Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 22. FEBRUAR 2003, ŠTEVILKA 4, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

V svojih likovnih delih upodablja predvsem pokrajino in zanimivo kmečko arhitekturo, ki izginja, denimo kozolec na obronku gozda. Bogdan Breznik s tempero, pastelom, z akrilnimi in oljnimi barvami približa naravo z močjo, ki se dotakne še tako urbanega duha. Pogosto prepriča z jesenskimi odtenki. Ne preseneča, da je ilustriral številne knjige, saj je spreten tudi pri risbi. Kot učitelj naravoslovnih vsebin in likovnega izražanja v domu Čebelica na Čatežu pri Trebnjem (Center šolskih in obšolskih dejavnosti) z likovnimi izkušnjami bogati mlade.

BRALNA KULTURA
Ni skrivnost, da smo se leta 1998 v mednarodni raziskavi pismenosti odraslih (pri nas je takrat prvo nacionalno raziskavo pismenosti izpeljal Andragoški center Slovenije) slabo odrezali - ugotovitve so pokazale, da Slovenija zelo zaostaja za drugimi državami Evrope in Amerike. Kako ukrepamo? Spodbujanje pismenosti prebivalstva je povezano s spodbujanjem bralne kulture ... Kliknite ali preberite v Šolskih razgledih v prispevku Kaj se ji obeta.

DA NAS NE ODNESEJO IZ RAZREDA
Vida Svoljšak Rojko, profesorica zgodovine s Srednje trgovske šole Ljubljana, ugotavlja, da mnogi učenci razumejo samo avtoriteto sile. Izgredniki sčasoma ugotovijo, da jim nihče nič ne more. Tisti učenci, ki želijo slediti pouku, ob tem zelo trpijo in so prikrajšani.

Profesorica tudi opaža, da nekatere šolske teoretike skrbi predvsem, kako bi lahko hudoben in slab učitelj škodil ubogemu učencu. Ne more se znebiti vtisa, da niso na tekočem z značilnostmi rodov, ki se zdaj šolajo. Izpostavila je nekaj izkušenj iz prakse z neopravičeno odsotnostjo od pouka, izključevanjem iz šole, delnim ocenjevanjem z znaki, osipom. Prelistajte naš časnik.

ROMSKI OTROCI
Vzgojitelji opažajo pri romskih otrocih primanjkljaje predvsem na jezikovnem področju pri razumevanju in govoru slovenskega jezika. Večini romskih otrok v vrtcu slovenski jezik ni materni jezik in veliko jih še ob vstopu v šolo ne zna izražati svojih izkušenj, čustev, želja ter potreb in ne razume sporočil drugih. Vzgojiteljica Simona Kalšan iz Vrtca Borisa Pečeta-Melje Maribor v prispevku Dvojna podoba razmišlja, kako odnos romskih staršev do izobraževanja vpliva na uspeh njihovih otrok. Nekateri so prizadevni, drugi brezbrižni. Prepričajte se v našem časniku.

POGLED MINISTRSTVA
Prihodnje šolsko leto bodo vse osnovne šole v prvem razredu začele delati po programu devetletke, nekatere tudi v sedmem razredu (tretje triletje). Po besedah Judite Kežman Počkaj, nove državne sekretarke za vrtce in osnovne šole, ob tem ne bo večjih težav, saj so se dvomi in negotovosti o obstoju devetletke in njeni uspešnosti že razblinili. Kljub temu ostajajo nekatere težave - vse šole še vedno nimajo ustreznega prostora. Kaj o devetletki še meni nova državna sekretarka, najdete v Šolskih razgledih.

KO RAVNATELJI ODHAJAJO
Tudi ravnateljem se tik pred upokojitvijo porajajo razmisleki o opravljenem delu, odnosu do drugih in podobnem. Alojz Makoter priznava, da vsak ravnatelj šole zapusti kraju in šoli svoj stil vodenja, ki se zrcali tudi v urejenosti šole na zunaj, notranjem režimu in utripu šole, strokovnem delu pedagoškega tima, redu in disciplini na šoli, prepoznavnosti šole v bližjem in širšem okolju ... Za seboj pospravlja arhive in druge dokumente, predvsem pa analizira svoje delo. Morda se kdaj tudi vpraša, ali ga je bilo kdaj sram, da je bil sploh ravnatelj. Več o tem - kliknite ali posezite po našem časniku.

SVIZOVE STRANI
Sviz O Primorski univerzi, nasilju v šoli, kako naša vlaganja v visoko šolstvo in znanost zaostajajo za razvitim svetom, novem Zakonu o delovnih razmerjih (pogovor s Svizovima pravnicama Ano Iglič in Gordano Potrata) ...

 

EPICENTROVIH 10 let

Državna založba Slovenije

NAŠE AKCIJE

Šolski razgledi

V Carigrad potuje ...
V uredništvu Šolskih razgledov in Agenciji Oskar smo že nestrpno pričakovali, kdo bo srečnež, ki bo preživel konec tedna v Carigradu. 12. februarja opoldne se je iztekla naša akcija pridobivanja novih naročnikov. Oskar Savarin (Agencija Oskar) in Lučka Lešnik (Šolski razgledi) sta žrebala med vsemi, ki ste se naročili na novo, in tistimi starimi naročniki, ki ste med akcijo pridobili vsaj še enega novega.

Druga slika

In kdo je srečna izžrebanka?

Tatjana Škorja iz Rogaške Slatine. Čestitamo!

Zelo je bila presenečena, ko smo ji sporočili srečno novico. Kot smo že vajeni, kar ni mogla verjeti, da se kaj takega lahko zgodi prav njej. Tega res ni pričakovala.

Izžrebanka je bralka našega časnika že dolga leta, le da je po njem posegala v zbornici ali knjižnici na II. Osnovni šoli v Rogaški Slatini, kjer je zaposlena. Odslej ne bo spregledala nobene številke. Kako le, ko pa jo bodo Šolski razgledi pričakali vsako drugo soboto v domačem poštnem nabiralniku.

Agencija Oskar

Za koga Pulover ljubezni?

Poiščite v Šolskih razgledih, kdo bo prejel priljubljeno zgoščenko skupine Terra Folk.

Izžrebali smo tri med vsemi naročniki Šolskih razgledov, ki ste do 17. februarja opoldne vsaj približno pravilno odgovorili na naše nagradno vprašanje: Kaj imamo, med drugim, skupnega Šolski razgledi in Terra Folk?

Twin

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Založba Obzorja

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstoten popust.

Prav tako vam omogočamo 10-odstoten popust za knjige, ki jih izdaja Založba Obzorja.

Pokličite po telefonu 02 250 65 32 (Založba Obzorja, služba prodaje knjig, Turnerjeva 17, Maribor).

Popust pri Twinu in Obzorjih lahko uveljavljate s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.