klik!<<

UČITELJ - SAM SVOJ MOJSTER
V eni prejšnji številk Šolskih razgledov smo vas v naši akciji Priložnost za razgledovce povabili k sodelovanju. Zanimalo nas je, kaj je tisto, kar vas odlikuje z mojstrstvom pri vašem poučevanju. V čem ste vi mojstri? Kaj (katera) je vaša močna točka? Kaj je tisto pri vašem delu, na kar ste najbolj ponosni? Za kaj se vam zdi, da bi bilo dobro, če bi zmogli tudi drugi?

Med vašimi odzivi smo izbrali misli Helene Murgelj iz Otočca, Urške Novak iz Ljubljane, Urške Nedeljko iz Starš, Sonje Dežman iz Žirovnice in Olge Paušič iz Lendave. Več v ŠR!

KJE VAS IN NAS ŠOLA ŽULI
Mislim, da se ljudje kar pogosto igrajo (ali se skušajo igrati) s tujimi stvarmi in tujim denarjem, piše tokrat naša stalna sodelavka Tereza Žerdin. Nekaj so si ga gotovo priigrali tudi tvorci novega imena za oddelek ljubljanske pedagoške fakultete, ki izobražuje kadre za delo z otroki "s posebnimi potrebami". Seveda so si ga priigrali tudi tvorci slednjega izraza, ki ne pove prav veliko, ker je presplošen. In potem mora v oklepaju ali med vejicama stati pojasnilo na koga so mislili ... >>Klik!<<

KDO ZAVIDA SLOVENISTOM
Olga Paušič
poučuje slovenščino na Dvojezični osnovni šoli I v Lendavi, na kateri je kar pet slovenistov. Odkrito pove, da slovenisti devetletke niso čakali z odprtimi rokami, saj je pri njih poučevanje dveh učnih jezikov, slovenščine in madžarščine, zapleteno že samo po sebi. Na razredni stopnji se učenci delijo v skupine pri slovenščini in pri madžarščini. Pravijo, da se učijo jezikov na dveh ravneh - na ravni materinščine ali jezika okolja (SLO1 + SLO2 ter MJ1 + MJ2). Delitev pri madžarščini ostane vse do konca osnovnošolskega izobraževanja, pri slovenščini pa se učenci v petem razredu združijo v heterogene skupine in se učijo slovenščino skupaj pri treh urah temeljnega pouka, delijo pa se pri četrti uri (zunanja fleksibilna diferenciacija). Tako smo delali že vrsto let, ob tem spoznali timsko delo in res ustvarjalno sodelovali vsi slovenisti. >>Klik!<<

Zlatorog"Komaj verjamem, da je Zlatorog zares tako oživel!" je navdušeno listala prejšnjo številko Šolskih razgledov Dušica Kunaver, profesorica slovenščine in angleščine, naša sodelavka, dolgoletna naročnica Šolskih razgledov, že od nekdaj neutrudna borka za ohranjanje slovenskega ljudskega izročila. "Poglej, saj je kot resničen," je domala zavriskala, ko je uzrla ponosnega lepotca na naši naslovnici - seveda takoj, ko smo svežo številko prinesli iz tiskarne. Le kdo ne pozna prečudovitih knjig Dušice Kunaver - Čar vode, Čar lesa, Čar kruha, ... pa Živali v Zlatorogovem kraljestvu, Nepisani zakoni pod lipo domačo ... Prva njena knjiga Slovenske pesmi v besedi in glasbi je izšla že pred več kot dvajsetimi leti (DZS, 1984).

V prejšnji številki Šolskih razgledov smo začeli z novo rubriko, v kateri Dušica Kunaver opisuje, kako ljudsko izročilo vplesti v pouk različnih predmetov, da bi ga spoznali, vzljubili in ohranjali tudi novi rodovi. V prvem zapisu je namenila pozornost športni vzgoji, tokrat pa opisuje, kako v skupinsko raziskovanje ljudskega izročila združiti vsebine slovenščine, zemljepisa, zgodovine, likovnega in tehničnega pouka. Preberite v ŠR!

Pozor!!!

Spet je z vami stalna priloga Odzivanja! Preberite utrinke, izkušnje in dogodke, ki jih delijo z vami kolegi.

Ne spreglejte razpisa za Festival Bojana Adamiča - mladi avtorji, na katerega se lahko prijavijo mladi glasbeniki in pisci besedil z osnovnih in glasbenih šol, učenci kulturnih skupnosti ali podobnih organizacij.

Mladi ustvarjalci se bodo lahko predstavili tudi na 9. reviji ljudskih pesmi, plesov in običajev PIKA POKA POD GORO, ki ga pripravljata Zavod RS za šolstvo in I. osnovna šola Rogaška Slatina. Podrobnosti poiščite v ŠR!

Šolski razgledi

RAZGLEDOVCI ne prezrite NAGRADNE AKCIJE!!!

Dr. Vid Pečjak, psiholog in pisatelj, je napisal več kot 90 knjig in samostojnih publikacij - tretjina je leposlovnih, dve tretjini strokovnih s področja psihologije. Večina leposlovja so znanstvenofantastične zgodbe (romani in novele), v njegovem opusu so tudi stripi in potopisi. Nazadnje je izšel njegov znanstvenofantastični roman Beg med zvezde. Opisuje prvo potovanje Zemljanov v tuje osončje, kjer so odkrili ruševine propadle civilizacije. Vprašanje, ki ostaja po prebranem, je: ali ne bo propadla tudi naša civilizacija?

Pet knjig Vida Pečjaka Beg med zvezde skupaj z založbo Didakta namenjamo tudi vam, spoštovani naročniki Šolskih razgledov. To bo nagrada za izžrebane, ki se boste spoprijeli s tokratnim nagradnim vprašanjem (nalogo):

Naštejte vsaj pet knjig, ki jih je napisal dr. Vid Pečjak. In zapišite, katero od njegovih del ste si najbolj zapomnili in zakaj?

Ne pozabite priložiti nagradnega kupona. Vašo pošto pričakujemo do 28. februarja letos.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Fotografija