Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 4. FEBRUAR 2006, ŠTEVILKA 3, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Čez nekaj dni bodo srednje šole preplavili osnovnošolci, srednješolci pa se bodo podali na fakultete. Zvedavo bodo prisluhnili, kakšne izobraževalne možnosti se jim obetajo. Nekateri so že trdno odločeni, kam se bodo vpisali, drugi še kolebajo. A gotovo bodo vsem prišle prav vsakršne informacije o samih programih in tudi o življenju ustanov, ki jih ponujajo. Je informacije mogoče tudi obleči? Pred kulturnim praznikom celo to! Kultura oblačenja in grafična podoba izdelkov sta res vse bolj pomembni in raznovrstni ...

PRETIHE MRAVLJICE
Zaradi slovenske skromnosti šolski svetovalni delavci morda niso dovolj prepoznavni tam, kjer bi morali biti, torej pri oblasti, meni predsednica Društva šolskih svetovalnih delavcev Slovenije Nataša Privošnik. Zato bi njihov delodajalec moral poskrbeti za to, kar jim pripada, in se zavedati, da imamo v Sloveniji enkraten model svetovanja v Evropi. To ni kar tako. Dejstvo je tudi, da se, žal, takrat ko nekaj imamo, ne zavedamo, kaj bi pomenilo, če bi to izgubili. Tudi zato, ker so naši svetovalni delavci izjemno odgovorni, potiskajo skrb zase na stran in jim zaradi veliko dela zmanjkuje energije še za urejanje statusa, torej zase. >>Klik!!!<<

DOMA - DRUGJE
Pripravljalni obisk projekta Grundtvig v Turčiji je bil zanimiva in poučna izkušnja, poroča mag. Jure Šink z Ekonomske šole Kranj. Naredili smo vse, kar je bilo, doživeli smo delček življenja ljudi, ki si želijo Evropske unije bolj kot ona njih, okusili bazarsko in gostilniško ozračje, videli, kaj pomeni bajram muslimanom, in mimogrede po sms-ih prejemali sporočila groze, kje da smo, kaj vse leta med nami in podobno. In ukrotili ptičjo gripo. >>Klik!!!<< in preberite več!!! A tokrat nismo pokukali le v Turčijo. Dr. Dušana Findeisen v prispevku V neznanem svetu razmišlja o kulturnih razlikah med študenti v Franciji in o pojavu urbanega nasilja v predmestjih. Preberete lahko tudi, kako se je mogoče boriti proti nasilju v šoli. O tem smo povprašali Jean-Pierra Titza iz Sveta Evrope.

PSIHIČNO NASILJE NA DELOVNEM MESTU
Si predstavljate vzgojiteljice v vrtcu in njihove pomočnice tako sprte med seboj, da preprosto ne morejo sodelovati, kaj šele delati v paru? Gotovo bi vam bilo mučno vsak dan oditi na delo, če bi vam sodelavci nagajali, lagali, vas obrekovali, namerno zavajali in vam podtikali nekaj, česar niste storili. Morda ste to že izkusili. Potem ste bili žrtev psihičnega nasilja na delovnem mestu. Strokovnjaki ocenjujejo, da je tovrstnega nasilja še posebno v zadnjih letih vse več. Nekateri zato menijo, da predstavlja novo bolezen sodobne civilizacije, spet drugi pa dodajajo, da v resnici ne narašča, le odkrivamo ga pogosteje. >>Klik!!!<<

K POKLICU
Dijaki se ne zavedajo, da je načrtovanje kariere precej zahtevno in da vzame veliko časa, pojasnjuje Danilo Kozoderc iz društva Mladinski ceh. Večina dijakov v četrtem letniku pozna zelo ozek spekter možnih študijskih smeri. Tistega, kar je v informacijski dobi najlaže dobiti, dijaki ne izrabijo. Manj preseneča, da ne poznajo svojih interesov in sposobnosti ter da pravzaprav nihče nima začrtanega kakršnega koli bolj konkretnega poklicnega cilja. Kaj torej šola lahko naredi in kaj se dogaja v šolah na področju pomoči mladim pri iskanju poklica ali - če uporabimo novejši izraz - pri t. i. karierni orientaciji?

>>Kliknite!!!<<Poleg tega lahko v ŠR preberete tudi prispevek o izvirni zamisli, kako mlade pritegniti v nek študijski program - tako, da informacije preprosto oblečete.

Razgledovci, pozor!!!

Svizove strani

Spet so z vami Svizove strani, ki vas obveščajo o pomembnih dogodkih in o spremembah v šolstvu!!!

Zavod republike Slovenije za šolstvo in I. Osnovna šola Rogaška Slatina RAZPISUJETA

10. REVIJO LJUDSKIH PESMI, PLESOV IN OBIČAJEV PIKA, POKA POD GORO

Potekala bo 11. maja 2006 v Kulturnem centru Rogaška Slatina. Prijavo pošljite do 31. marca letos na omenjeno osnovno šolo.

Ne prezrite tudi razpisov za delovna mesta!

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE ob 8. februarju!!!

Šolski razgledi
Radio Kaos

Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo tudi letos 8. februarja pred pesnikovim spomenikom v Ljubljani pripravilo Recital Prešernovih poezij. Pri tem sodeluje z večpredstavnim medijem Radiem KAOS (www.radiokaos.info). V minulih treh letih je tako nastala izjemna zakladnica posnetkov nastopov slovenskih dramskih igralk in igralcev z besedili Prešernovih poezij, pisem, in druge pesnikove zapuščine ter besedil, posvečenih največjemu slovenskemu poetu. Del tega bogastva je objavljen tudi na zgoščenki Slovenski dramski umetniki ob Prešernovem spomeniku. Izšla bo v teh dneh!

Med naročniki bomo IZŽREBALI PET NAGRAJENCEV in jih razveselili z omenjeno zgoščenko! A prej boste morali pravilno odgovoriti na nagradno vprašanje:

V Sloveniji je veliko krajev s spominskimi obeležji dr. Francetu Prešernu. V nekaterih pa so mu postavili tudi spomenik. Naštejte vsaj dva taka kraja!

Odgovore pričakujemo do ponedeljka, 13. februarja letos.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija