Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVIII, 3. FEBURAR 2007, ŠTEVILKA 3, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Jože Plečnik je zelo oznamoval slovensko arhitekturo in prav po njegovih stvaritvah smo prepoznavni domala povsod. Zanimanje za njegovo delo doma in po svetu prav nič ne pojenja. Zdi se, kot da se uresničuje njegova želja po brezčasni arhitekturi.

Pred kratkim je Cankarjeva založba izdala bogato monografijo in jo namenila vsem, ki želijo odkriti skrivnost Plečnikove arhitekture. Čudovita knjiga zajema izbor najpomembnejših stavb iz vseh obdobij njegovega ustvarjanja, obsežno kronologijo znanih del, s slikami opremljen jedrnat življenjepis, slovar vseh uporabljenih strokovnih izrazov ...

Tudi tokratno številko Šolskih razgledov smo pred bližajočim se Prešernovim dnevom, slovenskim kulturnim praznikom v Plečnikovem letu, obarvali po Plečnikovo. Naj se arhitektura zlije s pesmijo. Kako že je zapisala Neža Maurer? ... vsemogočno življenje, ki je pesem.

Profesionalni izzivi

NEVIDNE VEZI SPREMINJAJO SVET

V hitro spreminjajočem se svetu so številni poklicni izzivi prezahtevni, da bi jih nalagali posameznim učiteljem ali šolam, piše Andrej Koren. Ta kongres je bil odlična priložnost za izmenjavo raziskav, pogledov in izkušenj na področjih odgovornosti, avtonomije, razvrednotenja profesionalizma, učinkovitosti šol in njihovega nenehnega zboljševanja v spreminjajočih se in različnih okoljih. Udeleženci se vračajo domov z novimi idejami in strategijami, z novimi znanstvi in povezavami z delavci in strokovnjaki širom sveta, s katerimi delijo prepričanje in vizijo, da šolstvo dejansko lahko spremeni svet za vse otroke in mlade. Po odzivih si vsi delijo tudi prepričanje, da sta bila organizacija in strokovni prispevek slovenskih udeležencev na visoki ravni ... Več v Šolskih razgledih!

Barve duše ...

ODKRIVAMO SKRIVNOSTNO PISAVO

Kaj je barva, kako nastane in kako vpliva na človeka, razmišlja profesorica likovne umetnosti Miroslava Kovačič. Barve vplivajo na moje mišljenje, zaznave, predstave, na čute. Ker sem učiteljica, so zame otroške slike ključ v otrokov notranji svet. Še zlasti zanimivo je opazovati, kako se v otroku razvija čut za barve, like in prostor. Barve, ki jih uporablja, nam lahko razodevajo njegovo čustveno življenje. Slike so zelo primerna podlaga, na katero lahko opiramo svoje vzgojne in psihološke terapevtske vplive ... Klik!

Smo res le številke?

S.O.S.

Če v šoli skušate razložiti staršem, učencem, ravnateljem ali inšpektorjem, kaj se je šolar naučil, v čem je napredoval, katero znanje zboljšal, česa (še) ne zna, bodo debelo pogledali in dejali: "Povejte mi v odstotkih! Dajte mi oceno! Je otrok s svojim znanjem v razredu sedmi ali šestnajsti? Koliko točk mu še manjka, da se bo lahko vpisal naprej?" Hočejo številske podatke, ugotavlja Igor Lipovšek. Številka je za večino postala edino objektivno dejstvo in absolutno merilo. Razlogov za takšno gledanje je več. Del jih tiči v odločujočem vplivu spričevala in rezultata mature na možnost nadaljnjega šolanja. Del v tradiciji naše družbe in šole. Del pa ...

Učiteljsko poslanstvo

VEM, ZAKAJ

Mlada profesorica slovenščine Milena Kumer ni ena tistih, ki so že od otroštva ali zgodnjega mladostništva vedeli, kaj bi želeli v življenju postati. Je pa res, da je učitelje skozi vse obdobje ocenjevala, kakor to počno vsi otroci in mladostniki.

Večkrat se je spraševala, zakaj so nekateri tako zelo neosebni, zakaj si niti ne skušajo zapomniti imen, zakaj zbujajo v učencih strah in negotovost, tako da se ne morejo sprostiti in jecljajoči trepetajo pred tablo. Le kakšni so tovrstni učitelji doma, v zasebnem življenju? Več na svežih straneh Šolskih razgledov!

Šolska svetovalna služba

NEOBVLADLJIVO SPODBUJA PREVETRITEV

Svetovalni delavci različnih profilov ugotavljajo, da se je število in zapletenost individualnih problemov in potreb po svetovalni pomoči zelo povečalo. Ker so stvari postale neobvladljive, razmišlja dr. Metod Resman, bi bilo treba pri delu šol in šolskih svetovalnih delavcev storiti nekaj korakov, da bi se zvišala njihova učinkovitost. Svetovalni delavec bi se moral otresti uveljavljene prakse, ko počne vse sam, kot individualec. Svoje delo naj nasloni na skupinsko (timsko) delo in si prizadeva oblikovati šolo kot profesionalno skupnost ... Klik!

Sveži Šolski razgledi vam ponujajo tudi ...

Ples in privlačno renesanso. Tudi svetu glasbe smo namenili pozornost - mikavna navodila, kako z igro popestriti učno uro (priložena shema) ... Na naših straneh je tokrat z nami tudi prevajalka z izjemnim jezikovnim znanjem in odličnim slogom - Radojka Vrančič ... pa še in še!

Ne prezrite!

Tokrat spet za vas Odzivanja. V naši prilogi boste prav gotovo našli veliko zase, pa tudi o drugih zanimivih ljudeh, o svetu in popotovanjih, pestre in privlačne utrinke, ki polepšajo dneve ... Tu so še razpisi za prosta delovna mesta, DZS-jeva ponudba, Seminarji sveta Evrope, z vašimi osnovnošolci se lahko prijavite na Otroški festival gledaliških sanj, pa tudi Hiša znanja - Mladinske knjige - ima za vas povabilo na strokovno srečanje učiteljev osnovnih in srednjih šol.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!