Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIX, 9. FEBRUAR 2008, ŠTEVILKA 3, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Livarstvo in metalurgija imata v Sloveniji večstoletno tradicijo. V prostorih Oddelka za materiale in metalurgijo pri Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani so v galeriji razstavljeni ulitki, ki jih je fakulteti podaril dr. Milan Trbižan (podrobneje ga lahko spoznate na deveti strani). Ulitke iz različnih livarskih materialov je zbiral, jih dobival v dar ali pa je sodeloval pri njihovem nastanku … Nekaj ulitkov iz njegove bogate zbirke smo tokrat zbrali tudi za vas. Zakaj pa ne bi z njimi popestrili časnika, smo dejali v uredništvu. Litje kovin namreč ni namenjeno le izdelavi orodja in orožja, temveč tudi izdelavi umetniških predmetov. Ulitki naj dajo torej podobo tudi tej številki Šolskih razgledov.

MAVRICA BESED

Ob prihajajočem mednarodnem dnevu maternega jezika smo materinščini namenili veliki pozornosti. Zanimalo nas je, kako se godi naši slovenščini zdaj, ko smo se pridružili Evropski uniji, in kako kaže v prihodnje. Lani v tem času smo vas povabili k razmišljanju o materinščini. Precej se vas je odzvalo. Zdaj, ob letu, objavljamo tudi odlomke iz vaših zapisov. Več v ŠR.

NEOBIČAJNO, A UČINKOVITO

Mogoče nekdo res ne vidi smisla v tem, da skuša pomagati človeku, ki je v stiski. In morda je nekdo tako utesnjen s svojimi težavami, da ne zmore videti ozadja, ki se skriva za provokativnim in neprilagojenim mladostnikovim vedenjem. Zaradi zahtevnosti alternativnih vzgojnih ukrepov in iskanja novih konstruktivnih oblik učenja je tako delo z dijaki deležno veliko kritik, denimo, da šola ni prevzgojni zavod in da namenjamo preveč časa težavnim. Svetovalna delavka na Tehniškem šolskem centru v Novi Gorici Ana Bratina razkriva učinkovite poti, kako problematične dijake pritegniti k delu, učenju, samoizpraševanju … »Klik!«

Fotografija

PREDŠOLSKA VZGOJA

Udeleženci konferenc na tujem so bili zmeraj navdušeni nad našo predšolsko vzgojo. A kako dolgo še? Obeta se namreč veliko sprememb. Novela zakona o vrtcih je v parlamentarni obravnavi po skrajšanem postopku. Prenovili naj bi tudi srednješolski program predšolske vzgoje, ki ga je strokovni svet za poklicno in strokovno izobraževanje že potrdil. Ali se bomo res izneverili mukotrpnemu delu naših strokovnjakov in vzgojiteljev, ko stremijo k najboljšemu? Več o tem na naših svežih straneh.

DVOZVEZDJE IN DRUGE LJUBEZENSKE

Opazovanje zvezd je ljudem vedno spodbujalo domišljijo. Tudi ljubezensko. Tako vam ob dnevu zaljubljencev – Valentinovem – razkrivamo skrivnostno nebeško ljubezen. Znana je zgodba sedmih zvezd Velikega voza, ki predstavljajo sedem bratov, in sedmih zvezd zvezdne kopice Plejade (Gostosevci), ki predstavljajo sedem lepih deklet – sester. Nekega dne so fantje na cvetoči livadi zalotili dekleta pri plesu, se vanje zaljubili in jih začeli loviti. Dekleta so bila spretna in so jim ušla. A je enemu od bratov vendarle uspelo ugrabiti eno od deklet … »Klik!«

IZZOVI ME

Kaj se skriva pod navidezno idilo študentskega življenja? Marsikaj … Študentka Pedagoške fakultete v Kopru iskrivo razgrinja, kaj je tisto, kar študente najbolj moti pri študiju. Kako pa prihodnji pedagogi in andragogi, ki študirajo na ljubljanski Filozofski fakulteti, vidijo svojo vlogo in vlogo učitelja pri študiju ter kako pojmujejo znanje? O tem vam v tokratni študentski areni predstavljamo zanimivo študijo naših priznanih strokovnjakinj.

Fotografija

NE PREZRITE!

Svizove strani

Sviz je spet z nami/vami. Tokrat vam ob mnogih novostih razgrinja tudi podrobnosti o letnem dopustu v vzgoji in izobraževanju.

Društvo Ravnatelj razpisuje priznanja in nagrade za leto 2007. Predloge lahko pošljete vse do konca februarja letos. Več o tem v ŠR.

DZS

DZS vas vabi v svojo novo knjigarno, v kateri boste tudi v prihodnje lahko izbirali med bogato tujejezično knjižno ponudbo.

CŠOD

CŠOD se tokrat oglaša iz dnevnega centra Čopova hiša. Z učenci so odrinili po Prešernovih stopinjah …

Fotografija

Šole! Odzovite se! Servis CAD opreme vam za ODZIVNI SISTEM, namenjen prav šolam, ponuja – vse do konca marca letos – 30-odstotni popust. Več na svežih straneh ŠR ali na spletni strani www.servis-gm.com .

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE

Knjiga Joga zame

Dragi razgledovci! Tudi tokrat vas čaka presenečenje. Prijetno, prikladno, uporabno, zdravilno, sproščujoče, za boljše telesno počutje, gibčnejše telo, več energije … Kaj morate storiti? Le v nekaj stavkov strnite svoje izkušnje z jogo ali s čim drugim, kar spremlja vaš vsakdan in pripomore k vašemu boljšemu počutju in zdravju! Veselimo se vaše pošte, ki jo pričakujemo najpozneje do 18. februarja letos.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!